23 Haziran 2020 10:45

Son 10 yılda Diyarbakır İHD’ye 689 işkence ve kötü muamele başvurusu yapıldı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, son 10 yılda kendilerine işkence ve kötü muamele nedeniyle 689 başvuru yapıldığını açıkladı. 

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, son 10 yılda kendilerine işkence ve kötü muamele nedeniyle 689 başvuru yapıldığını açıkladı. 

Yaşanan durumların gerçekleştiği yerler ise şöyle sıralandı: Yüzde 47 cezaevi, yüzde 23 sokakta, yüzde 11 gözaltına alınırken, yüzde 11 gözaltındayken, yüzde 3 zırhlı araçta, yüzde 2 kırsal bölge, yüzde 2 diğer kamu kurumları, yüzde 1 askeriye. 

Başvurucuların işkence ve kötü muameleyi  gerçekleştirdiğini iddia ettiği kamu gücünü kötüye kullanan kişiler ise şu şekilde sıralandı: Yüzde 45 cezaevi yönetimi ve gardiyanlar, yüzde 39 polis veya sivil polis, yüzde 10 asker/jandarma, yüzde 4 bilinmeyen tespit edilmeyen kişi, yüzde 1 korucu, yüzde 1 diğer.

"İŞKENCEYE SON VERİLMELİ, HAK ETTİKLERİ CEZALARLA CEZALANDIRILMALI"

Açıklanan veriler üzerinden İHD, talep ve önerilerini ise şöyle sıraladı: 

  • İşkencecilere karşı açılan soruşturmalar etkin bir şekilde yürütülmeli, işkencede cezasızlığa son verilmelidir.
  • Hükümet belli kademelerinde görev alan yetkililer tarafından sarf edilen ve işkencenin artmasına neden olan söylemlerden vazgeçilmeli, işkencecilerin yargı kararı ile korunması ve aklanmaya çalışılması uygulamasına son verilmelidir.
  • BM İşkenceye Karşı Sözleşmeye Ek İhtiyari protokolün (OPCAT) gereği Türkiye tarafından yerine getirilmeli gözaltı birimleri ile cezaevleri bağımsız heyetlerin denetimine açık hale getirilmelidir.
  • İşkence mağdurlarının iç dünyalarında maruz kaldıkları travmanın etkilerinin giderilmesi amacı ile mağdurlar rehabilite programlarına dahil edilmeli ve kendilerine psikolojik destek sağlanmalıdır.
  • İşkencecilerin yargılandığı dosyalarda zaman aşımı uygulamasına son verilmeli, işkenceciler hak ettikleri cezalarla cezalandırılmalıdır.
  • Türkiye Cumhuriyeti tarafından bugüne kadar işkence eylemine maruz kalan mağdurlar ve işkencede yaşamını yitirenlerin aileleri ve tüm toplumdan özür dilenmeli, bireysel hak ve özgürlüklerin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Dayanışmanın gücü ve kırılan ön yargılar

SONRAKİ HABER

TTB: Hükümetin salgın yönetimindeki tutumundan endişe duyuyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa