22 Haziran 2020 16:24

Tunus'ta 3 yıl önce büyük işsizlik protestolarına sahne olan Tatavin'de genel grev

İşçi Birliği Sendikasının çağrısıyla başlatılan grevde, hükümetten 2017'de imzalanan anlaşmanın tüm maddelerini yerine getirmesi isteniyor

Tunus'ta 3 yıl önce büyük işsizlik protestolarına sahne olan Tatavin'de genel grev

Tunus'ta sağlık emekçilerinin genel grevi | Fotoğraf: Yassine Gaidi/AA (Temsili görsel)

Tunus'un güneydoğusundaki Tatavin ilinde işçiler, hükümetin 2017'de düzenlenen eylemler sonucu imzalanan anlaşmanın şartlarını yerine getirmesi için genel greve gitti.

AA'nın haberine göre, Tatavin'deki İşçi Birliği Sendikasının çağrısıyla başlatılan greve, kamu kurumlarından çok sayıda çalışan katılıyor. Grevin, kentte 2017'de 3 ay süren eylemler sonucu bölgedeki petrol şirketlerinde istihdam sağlanması yönünde hükümet ile işçiler arasında imzalanan anlaşmanın tüm maddelerinin yerine getirilmesi için baskı unsuru oluşturma amacıyla düzenlendiği ifade ediliyor.

Tatavin'de dün, anlaşmanın tüm maddelerinin uygulanması talebiyle düzenlenen eyleme polis saldırmıştı.

TATAVİN'DEKİ İŞSİZLİK PROTESTOLARI

Tunus'un petrol üretiminin yüzde 40'ı ile doğal gaz üretiminin yüzde 20'sini karşılayan Tatavin vilayetinde 2017 yılında yaklaşık üç ay boyunca bölgedeki yerli ve yabancı petrol şirketlerinde istihdam sağlanması talebiyle çok sayıda protesto düzenlenmişti. Eyleme katılan işçi ve emekçiler, petrol kuyularının yoğunlukta olduğu Kamur bölgesine çıkan yolları kapatarak petrol üretimini durdurmuştu.

Tunus Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (UGTT) ara bulucuğuyla, işçiler ve hükümet, Haziran 2017'de anlaşmıştı.

Anlaşma çerçevesinde, bölgede petrol ve doğal gaz çıkartan enerji şirketlerinin 2018 sonuna kadar bölge halkından 1500 kişiye istihdam sağlaması, hükümetin bölgedeki kalkınma projeleri için yaklaşık 32 milyon dolar ayırması, Enerji Bakanlığı çerçevesinde faaliyet gösteren enerji şirketlerinde ise 370 kişiye iş verilmesi öngörülmüştü. (DIŞ HABERLER)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İşçiye, düşman hukuku

İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Adalet bakanı, "Kimileri ‘Bize soruşturma açın’ dercesine ortalıkta dolaşıyor" demişti. BİRTEK-SEN genel başkanının tutuklanmasından sonra siyasetçiler, gazeteciler ve sanatçılar şafak operasyonu ile gözaltına alındı

Evrensel'i Takip Et