İsveç’te engelli çalışanlar, 2,4 kat fazla iş kazası geçiriyor
Engellilere istihdam sağlayan devlet kurumu Samhall’ın yaptığı bir araştıma, şirkette çalışan emekçilerin ülke geneline kıyasla 2,4 kat daha fazla iş kazası geçirdiklerini ortaya koydu.
Fotoğraf: Pixabay
Murat KUSEYRİ
Stockholm
İsveç’te engelli istihdamında çalışan emekçiler arasında iş kazaları, ülke koşullarına göre rekor düzeyde.
Engellilere istihdam olanağı yaratan devlet kurumu Samhall’ın İş Çevresi Kurumu ile yaptığı bir araştıma şirkette çalışan emekçilerin ülke geneline kıyasla 2 kattan daha fazla iş kazası geçirdiklerini ortaya koydu.
Samhall ve diğer işyerlerinde meydana gelen kazaları kıyaslayabilmek için “göreceli sıklık” olarak adlandırılan bir metod uygulanıyor. Her bin çalışan başına en az bir iş günü işe gelmemekle sonuçlanan iş kazaları ölçü alınıyor.
İŞ KAZALARI ÜLKE ORTALAMASININ 2,4 KATI
Samhall’ın belirlemeleri 2019 yılında tüm iş piyasasında “göreceli sıklık” 7 iken Samhall çalışanları arasında 17 olarak belirlendi. Bu engelli istihdamında meydana gelen iş kazalarının ülke ortalamasının 2,4 katı olduğunu gösteriyor.
İki kurumun yayınladıkları ortak raporda 2019 yılı içinde şirkette işe gelmemeyle sonuçlanan 446 iş kazası yaşandığı belirtildi. Geçmiş yıllarla kıyaslandığında 2016 yılından beri engelli istihdamındaki kazalarda bir tırmanış olduğu görülüyor. Samhall’a ait şirketlerde 2016 yılında 317, 2017’de 375 ve 2018’de 405 emekçinin iş kazası geçirdiği saptandı.
Samhall’da çalışan emekçiler daha çok diğer şirketlerde ve konut sektöründe temizlik yapmak veya şirketlere mal ve ürün nakletmek için görevlendiriliyor.
SAĞLIKSIZ KOŞULLARDA ÇALIŞTIRILIYORLAR
Konuya sayfalarında yer veren İsveç İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (LO) yayın organı Arbetet’te yer alan bir makalede Samhall’ın Stockholm İş Güvenliği Temsilcisi Reza Forghani, şirkette işçilerin sağlıksız ve hijyensiz koşullarda bir araya geldiklerini ve çalıştıklarını söyledi.
Stockholm’un dışında bulunan bir işyerinde her gün 30 civarında işçinin küçük bir lokalde kart basmak için bir araya geldiğini, temizlik yapmalarına rağmen duş yapma imkanlarının olmadığını ve lokalde soyunma odası ve dolapları bulunmadığını belirtti.
Yangın güvenliği açısından da lokalin uygun olmadığına ve sadece çok dik ve dar bir merdivenin bulunduğuna dikkat çeken Forghani, “Eğer bir yangın olursa yukardaki lokalde bulunanlar üzerinde çok olumsuz etkileri olur” ifadeleriyle işçilerin bir felaketle karşılaşabilecekleri uyarısında bulundu.
TİCARİ KAYGILARLA HAREKET EDEMEZ
Stockholm Yüksek Ticaret Okulu Öğretim Üyesi Mats Jutterström, Samhall’ın hem engellileri uygun koşullarda istiham ve hem de ticari kaygılarla hareket eden bir şirket gibi çalışmasının mümkün olmadığı düşüncesinde.
Şirketin kuruluş amacının engellilere anlamlı ve geliştirici iş olanağı yaratmak olduğunu ancak son yıllarda şirketin çalışmalarına damgasını vuran piyasa mantığının Samhall’da çalışanları çok olumsuz etkilediğini söyledi.
Jutterström, “Çalışma koşulları gerçekten çeşitli engellilikleri bulunanalar için uygun değil ve çabuk stresli ve tehlikeli değişimlere neden oluyor” dedi.
Şirketi verimlileştirme adına yürürlüğe koyulan tasarruf politikaları sonucu çalışanlara destek verecek şef ve diğer personelin sayısının azaltılmasının da büyük sorunlara yol açtığına dikkat çekti.