Twitter, Trump'ın “yalan haber” uyarısını ‘manipüle edilmiş medya’ diye etiketledi
Twitter, ABD Başkanı Donald Trump'ın "yalan haber" uyarısı için paylaştığı videoya “manipüle edilmiş medya” etiketi ekledi.
Fotoğraf: Beyaz Saray
Twitter, ABD Başkanı Donald Trump'ın, ırkçılıkla ilgili "yalan haberler" konusunda paylaştığı videoya, “manipüle edilmiş medya” etiketi ekledi. Facebook da Trump’ın 2020 seçim kampanyası ekibinin yönettiği bazı reklamları ve içerikleri, şirketin “organize nefret söylemi” politikasına aykırı oldukları gerekçesiyle kaldırdı.
Trump, ülkede son günlerde gündemde olan ırkçılık konusunda basının yaklaşımını eleştirmek için bir video paylaştı. Paylaşımın yaklaşık 2 saat ardından Twitter'ın paylaşıma, "manipüle edilmiş medya" etiketi eklediği görüldü.
VİDEODA NE VARDI?
Trump, Eylül 2019'da çekilen ve internette o dönem gündem olan New York'ta beyaz ve siyah iki çocuğun yol ortasında koşarak birbirine sarıldığı anların görüldüğü videoyu kullandı.
Videonun ilk kısmında beyaz çocuğun siyahi çocuğun peşinden koştuğu anların "Trump'a oy veren ırkçı, siyahiyi kovalıyor" alt yazısıyla paylaşıldığı, daha sonra ise "gerçekte olan" başlığıyla görüntünün orijinaline yer verildiği görülüyor.
Videonun sonunda ise “Sorun Amerika'nın değil. Sorun yalancı basının” ifadelerine yer veriliyor.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 19, 2020
TRUMP-TWITTER SAVAŞI VE SOSYAL MEDYA KARARNAMESİ
Twitter, son günlerde sosyal medya platformlarında dezenformasyonun yayılmasının önüne geçmek için bazı paylaşımların altına eklediği "bilgiyi doğrulama" etiketini, 26 Mart'ta Trump'ın California eyaletindeki "uzaktan oylama" konusunda attığı tweetlere de uygulamıştı.
Trump, bunun üzerine Twitter'ı “2020 seçimlerine müdahale” ile suçlamış, “Cumhuriyetçiler, sosyal medya platformlarının, muhafazakar sesleri susturmaya çalıştıklarını hissediyor. Bunun olmasına izin vermeyeceğiz, bu platformlara ya güçlü düzenlemeler uygulayacağız ya da bunları kapatacağız” ifadesini kullanmıştı.
ABD Başkanı Donald Trump, 28 Mayıs'ta sosyal medya platformlarının paylaşımlardan hukuki olarak sorumlu tutulmasını öngören bir kararname imzalamış ve “Twitter, saygın bir şirket olmasa ve hukuki hakkım olsa Twitter'ı da kapatırdım” demişti.
Twitter, Trump'ın 28 Mayıs'ta, siyahi George Floyd'un öldürülmesine karşı düzenlenen protestolara ilişkin yaptığı “Herhangi bir zorlukta biz kontrolü sağlayacağız ancak yağma başladığında silahlar ateşlenir” paylaşımına da “şiddeti yüceltme” etiketi eklemiş, Beyaz Saray'ın paylaşımında da aynı etiketi kullanmıştı.
FACEBOOK BAZI PAYLAŞIMLARI KALDIRDI
Sosyal paylaşım platformu Facebook da Trump’ın 2020 seçim kampanyası ekibinin yönettiği bazı reklamları ve içerikleri, şirketin “organize nefret söylemi” politikasına aykırı oldukları gerekçesiyle kaldırdı.
VOA’nın haberine göre, kaldırılan kampanya reklamlarından birinde kırmızı ters üçgen simgesi görülüyor ve Facebook kullanıcılarına, faşizm karşıtı bir hareket olarak tanımlanan ve Trump’ın son dönemdeki protestolarda yaşanan olaylardan sorumlu tuttuğu “Antifa” aleyhindeki imza kampanyasına katılım çağrısı yapılıyordu.
Şirketin Güvenlik Politikasından Sorumlu Yöneticisi Nathaniel Gleicher, perşembe günü Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonunda katıldığı oturumda bu tür sembollerin kınanmadan ya da herhangi bir açıklama yapılmadan kullanılmasına izin vermediklerini vurguladı, “Bu reklam içeriğinde de böyle bir durum vardı. Bu sembol bu şekilde nerede kullanılırsa kullanılsın aynı adımı atarız” dedi.
Trump’ın seçim kampanyası ekibinin sözcüsü Tim Murtaugh ise, sembolün “Antifa” tarafından kullanıldığını ve bu sebeple Antifa’yla ilgili reklamda yer verildiğini söyledi.
İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği (ADL) sözcüsü ise kırmızı üçgeni kullanan bazı Antifa üyelerinin olduğunu ancak bunun grup tarafından yaygın şekilde kullanılan bir sembol olmadığını da söyledi. (DIŞ HABERLER)