21 Haziran 2020 00:42

Kıdem gasbına karşı işçilerden çağrı: Sendikalar güç birliği yapmalı

İşçilerin kıdem tazminatı tartışmalarında tepkisi ortak. “Elimizde kalan tek güvencemize göz dikecek kadar düştüler” diyen işçiler, sendikalara güç birliği yapma çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Meryem KAYA
Yusuf ATMACA
Kocaeli

Hükümet tarafından hazırlanan “İstihdam Kalkanı Paketi” ile beraber fona devredilmesi tekrar gündeme gelen ‘kıdem tazminatı’na ilişkin gazetemize konuşan işçiler, “Elimizde kalan tek güvencemize göz dikecek kadar düştüler. Sendikalar güç birliği yapmalı” dedi.

İktidar, “tamamlayıcı emeklilik sistemi” adı verilen taslak ile kıdem tazminatının gasbı için bir kez daha harekete geçti. Taslağa göre kıdem tazminatının hesaplanmasında 30 günlük brüt ücretin esas alınması değiştirilmek isteniyor. Düzenlemeye göre bu 19 güne düşürülecek, 11 günlük kısmı fona devredilecek. İşçi istese bile 60 yaşına geldiğinde fondaki parasının tamamını çekemeyecek. En fazla yüzde 25’ini toplu olarak alabilecek, kalan tutarlar ise taksitler halinde ödenecek. İşçi, ancak 75 yaşına gelirse ya da ölürse hak eden varislerine bu fondaki para toplu olarak ödenecek.

Kıdem tazminatının fona devrinin tekrar gündeme getirilmesine işçiler ise tepkili. İşçilerle kıdem tazminatının gasbına ilişkin girişimleri konuştuk.

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde sabah işe gitmek için servis bekleyen Atilla isimli işçi, “Kıdem tazminatı işçinin son kalesi. Diyelim ki kıdem tazminatı fona aktarıldı. İşçi bu paraya istediği zaman ulaşabiliyorsa sıkıntı yok ama sadece emekli olduğu zaman bu tazminattan yararlanabiliyorsa hiç iyi bir durum olmaz” dedi.

SENDİKALARA ÇAĞRI

Kıdem tazminatının gasbına ilişkin, “Doyuramadık reisi” diyen Erdinç, kıdemin fona devredilmemesi için sendikaların güç birliği yapması gerektiği görüşünde. Erdinç “Genel grev… Başka bir yolu yok” dedi. Erdinç’in sözlerine katılan ve ismini vermek istemeyen başka bir işçi, “Bir kıdem tazminatımız var, onu da elimizden alıyorlar. Devlet vatandaşın elinde kalan tek güvencesine göz dikecek kadar mı düştü? 30-35 sene çalışacağım ve para almayacağım öyle mi? Bu yapılan haksızlıktır, zulümdür. Bundan mağdur olacak herkesin hakkını aramasını gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İkram isimli işçi, “Devletin bütçesi zayıflıyor, o yüzden fona devredilmek isteniyor. Ben 5 yıldır çalışıyorum ve tazminatımı aldığım zaman ileriye dönük bir yatırım yapmak istiyorum. İşverenler ve hükümet işçinin hakkını kendileri için kullanmak istiyor. Bu doğru bir şey değil” dedi.

"DEVLETİN DİĞER FONLARINI DA BİLİYORUZ"

Kıdem tazminatının fona devri tartışmalarının her yıl gündeme geldiğini belirten Selçuk ise, “Fon uygulamasını istemiyorum. Geçen sene işten çıkartıldım ve geçen yıl fona devredilmiş olsaydı hiçbir şekilde tazminat alamayacaktım. Devletin fonuna aktarıldığı zaman tazminatımı talep edemeyecektim. Bu yüzden kıdem tazminatı bizim iş güvencemiz. Bu fon işverenler için düşünülen bir yasa, bizim için değil” ifadelerini kullandı. İşçinin haklarını koruyan yasaların artırılması gerektiğine değinen Selçuk, “Şu anda işçiyi koruyan hiçbir yasa yok, yasaların hepsi işverenden yana” dedi. İşsizlik Fonu’nda işçiler için biriken paranın işverenlere harcanmasını eleştiren Selçuk, “Devletin yaptığı diğer fonları da biliyoruz. İşsizlik Fonu’ndaki paraların nereye aktarıldığı, kimler tarafından çalındığı ve harcandığı belli. Ben 8 ay işsizlik maaşı aldım. Yedi buçuk sene ödediğim paranın işsizlik fonundan yarısını bile almadım. Bu yüzden iktidarın yaptığı her fona karşıyım” diye konuştu.

Sefa daha önce Almanya’da yaşamış. 3 yıldır Türkiye’de yaşadığını söyleyen Sefa, “İşveren tarafından çalışanın çıkışı verildiği anda tazminatının ödenmesi gerekiyor. İnsanların bir daha ne zaman iş bulabileceği belli olmayan bir çağda yaşıyoruz. Tazminatın bu yüzden fona devredilmemesi gerekiyor” dedi.

SENDİKALARA DA GÜVEN AZ

Daha önce AKP’ye oy verdiğini, şu anda oy vermeyi düşünmediğini belirten Nurullah da kıdemin fona devredilmesine karşı. Sendikaları da eleştiren Nurullah, “Fona devredilmemeli çünkü bu kazanılmış bir hak. Kıdem tazminatımızın fona devredilmemesi için gerekirse eylem de yaparız. Patrona karşı toplu olarak sesimizi çıkarmaya çalışacağız, bunu yapmazsak yarın öbür gün elimizden alırlar daha da geri alamayız. Bu hakkımız elimizden giderse mahvoluruz. Sendikalara da hiç güvenemiyoruz, hepsi yandaş” ifadelerini kullandı.

METAL İŞÇİLERİNDEN İTİRAZ VAR

Kocaeli’de çalışan metal işçileri de kıdem tazminatı gasbına büyük tepki gösterdi. Çeşitli fabrikalardan işçiler gazetemiz Evrensel’e konuştu.

Sumiriko Hose işçisi: İlk duyduğumda tamam dedim bunlar ne yapıp edecek bu parayı bize yedirmeyecekler. Ama sonra arkadaşlarla konuşa konuşa baktım ki herkes çok tepkili. Bu tepki karşısında bir araya gelirsek fona devredemezler diye düşünüyorum.

Bir başka Sumiriko Hose işçisi: Ciddi bir baskı ortamındayız, eylem yasağı var. Bir de zaten sendikalar kitlesel bir şey yapamıyor. Hükümet özellikle yaşı olanları kıdem tazminatının fona devrine ikna etmek istiyor. Herkesin ortak bir karşı çıkışı olmazsa fona devir gerçekleşebilir.

Federal Mogul işçisi: Bize bu iktidar döneminde bugüne kadar iyi bir şey çıkmadı ki. Her türlü hakkımıza saldırı için bekliyorlar. Netleştiğinde insanların tepkisinin de artacağını düşünüyorum.

Tuzlalı İşçi Ali: Henüz genç bir işçi için düzenli işlerde uzun yıllar çalışma bile lüks. Fona devrederek ‘kalkındık’ mı diyecekler. Bu aleni çaresizlik... Ayrıca işçilerden İşsizlik Fonu için kesilen para şu an 131 milyar lira olmuş. Bu para nasıl işverenlerin cebine indirildiyse fon sisteminde birikecek paralar da onların cebine gidecek. O yüzden buna hem genci hem yaşlısı isyan etmeli.

Otomotiv sektöründe çalışan Çiğdem: Ben beyaz yakalı olarak çalışıyorum. Kıdem tazminatı gasbını sadece bantlarda çalışan mavi yakalıların sorunu gibi göstermeye çalışıyorlar. Bu iş herkesi ilgilendiriyor. Eğer bu olursa hepimizin en temel güvencesi elinden alınmış olacak. patronlar az insanla çok iş yapmak isterken ellerine önemli bir koz geçecek. Biz çalıştığımız yerlerin bile ismini veremiyoruz, üzerimizde yaratılan baskı ortamının kalkması için ses çıkarmamız gerekiyor.

"GEÇ KALMADAN MÜCADELE ETMELİ"

Bir başka metal işçisi: Yaşananlar, ‘Tüm haklarımızı savunacağını’ söyleyen, karşılığında bizim bir günlük yevmiyemizi kesen, bizi devlet kadar patronların kölesi yapan sendikaların suçudur diye düşünüyorum. Laf kalabalığıyla iktidar karşıtı televizyonlarda boy göstermekle olmuyor, icraat lazım, geç kalmadan mücadele etmemiz lazım.

ÖNCEKİ HABER

Ümraniye'de yolcu minibüsü kaza yaptı, yaralılar var

SONRAKİ HABER

Türkiye Barolar Birliği Başkanı baro başkanlarının yürüyüşünü hedef aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa