DEÜ’de çalışan sağlık emekçileri: Yönetim bizi ve taleplerimizi dikkate almalı
Yaşadıkları hak gasbına karşı DEÜ Başhekimliği ile görüşme talepleri reddedilen ve hak talep ettikleri için savunmaları istenen sağlık emekçileri haklarını alana kadar mücadele etmekte kararlı.
![DEÜ’de çalışan sağlık emekçileri: Yönetim bizi ve taleplerimizi dikkate almalı](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/163969.jpg)
Fotoğraf: Dilek Omaklılar I Evrensel
İLGİLİ HABERLER
![DEÜ Hastanesi sağlık çalışanları hakları için seslerini yükseltti](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/163967.jpg)
DEÜ Hastanesi sağlık çalışanları hakları için seslerini yükseltti
![DEÜ Hastane çalışanları ek ödemelerdeki kesintilere tepkili](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/163612.jpg)
DEÜ Hastane çalışanları ek ödemelerdeki kesintilere tepkili
Dilek OMAKLILAR
İzmir
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde (DEÜ) çalışan sağlık emekçilerinin ek ödemelerde yapılan yüzde 20 kesintiye karşı başlattığı eylemler sürüyor. Pandemi sürecindeki ek ödeme adaletsizliğinde adım atılmasını bekleyen sağlıkçılar sabit ödemelerinden kesinti yapılmasıyla karşılaştı. Yaşadıkları hak gasbına karşı DEÜ Başhekimliği ile görüşme talepleri reddedilen ve hak talep ettikleri için savunmaları istenen sağlık emekçileri haklarını alana kadar mücadele etmekte kararlı. Günlerdir hastane bahçesinde bir araya gelen sağlık emekçileri, insanca yaşayacak bir ücret ve insanca çalışmak koşulları istiyor.
"MUHATAP ALINMAMAK İNCİTİYOR"
18 yıllık hemşire olan DEÜ’de çalışan bir sağlık emekçisi başhekimliğin görüşme taleplerini reddetmesinin üzüntüsünü yaşadığını belirterek “Başhekimliğin bu tavrından da ne kadar değersiz olduğumu bir kez daha hissettim. Kendimi hiçbir kuruma ait hissetmiyorum, emeklerimi de helal etmiyorum” dedi. Bir radyoloji teknikeri ise yıllardır birçok hak arama mücadelesi içinde olduğunu ve hiç böyle bir muameleyle karşılaşmadığını anlatarak “Hastane yönetimi bizi tanımıyor. Yapılan kesintiler kötü ama muhatap alınmamak bizi daha çok incitti” dedi.Bir başka radyoloji teknikeri ise pandeminin radyoloji bölümünde çalışan arkadaşlarına ek ödeme verildiğini kendileri de Kovid-19 tanılı hastaların çekimlerini yaptıklarını ama hiçbir şekilde ek ödeme almadıklarını söyleyerek “Hastane ‘Zarara uğratıldık’ diyerek bizim döner sermayelerimizi kesti. Yani biz bu hastanenin sadece zararına ortağız” diye konuştu.
"SENDİKALARIN BİR ARAYA GELMESİ GÜVEN VERİYOR“
Bu zamana hiçbir sendikaya üye olmadım, hiçbir eyleme katılmadım” diyen bir hemşire de hak aradıkları için karşılaştıkları muameleler nedeniyle şimdi kendisinin insanları eyleme çağırdığını anlattı. Sendika ayrımı yapılmadan tüm çalışanların bir arada olmasının güven verdiğini belirten hemşire “Sarı zarflar gönderip, savunmamızı istiyorlar. İzinli olan çalışanlardan bile savunma istiyorlar. Bizi kim ihbar ediyor, hangi kameradan tespit ediyor, bilmiyoruz ama o sarı zarflar bizim için hiçbir şey ifade etmiyor” diye konuştu. Sendikaların bir araya gelerek böyle bir tepki vermesinin kendisini yeniden mücadeleye kattığını anlatan başka bir hemşire ise “Sendikaların ortak kararı olursa bizler iş bırakmaya da hazırız” ifadelerini kullandı.
AYRIMSIZ KADRO TALEBİNİN ÖNEMİ
4D’li bir çalışan da, başhekimin sosyal medyasında, ‘Bu iş kolunda bulunmayanlar’ açıklamasının muhtemelen kendileri için söylendiğini ifade ederek “Bu da bize gösteriyor ki herkese ayrımsız kadro verilmeli” dedi. Pandemi döneminde ek ücretlerdeki adaletsizlikle ilgili mücadele ederken, sabit yatırılan döner sermayelerden kesinti yapılmasının onur kırıcı olduğunu söyleyen başka bir sağlık emekçisi ise, “Karşımıza polisin çıkarılması da bizi korkutmaktan çok daha da hırslandırıyor. Biz başhekimle görüşmek istiyoruz. Bir hastane çalışanının yöneticisiyle görüşmesi neden bu kadar zor?” diye sordu.
"TÜKENMİŞLİK MÜCADELE AZMİNE DÖNÜŞTÜ"
DEÜ Hastanesi SES İşyeri Temsilcisi Günseli Temel Uğur, çalışma koşulları zorlaşıp üzerine ekonomik kayıplar eklenince insanların yaşadığı tükenmişliğin mücadele azmine dönüştüğünü söyledi. Bu kadar fedakarca çalışıp yok sayılmanın, değersizsiniz hissinin sağlık emekçilerinin öfkesini büyüttüğüne dikkat çeken Uğur “Artan sorunlara karşı talebimiz insanca yaşamak, insanca çalışma koşullarıdır” dedi. “Halk sağlığı için üstümüze düşeni yapıyoruz psikolojisinde iken bir vaatle ek ödeme beklentisine sokuldu insanlar” hatırlatmasında bulunan Uğur “Sonrasında da herkesin bildiği adaletsiz dağıtımlar sonucu huzursuzluk arttı. Hastanelerin pandemi sürecinde zarar etmesi gerekçe gösterilerek ek ödemeler ve döner sermayelerde kesintiler başladı. Bu da tepkiyi artırdı” dedi. Farklı sendikaların çalışanların ortak çıkarları için bir araya gelmesinin önemine dikkat çeken Uğur, başhekimliğin ısrarla bu sendikaların temsilcilerini ve çalışanlarını muhatap almamasını eleştirerek “Yönetim bizi ve taleplerimizi dikkate alana kadar eylemlerimiz sürecek” dedi. Hastane yönetiminin sağlık emekçilerinden savunma istemesine de değinen Uğur, “Sarı zarflar sağlık emekçilerine gözdağı vermek amaçlıdır” dedi.
Evrensel'i Takip Et