18 Haziran 2020 12:33

Dr. Selma Güngör: Salgına karşı önlemler para cezası kesilerek hayata geçirilemez

Artan vakaları, önlemleri ve LGS- LYS sınavlarını değerlendiren TTB Merkez Konsey Üyesi Selma Güngör, "Önlemler para cezası kesilerek hayata geçirilemez" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

TTB Merkez Konsey Üyesi Selma Güngör, son günlerde salgında artan vakaları, alınması gereken önlemleri ve hafta sonu yapılacak olan LGS- LYS sınavlarını Evrensel’e değerlendirdi. Önlem ve tedbir konusunda fiziksel mesafe ve uyulması gereken diğer kuralların da halka doğru bir şekilde anlatılıp denetlenmesi gerektiğini, yoksa ciddiye alınmadığı söyleyen Güngör, "Bu önlemler para cezası kesilerek hayata geçirilemez" dedi. Bir nevi sürü bağışıklığının uygulandığını ifade eden Güngör, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı yurttaşların hayata katılması için belirlenen günler olması gerektiğini ifade ederek hafta sonu yapılacak LGS-YKS sınavları için ise sınıfların 6 ile 8 kişiye açılmasını önerdi.

"FİZİKSEL MESAFE EN ÇOK İŞ YERLERİNDE BOZULUYOR"

TTB’nin yeniden açılma için erken olduğunu ve bu açılmanın da kademeli olarak yapılması gerektiğini önceden söylediğini hatırlatan TTB Merkez Konsey Üyesi Selma Güngör, “Herkesin aynı anda sokağa çıkmamasını sağlamak gerekiyor” dedi. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı için belirli günlerin belirlenip o gün ve saatlerde ya da gün aşırı dışarı çıkmalarının sağlanması gerektiğini ifade eden Güngör, “Cumhurbaşkanı'na kadar fiziksel mesafe uyarısı yapılıyor ama bu fiziksel mesefa en çok iş yerlerinde bozuluyor ve neredeyse tüm işyerleri çalışıyor. Bir buçuk, iki metre mesafeye uyumun sağlanması, küçük iş yerlerinin buna göre düzenlenip, büyük iş yerlerinin ise denetlenmesi gerekir” diye konuştu.

"SALGIN MADENLERDE DAHA AĞIR GEÇECEK"

Uyulması gereken kuralların kişilerin sorumluluğuna bırakıldığını söyleyen Güngör, “İnsanlar ne yapacaklarını bilmiyor ya da var olan hükümetin tarif ettiği ‘normalleşme’ rahatlığından ciddiye almıyor. Bu önlemler para cezası kesilerek hayata geçirilemez. Sağlık Bakanlığı tarafında yayımlanan kılavuzların halka anlatılması gerekiyor. Kamu spotlarıyla gündemde tutulması ve iş yerlerinde sokaklarda nasıl davaranılması gerektiği anlatılmalı” dedi.

Salgının madenlerde, taş ve çimento üretimi sektöründe daha ağır geçeceğini belirten Güngör, “Burada işçiler günde 4 saat çalıştırılmalı. Ya da normal çalışınca bir hafta dinlenme süresi verilmeli. Çünkü virüs kapılmasa bile buralarda çalışan kişilerinin vücut dirençlerinin düşmemesi lazım” diye uyardı.

"KOLLUK GÜÇLERİ BİLE DİP DİBE, VATANDAŞ DA CİDDİYE ALMIYOR"

Son günlerde artan vakalara rağmen tatmin edici tedbirlerin hala hayata geçirilmediğine dikkat çeken Güngör, “Sosyal ilişkilerin sağlanması ancak bunun yanında ciddi önlemlerin de alınması gerekir. Sanırım durum, bir biçimi ile sürü bağılıklığına bırakıldı gibi” dedi. Halkın AVM’lerde, camilerde, sokakta sosyal mesafe kuralına uymadığına değinen Güngör, “Çünkü ne yapacakları konusunda bir fikirleri yok. Önlemler sıralanıyor ama halka ulaştırılmıyor, denetimi ve kontrolü sağlanmıyor. Sokaklarda kontrolü sağlayan kolluk güçleri bile dip dibe duruyor. Fiziksel mesafenin nasıl korunacağına dair önlem ve örnekler de kamu görevlilerince hayata geçirilmeli ve rol olmalı. Kurallar sadece vatadaşları bağlamamalı yoksa ciddiye alınmıyor” diye ekledi.

"İNSANLAR KİMİ ÖRNEK ALACAĞINI ŞAŞIRDI"

Güngör, “Bilim Kurulu'ndan meslektaşlarımızın her biri çıkıp ayrı konuşmalar yapıyor, kendi bildikleri yöntemleri söylüyor ama bu doğru bir yöntem değil. İnsanlar kimi, nasıl örnek alacağını şaşırdı. Açıklamalar fikir birliği yapılmış şekilde ifade edilmeli” diyerek yolculuk yapacak kişilere de önceden test yapılmasını ve bunun filyasyon çalışmalarını kolaylaştıracağını söyledi. Bunun yanında Güngör, hastanelerin normal çalışma hayatına dönmesiyle beraber birinci basamak hizmetlerinin de başladığını ve bu noktadaki filyasyon çalışmalarının aksadığını bildirdi.

"SINIFLAR 6-8 KİŞİLİK OLMALI"

Hafta sonu yapılacak LGS-YKS sınavı için de Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının birlikte çalışmış olması gerektiğini belirten Güngör, herkesin bu konuda endişeli olduğunu söyledi. Güngör, "Sınıfların boyutları ne kadar bilinmez ama ortalama bir sınıfta, 6 ile 8 öğrencinin sınava alınmalı" uyarısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Kamilet Vadisi’ni katleden HES projesi hakkında suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Yeni Zelanda’da 7.1 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa