Bursa'da sel can aldı: 5 kişi yaşamını yitirdi, kaybolan 1 kişi aranıyor
Bursa'nın Kestel ilçesinde dün yoğun yağışın ardından meydana gelen sel nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 5'e yükseldi. Kayıp 1 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.
Fotoğraf: DHA
Bursa'nın Kestel ilçesinde, dün akşam sağanak sonrası meydana gelen sele kapılarak, kaybolan 5 kişiden 2'sinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Selde hayatını kaybedenlerin sayısı, 5’e yükselirken, kayıp 1 kişiyi arama çalışmaları sürüyor. Küresel iklim değişikliğinin, artan sanayileşmenin yol açtığı nüfus yoğunluğunun doğal felaketlere sebep olduğunu söyleyen DOĞADER üyesi Murat Demir, “Bunun yanı sıra tarım ve ormanlık alanların imara açılması, yapı stokunun artması, kentlerin artık taşıyamaz hale gelecek şekilde fabrikalarla dolması, etrafının da taş maden ocaklarıyla çevrelenmesi doğal felaketlere yol açıyor. Biz doğayı ne kadar hızlı bir şekilde tüketiyorsak doğa da hızlı bir şekilde felaket olarak geri dönüş yapıyor” diye vurguladı.
DHA'da yer alan habere göre, Bursa'da dün akşam saatlerinde etkili olan sağanak, hayatı olumsuz etkiledi. Özellikle Kestel ilçesinde sağanak ve dolu nedeniyle bazı dereler taştı. Narlıdere, Dudaklı ve Kayacık mahallelerinde ise taşan sular, araç ve tarım aletlerini sürükledi. Tarım arazileri sular altında kalırken, bazı ağaçlar devrildi, yolları su bastı.
Sağanağın etkisiyle Dudaklı Mahallesi'nin dağlık kesimlerindeki 4 katlı evin 1'inci katında oturan aile, eve su dolmaya başlayınca hemen dışarı çıktı. Bu sırada sele kapılan çiftçiyi köy meydanında mahalle halkı, suyun içinden kurtardı. Evin içinde kalan ve bedensel engelli olduğu öğrenilen Kader Akbaba (22) ise yaşamını yitirdi.
BİR ENGELLİ VE BİR ÇOCUĞUN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Kayacık Mahallesi'nde sel sularına kapılarak, dere yatağına sürüklenen 5 kişiden 1’nin cansız bedenine ulaşıldı. AFAD, NAK, UMKE ve ANDA ekipleri tarafından kayıp kişilerin bulunması için Kayacık Mahallesi ile Narlıdere Mahallesi arasında arama- kurtarma çalışması başlatıldı.
Bursa Valiliği’nden dün akşam yapılan açıklamada "AFAD'a gelen ihbar üzerine Bursa ili Kestel ilçemize bağlı Dudaklı, Narlıdere, Gölcük, Sarıkaya, Kayacık ve Aksu mahallelerinde meydana gelen sel felaketi ihbarı alınması üzerine, Valiliğimizce derhal oluşturulan İl Afet ve Acil durum Yönetim Merkezi'nce olaya müdahale edilmiş olup, meydana gelen sel felaketinde Kestel ilçemiz Dudaklı Mahallesi'nde 1998 doğumlu Kader Akbaba isimli engelli vatandaşımızın cansız bedenine ulaşılmıştır. Kayacık Mahallesi’nde 5 kişi sele kapılmış, bunlardan bir kız çocuğunun cansız bedenine ulaşılmış olup, kimlik tespiti çalışmaları sürdürülmektedir. 257 kişilik arama-kurtarma ekibinin kayıp 4 kişinin bulunması için çalışmalar devam etmektedir” denildi.
2 KİŞİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI, ÖLÜ SAYISI 5'E YÜKSELDİ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün gece Bursa'ya gelerek, sel bölgesinde incelemelerde bulundu. Soylu, 2 kişinin hayatını kaybettiğini, kayıp 4 kişi için arama çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
AFAD, NAK, UMKE ve ANDA ekipleri tarafından kayıp kişilerin bulunması için başlatılan aramalardan sabah saatlerinde kayıplardan 2’sinin daha cansız bedenine ulaşıldığı bilgisi geldi. Yaşamını yitirenlerin sayısı 5’e yükseldi.
Kayıp 1 kişiyi arama çalışmalarına devam ediliyor.
BÖLGE HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ
Öte yandan sel felaketinden en çok zarar gören Dudaklı Mahallesi’ndeki tahribat, gün ağarınca ortaya çıktı. Tarlaların sular altında kalması, çamur içindeki sokaklar ve iş makineleriyle bölgedeki çalışmalar havadan görüntülendi.
"SORUNLAR, SADECE ALTYAPIYLA DEĞİL DOĞANIN KORUNMASIYLA ÇÖZÜLÜR"
Küresel iklim değişikliğinin, artan sanayileşmenin yol açtığı nüfus yoğunluğunun doğal felaketlere sebep olduğunu söyleyen Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) üyesi Murat Demir, “Bunun yanı sıra tarım ve ormanlık alanların imara açılması, yapı stokunun artması, kentlerin artık taşıyamaz hale gelecek şekilde fabrikalarla dolması, etrafının da taş maden ocaklarıyla çevrelenmesi doğal felaketlere yol açıyor. Biz doğayı ne kadar hızlı bir şekilde tüketiyorsak doğa da hızlı bir şekilde felaket olarak geri dönüş yapıyor” diye vurguladı.
"24 SANAYİ BÖLGESİ VAR"
Bursa’da 24 tane sanayi bölgesi olduğunu ve nüfusunun 4 milyonu aştığını hatırlatan Demir, "Tarımsal bölgede yaşanan bir olay. Sadece altyapı sorununa bağlamak yeterli olmaz. Tabii ki altyapının da etkisi var. Ama bu türdeki doğal afetlerle hiçbir altyapı baş edecek durumda değil. Doğaya zarar verildikçe basit altyapı işleriyle, belediyesel tedbirlerle bu işleri çözemeyecekler” diyerek doğanın korunmasıyla sorunların çözülebileceğini söyledi.
"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI ACİL EYLEM PLANI YAPILMALI"
Orman ve tarımsal alanların sanayi ve maden ocaklarına açılmasını eleştiren Demir, yapılan faaliyetin sadece şirketlerin kârına faydası olduğunu insanlara ve doğaya ise zararı olduğunu belirtti. Tarım yapılmadığı için birçok şeyi ithal ediyoruz. Bunun da maliyetlerinden dolayı ülke ekonomisine zararı fazla. Biz burada ormanlarımızı, doğal alanlarımızı, ekosistemimizi korusak bu maliyetleri ödememiş olacağız. Bu daha başlangıç. Bu böyle giderse hem ülkemiz hem dünyamız daha büyük mal ve can kaybıyla karşı karşıya gelecek. Bizim yerel yönetimlerden, hükümetlerden isteğimiz acil eylem planlarıyla iklim değişikliğinin önüne geçecek önlem almalarıdır” diye konuştu.
(HABER MERKEZİ)