22 Haziran 2020 10:52
Son Güncellenme Tarihi: 22 Haziran 2020 16:22

Baroların Ankara'ya girişinin engellenmesi illerde protesto edildi

Baro başkanlarının Ankara'ya girişinin engellenmesi ve bazı başkanların polis müdahalesine maruz kalması İstanbul, İzmir, Mersin, Adana, Bursa ve Antep'te avukatlar tarafından protesto edildi.

Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel

Paylaş

Baro başkanlarının Ankara'ya girişinin engellenmesi ve bazı başkanların polis müdahalesine maruz kalması İstanbul, İzmir, Mersin, Adana, Bursa, Antep ve Manisa'da avukatlar tarafından protesto edildi.


İZMİR BAROSU: BAŞKANLARIMIZA DESTEK İÇİN BURADAYIZ

Üç günden bu yana demokrasi, insan hakları, hukuk ve demokrasi için bulundukları illerden yürüyüşe başlayan baro başkanlarının Ankara girişinde durdurulması üzerine İzmir Barosu basın açıklaması gerçekleştirdi.

İzmir Adliyesi C Blok girişinde yapılan basın açıklamasını, İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Av. Özgür Yılmazer okudu.

Baro başkanlarının adalet, özgürlük ve hukuk için yürüdüğünü bir kez daha hatırlatan Yılmazer, “Başta siyasi iktidar ve Türkiye Barolar Birliği’nin başındaki Metin Feyzioğlu olmak üzere bu yürüyüşün nedenini, anlamını, önemini anlaması gerekenler maalesef algılamış değil. Biz şu anda Ankara’da barolar adına yürüyen başkanlarımıza yapılan müdahaleye karşı başkanlarımıza destek için buradayız” dedi. 

Yaşanan olayın anayasa ve ülkenin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerle korunan gösteri ve toplantı yürüyüşü hakkının ihlali anlamına geldiğini dile getiren Yılmazer, “Hukukun üstünlüğü mücadelesi veren baro başkanlarına yönelik bu tavır esasen yurttaşlara verilmek istenen bir göz dağıdır. Bu saldırılar ülkemizin demokratik ve insan haklarına dayalı bir cumhuriyet olarak kalması ve yurttaşların haklarının korunması için devam ettirdiğimiz mücadelemize asla zarar vermeyecektir. Buradan bir kez daha yüksek sesle haykırıyoruz. Vazgeçmeyeceğiz, teslim olmayacağız, biat etmeyeceğiz” diye konuştu. 

BARO ÜYELERİ OTURMA EYLEMİ YAPTI: BURADAN AYRILMAYACAĞIZ, VAZGEÇMEYECEĞİZ

Basın açıklamasına telefonla katılan İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel ise, Ankara’da yaşananların ülkenin içine düşürüldüğü durumun açık bir göstergesi olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Bu durum, şu an Türkiye’de faşizmin hüküm sürdüğünü, polis devletinin hakim olduğunu, hak ve özgürlüklerin tamamen askıya alındığını gösteriyor. Bu aslında yürüyüşümüzün ne kadar anlamlı, ne kadar değerli olduğunu gösteren bir duruma da işaret ediyor. Türkiye’nin dört bir tarafından baro başkanları özgür bir ülke, demokratik bir ülke, insan haklarına uygun bir ülke için yola çıktılar ve mücadelelerini sürdürüyorlar. Bugün Ankara girişinde hala bekliyoruz. Baro başkanlarımız şu anda oturma eylemine geçtiler. Buradan ayrılmayacağız, vazgeçmeyeceğiz, kazanana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Sizlerin oradan destek veriyor olmanız bizi burada çok daha güçlü kılıyor. İyi ki varsınız sizlerle birlikte yol yürüyor olmak beni her zaman onurlandırdı.”

Baro başkanlarının Ankara yürüyüşünün engellenmesini protesto eden İzmir Barosu üyeleri oturma eylemi yaptı. (İzmir/EVRENSEL)

 


BAROLARIN ANKARA’YA GİRİŞİNİN ENGELLENMESİ ADANA’DA PROTESTO EDİLDİ

Adana Barosu, Baro Başkanlarının Ankara'ya alınmamasını protesto etmek için Adliye önünde oturma eylemi yaptı. Oturma eylemine görüntülü arama ile bağlanan Adana Baro Başkanı Veli Küçük, “Bu tablo hak ve özgürlükler bakımından ülkenin hangi noktada olduğunu gösteren bir tablo” dedi. 

“HAK, HUKUK, ADALET KAVRAMLARINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Anayasaya aykırı bir şekilde engellendiklerini ifade eden Küçük, “Talep ettiğimiz hukuk devleti ilkesinin tam tersine polis devleti uygulamaları ile dayatma ile karşı karşıyayız. Ama bizler hukukçular, barolar yurttaşını, halkını seven duyarlılık sahibi insanlar olarak yurttaşımıza, hak, hukuk, adalet kavramlarına sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.  

“AVUKATLAR VE BAROLAR SUSARSA, HALKIN NEFESİ KESİLİR”

Adiye önünde yapılan basın açıklamasını okuyan Adana Barosu Sayman yönetim kurulu üyesi Av. İlknur Önal, 56 baro başkanının ve çok sayıda baro yönetim kurulu üyesinin barışçıl şekilde gerçekleştirdikleri eylemin engellenmesi bin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Türkiye'nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerle korunan seyahat, gösteri ve toplantı yürüyüşü hakkının açık ihlali olduğunu ifade etti. Ordu Baro Başkanını gözaltına almak istemesi, Gaziantep ve İzmir Baro Başkanlarının darp edilmelerinin esasen yurttaşlara verilmek istenen bir gözdağı olduğunu dile getiren Önal, "Bu saldırılar ülkemizin demokratik ve insan haklarına dayalı bir Cumhuriyet olarak kalması ve yurttaşların haklarının korunması için devam ettirdiğimiz mücadelemize asla zarar veremeyecektir. Halkın adil yargılanma hakkının, hak arama özgürlüğünün ve savunma hakkının temsilcisi ve güvencesi olan biz Avukatlar ve Barolar susarsa, halkın nefesi kesilir." dedi. (Adana/EVRENSEL)


ANTEP BARO BAŞKANINA YAPILAN SALDIRI ANTEP'TE PROTESTO EDİLDİ

Ankara girişinde baro başkanlarının engellenmesi ve Antep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı’ya yönelik polis saldırısı Gaziantep Barosu tarafından protesto edildi. 

Adliye önünde bir araya gelen baro üyesi avukatlar adına açıklama yapan, Avukat Bülent Duran, Şarklı’ya yapılan saldırının basit bir saldırı olmadığını ifade etti. Avukat Duran, “bizler bu ülkenin geleceğine, bu ülkenin çocuklarına, bu ülkenin tüm halklarına, tüm renklerine  sahip çıkma görevini kendine biçmiş, kutsal bir görev, inşa eden avukatlarız. Bu basit bir saldırı değildir, basit bir tokat değildir. Bu böyle kabul edilemez. Bugün baro başkanlarımız Ankara’ya yürüyorsa, hem bu ülkenin geleceği için, hem de mesleğimizin adaletin geleceği için yürüyorlar. Bu yüzden biz şunu söylüyoruz; biz avukatlar olarak, hukuk örgütü olarak bu tokadın altından kalkacağız” diye konuştu. (Antep/EVRENSEL)


MERSİN BAROSU, BARO BAŞKANLARINA POLİS MÜDAHALESİNİ KINADI

Mersin Barosu Başkan Yardımcısı Fatma Demircioğlu ve yönetim kurulu üyeleri yaptığı basın açıklaması ile baroların yapısını değiştirecek yeni yasal düzenlemeye karşı Ankara'ya yürüyen Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz’ın da aralarında bulunduğu 60'a yakın baro başkanının, başkente girişlerine izin verilmemesini ve bazı baro başkanlarına yapılan polis müdahalesini kınadı.

Avukatlarının da katılarak destek verdiği basın açıklaması Mersin Adliyesi önünde gerçekleşti.

Demircioğlu açıklamasında, “Baro Başkanlarının yürüyüşünün Ankara girişinde engellenmesi eylemine bir an önce son verilmeli, başkanların demokratik ve anayasal bir hak olan yürüyüşlerine güvenli bir şekilde devam etmeleri sağlanmalıdır. Kutsal savunma hakkının tesis edildiği, Anayasal ve evrensel hukuk prensiplerinin egemen kılındığı, Anayasal protesto hakkına müdahale edilmediği, hukukun üstünlüğünün yeniden sağlandığı günleri görene kadar, Biz Mersin Barosu Avukatları olarak sonuna kadar azim ve kararlılıkla mücadele edeceğiz. Şimdilik yapılan müdahaleyi kınıyor, Baro Başkanlarımızın yürüyüşünün önündeki engeller kaldırılmadığı takdirde, diğer demokratik ve anayasal eylem haklarımızı kullanacağımızı basına ve kamuoyuna bildiriyoruz” diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından avukatlar, “Avukata uzanan eller kırılsın”, “Hak, hukuk, adalet”, “Savunma susmadı, susmayacak” şeklinde slogan atarak, oturma eylemi gerçekleştirdi. (Mersin/EVRENSEL)


BAROLARIN ANKARA’YA GİRİŞİNİN ENGELLENMESİ BURSA’DA DA PROTESTO EDİLDİ

Bursa Adliyesi önünde toplanan avukatlar adına açıklamayı okuyan Yener Poray, "İnsan hak ve özgürlüklerinin korunması, demokratik hukuk devletinin ve yargılama içinde savunmanın yeri güçlendirilerek adil yargılamanın sağlanması ile görevli olan baroların yapısının değiştirilmesi amacı ile avukatlık kanununda değişiklik yapılması istendiğini basından ve bir takım siyasetçilerin söylemlerinden öğrendik. Bu süreçte 80 baromuzun tümü ve TBB Yönetim Kurulu bu değişiklere karşı olduğunu bu nedenle öncelikle müzakere yoluna gidilmesi gerektiği ve değişikliklere karşı olduğuna dair açıklamalar yaptı  ve müzakere için randevu talepleri oldu. Baroların talepleri üzerine alınan randevularda yapılan görüşme sonucunda baroların oy birliğine yakın çoklukla görüşüne itibar edilmediği ve teklif veya tasarı, ne olduğunu bilmediğimiz düşüncenin meclise sunulacağını yine aynı şekilde bireysel açıklamalarla öğrendik" dedi.

"TBB BAŞKANINI İSTİFAYA DAVET EDİYORUZ"

Poray, şunları söyledi:

"Yürüyüşün ve bu programın tümü anayasal hakların kullanımı çerçevesinde olduğu, başkanlarımız pandemi kurallarına göre başkanlarımızın çok özenli davrandığı ve üstlerinde meslek onurumuz olan avukatlık cübbesinden başka hiçbir şey taşımadan yürüyerek Anıtkabir'e ve sonrasında TBB'ye gidişleri tamamen hukuka aykırı bir şekilde engellenmiştir. Aslında bu engelleme demokratik hak kullanımının ihlali olduğu gibi, pandemi kurallarının da ihlali sonucunu doğurmuştur. Gelinen noktada TBB Başkanı'nı istifaya davet ediyoruz. TBB Başkanı'nın bu tutumu barolar ve avukatlık mesleği için tehlike taşımaktadır.  Bu nedenle bir an önce olağanüstü genel kurula gidilmelidir. Tüm gücümüzle başkanlarımızın yanında olduğumuzu bildirir, her türlü eylem kararının arkasında olacağımızı kamuoyuna duyururuz" dedi. (Bursa/EVRENSEL)


MANİSA: AVUKATLARIN SESİNİN KISILMASI HALKIN SESİNİN KISILMASIDIR

Baro başkanlarının Ankara'da polis zoruyla engellenmesine Manisa Barosu da tepki gösterdi.

Manisa Barosunun çağrısıyla Manolya Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasını Avukat Seçil Ege okudu.

Ege, “Metin Feyzioğlu bir işgalci konumunda olduğu koltuğundan savunmanın bağımsızlığını savunmak üzere yola çıkan avukatlarına, temsil etmekle yükümlü olduğu barolara sırtını dönerek mesleğimizin bağımsızlığının yok edilmesine yol açacak olan düzenlemeyi desteklemiştir. Düşünün ki bir ülkenin baro başkanları o ülkenin başkentine ulaşamıyor. Saldırıya uğrayan sadece 60 tane avukat değil onların temsil ettiği 160 bine yakın avukatın ve 80 milyon insanın haklarıdır. Avukatların sesinin kısılması, halkın sesinin kısılmasıdır” diye konuştu.

"SAVUNMA’NIN YANINDAYIZ"

Sürecin bütün mesleki örgütleri kapsadığını belirten Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran ise “Son dönemlerde iktidarı eleştiren kim varsa susturulmaya çalışılmıştır. Bu politikalardan meslek odaları da zarar görmüştür. TTB son dönemde verdiği zorlu mücadelelere karşın emeğinin karşılığını alamamıştır. Meslek örgütlerini bölmeye çalışanlarının karşısında, bugün saldırıya uğrayan baro başkanlarının yanındayız” dedi.

Eczacılar Odası adına konuşan Devrim Bali ise “Onların mücadelesi bizim mücadelemizdir. Yaşasın bağımsız meslek örgütleri” dedi.

TMMOB adına konuşan Manisa Ziraat Odası Başkanı ibrahim Demran, barolara getirilmek istenen sistemin bütün meslek örgütleri için geçerli olduğunu belirterek "İktidar bizim yaptığımız seçimleri tanımıyor fakat bizler meslek odaları olarak aldığımız akademik eğitimi toplumun çıkarları için kullanmaktayız. Haklı davalarında baro başkanlarımızın yanındayız" diye konuştu. (Manisa/EVRENSEL)


İSTANBUL: BARO BAŞKANLARININ YANINDAYIZ

İstanbul’da Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar, baro başkanlarının Ankara'ya başlattıkları “savunma yürüyüşü”ne destek vererek, kente girişlerin engellenmesini protesto etti. Burada Avukatlar Kemal Aytaç, Yıldız İmrek, Türkiye Barolar Birliği delegesi Başar Yaltı, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Doğan açıklama birer açıklama yaptı.

Açıklamalarda, "Bugün Ankara girişinde baro başkanlarının engellenmesi Anayasal gösteri hakkının, ifade özgürlüğünün polis devleti uygulaması ile ortadan kaldırılmasıdır. Barolar; demokratik hukuk devleti ilkesini ve bunun ayrılmaz parçası savunmanın, baroların bağımsızlığını savunmak için yürüyor. Hukuk adına, demokrasi adına, savunmanın bağımsızlığı ve onuru adına Ankara girişinde direnen baro başkanlarının sesinin yanına koyuyoruz kendi sesimizi” denildi.

"FEYZİOĞLU İSTİFA"

İstanbul Barosuna bağlı avukatlar daha sonra Taksim’de İstanbul Barosu binasının önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya çok sayıda avukat cübbeleriyle katıldı, “Feyzioğlu istifa” sloganları atıldı. 

Açıklamada konuşan İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Nazan Moroğlu, baro başkanlarının Ankara'ya tepkilerini göstermek için gittiklerini söyleyerek "Baroları susturmak, işlevsizleştirmek ve vatandaşın hak arama özgürlüğünü ortadan kaldırmaya yönelik bir avukatlık kanunu değişiklik önerisi geldi önümüze. İşte buna tepkilerini göstermek üzere baro başkanlarımız yürüyerek Ankara'ya vardılar. Ancak bildiğiniz gibi tam Ankara girişinde kolluk kuvvetleri tarafından engellendiler" diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

"MİT personeli cenazesi" haberinden yargılanan gazetecilerin duruşması 24 Haziran'da

SONRAKİ HABER

ABD’de işçiler sokaklarda, sendika merkezleri ise harekete soğuk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa