24 Haziran 2020 00:51

OSTİM'deki genç işçiler: Kıdem dediğiniz gibiyse boşa çalışmış olacağız

OSTİM'de genç işçiler ve çıraklarla kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesini konuştuk.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

Paylaş

Sinancem ALİKOÇ
Ankara

Kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine ilişkin konuştuğumuz genç işçiler, gelişmelerden habersiz olduğunu söylüyor. İçeriğinden biraz söz ettiğimizde ise yanıtları benzer oluyor: “Gelecek için çalışıyorduk. Onu da elimizden alacaklarmış”, “Muhakkak bir şey yapmamız lazım yoksa boşa çalışmış olacağız...”

Henüz birçok noktası aydınlanmamış olarak kalsa da kıdem tazminatının fona devredilmesi ülke genelinde işçiler arasında sarsıcı bir gündem yarattı. İşçiler, çeşitli yorumlarda bulunsa da kıdem tazminatının gasbedilmesine razı değil. Kıdem tazminatı özellikle kıdemleri fazla olduğu için orta yaş ve üstü işçilerin çok daha fazla gündeminde olan bir konu. Peki daha çalışma hayatına yeni atılmış veya atılacak olan genç işçiler için kıdem tazminatının gasbedilmesi ne anlama geliyor? Bu sorunun yanıtını aramak için ülkenin en büyük çırak/stajyer alanı olan OSTİM’de genç işçilerle kıdem tazminatının fona devredilmesini konuştuk. Kıdem tazminatı genç işçilerin doğrudan gündeminde değil, birçoğunun da meseleye dair bilgisi yok. Öğrenenler ise zaten bugünün zor olduğunu geleceğin de iyice belirsizleştiğini anlatıyor.

"BİZİM EMEKLİLİĞE DAHA VAR"

Atölye aralarına girdiğimizde birçok genç işçi ile karşılaşıyoruz. Tabii çoğuyla konuşmamız mümkün olmuyor. Bazen patronlar veya ustalarının kızmasından çekiniyorlar, bazen de vakit ayıramıyorlar. Birçok atölyede işçilerin kendi aralarındaki konuşmalardan OSTİM’deki iş yoğunluğunun düne nazaran arttığını öğreniyoruz. Bir havalandırma atölyesinde çalışan Enes “İş arttıkça angarya artıyor, bu da benim işime gelmez abi” diyerek yakınıyor. Bir endüstri meslek lisesinde makine bölümü öğrencisi olan Enes, salgın başladığında yine OSTİM’de başka bir atölyede staj yapıyormuş. Patron ve ustalar babasının tanıdığı olduğu için bizimle daha rahat konuşuyor. Kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesini sorduğumuzda herhangi bir fikri olmadığını belirten Enes, en genel haliyle emeklilik parası olduğunu söylüyor. Enes gülerek ekliyor: “Bizim emekliliğe daha var abi, ben patronun babama verdiği yevmiyeyi ustamdan aynı gün alamıyorum.”

Çoğu atölyede kıdemi yüksek ya da meseleye hakim birçok işçinin son derece tepkili olduğunu söylemek mümkün. Zaten bugünlerde geçinmenin başlı başına dert olduğunu anlatan işçiler, haliyle bu kadar çalışmanın sonunda emekli olunca veya işten atılınca eline toplu bir para olmasını istiyorlar.

ÇALIŞTIĞI ÇOĞU ATÖLYEDE SİGORTA YATMAMIŞ

Bir başka genç işçi ile öğle arasında karşılaşıyoruz. İsmini vermek istemeyen genç somun üreten bir atölyede çalıştığını söylüyor. 21 yaşında ve 4 yıldır OSTİM’de çeşitli atölyelerde çalışmış ancak çoğunda sigortası yatmamış. Kıdem tazminatının fona devredilmesi konusunda görüşlerini sorduğumuzda bilgisi olmadığını dolayısıyla fikri olmadığını belirtiyor ama içeriğinden biraz söz ettiğimizde “Kesinlikle bir şeyler yapmak” gerektiğini söylüyor. Zamanının büyük çoğunluğunu çalışarak geçirdiğini belirten işçi, şöyle devam ediyor: “Bunun için mi bu kadar çalışıyoruz? Zaten bugün geçinmek mümkün değil, biz de bugün için değil gelecek için çalışıyorduk. Onu da elimizden alacaklarmış.” İşine geç kalma telaşına giren genç işçi giderayak “Muhakkak bir şey yapmamız lazım abi, yoksa boşa çalışmış olacağız” diyor.

ÖNCEKİ HABER

İyi Parti grup toplantısında Meral Akşener'den işsizlik vurgusu

SONRAKİ HABER

TMMOB’den kıdem tazminatı açıklaması: Emeğe el konulmasına izin vermeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa