18 Haziran 2020 14:55

CHP’den personel alımında mülakatın kaldırılması için kanun teklifi

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, liyakat dışı, adrese teslim atamalara, personel alımlarına dayanak yapılan mülakatın kaldırılması amacıyla kanun teklifi verdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, torpilin, liyakat dışı personel alımlarının aracı haline gelen mülakatın kaldırılması için kanun teklifi verdi. Teklifle ayrıca KPSS sonuçlarının geçerliliğinin 4 yıla çıkarılması hedefleniyor.

Tanal’ın Meclis Başkanlığı’na sunduğu teklifle, kamu hizmetlerine alınmada liyakat ilkesi gereği sözlü sınavın istisnalar dışında yapılmaması, yazılı sınav uygulanmasının esas olması hedefleniyor. Kanun teklifiyle ayrıca Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarının geçerlilik süresinin 4 yıl olarak belirlenmesi öngörülüyor.

TOPLUM LİYAKATİ DİKKATE ALMAYAN MÜLAKATLARDAN ŞİKAYETÇİ

Mahmut Tanal’ın imzasını taşıyan kanun teklifinin gerekçesinde, kamu hizmetine alınmada yalnızca görevin gerektirdiği niteliklerin aranabileceğinin vurgulandığı, liyakat ilkesinin düzenlendiği Anayasa’nın 70’inci maddesi hatırlatıldı.

Kamu hizmetlerine girmek ve devlet memuru olarak atanabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda başarı göstermek gerektiğinin bunun dışında çeşitli kanunlarda, ilgili kurum ve kuruluşların ayrıca yazılı sınav yapacağı, bu sınavdan başarılı olanların ise bu defa mülakat denilen sözlü sınavda da başarılı olması gerektiğine ilişkin düzenlemelerin mevcut olduğunun hatırlatıldığı gerekçede, “Anayasa’nın 70. maddesinde düzenlenen liyakat ilkesi gözetildiğinde, uygulamada hizmetin gerektirdiği niteliklerin dışında liyakat esasına dayalı olmayan mülakatların gerçekleştirildiği toplumda şikayet konusu olmuştur. Bu nedenle, kamu hizmetine alınmada yazılı sınav veya sınavların uygulanması, bu sınavlardan başarı gösteren yurttaşlar için sübjektif değerlendirmeye yol açan mülakatın aranmaması gerekmektedir” denildi.

KPSS SONUCUNUN GEÇERLİLİK SÜRESİ 4 YILA ÇIKARILMALI

Öte taraftan KPSS’nin, sınavda başarı gösteren yurttaşlar için dahi eziyet haline geldiğinin kaydedildiği gerekçede, “Sınavı kazanan adaylar, sınavın geçerlilik süresi içinde idare tarafından kadro açılmasını beklemektedir. Bu sürede sınavın geçerlilik süresi dolarsa, sınavdan başarılı olan kişilerin bu başarıları yok sayılmakta ve aynı başarıyı defalarca göstermesi beklenmektedir. Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın geçerlilik süresinin kısa tutulması, sınava girip başarı gösteren yurttaşlarımızın mağdur olmasına neden olmaktadır. Sınavın geçerlilik süresinin kanunla düzenlenmesi, sınav ücretinin yüksekliği nedeniyle durum adeta ticari bir sektör haline gelmiştir. Çoğunluğu zaten işsiz olan yurttaşların başarılı olmalarına rağmen iki yılda bir sınava girmek zorunda bırakılması, yurttaşlarımızın ağır bir ekonomik yükle karşılaşması anlamına gelmektedir” ifadelerine yer verildi. Teklifle KPSS sonucunun geçerliliğinin 4 yıla çıkarılması hedefleniyor.

Gerekçede, kanun teklifiyle amaçlananın kamu hizmetlerine girmek ve devlet memuru olarak atanabilmek için liyakat dışında sübjektif koşulların aranmamasının düzenlenmesinin yanı sıra KPSS’nin geçerlilik süresinin düzenlenerek, sınavda başarılı olan yurttaşların mağduriyetinin giderilmesi olduğu vurgulandı. (HABER MERKEZİ)

 

 

ÖNCEKİ HABER

AKP'li Binali Yıldırım, TBMM Başkanlığı için aday olmayacağını açıkladı

SONRAKİ HABER

Çocuklarımızın hayatı hiçe sayılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa