23 Haziran 2020 10:58
Son Güncellenme Tarihi: 23 Haziran 2020 15:14

Esenyurt'ta yağış sonrası meydana gelen selde 1 kişi hayatını kaybetti

İstanbul başta olmak üzere pek çok ilde etkili olan şiddetli yağmur ve dolu, altyapı yetersizliği ile birleşince günlük yaşam olumsuz etkilendi. Esenyurt'ta Suriyeli bir kişi hayatını kaybetti.

(Soldan sağa) Esenyurt'ta minibüs üstünde mahsur kalanlar, bodrum katta yapılan su tahliyesi, itfaiye ekiplerinin çalışması ve su basan bir ev | Fotoğraflar: DHA

Paylaş

Şiddetli yağmur ve dolu İstanbul, Eskişehir, Çanakkale, İzmir, Bolu ve Muğla başta olmak üzere pek çok ilde etkili oldu. Hortum da gözlenen yağışlar, altyapı yetersizliğiyle birleşince günlük yaşam olumsuz etkiledi. En ağır hasarın olduğu İstanbul'un Esenyurt ilçesinde Pınar Mahallesi'nde yağışın ardından dere taştı. Taşan derenin suları, bazı apartmanların bodrum katındaki daireleri bastı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 30 yaşlarında Suriyeli bir kişinin hayatını kaybettiğini ve üç ilçede toplam 8 kişinin hastanelerde tedavi edildiğini açıkladı.

İstanbul'un Esenyurt ilçesinde Pınar Mahallesi'nde yağış nedeniyle dere taştı, bodrum katlarını su bastı. İtfaiye ekipleri bodrum katlarda arama çalışması yürüttü. Çevredeki yurttaşlar ve ihbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, bir dairenin penceresini kırdı. Çalışmalarda 11 kişi bodrum kattan kurtuldu. İBB, Esenyurt Belediyesi ve AFAD ekipleri, su basan bodrum katlarında insanların mahsur kalıp kalmadığının tespiti için çalışma yaptı. İtfaiye ekipleri bodrum katlarda biriken suları tahliye etti.

VALİ YERLİKAYA: BİR SURİYELİ VEFAT ETTİ

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Çatalca'da hastanede tedavi gören 2 vatandaşımız, Beylikdüzü'de tedavi gören 2 vatandaşımız, Esenyurt'ta 4 Suriyeli misafirimiz var, durumları gayet iyi. Maalesef 30-32 yaşlarında bir Suriyeli misafirimiz vefat etti. 1272 No'lu Sokak'ta bodrumda yaşam izni, oranın konut olarak kullanılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bugünden itibaren tekrar oranın kullanılmamasıyla ilgili tedbirlerimizi alıyoruz."

"YANLIŞ YAPILANMADAN DOLAYI SORUN YAŞANIYOR"

CNN Türk canlı yayınına bağlanan Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, ilçe genelinde mahsur kalan biri olduğuna dair kendilerine ulaşan bir bilgi olmadığını söyledi. Bozkurt, "Yıllardır yanlış yapılanmadan dolayı bu sorun yaşanıyor. Çarpık kentleşmenin yıllardır önünü açmakla birlikte başlayan süreç bu" dedi. Bozkurt, 50 civarında konutun hasar gördüğünü tahmin ettiğini, fakat henüz kesin veri bulunmadığını söyledi ve ekledi: "Haramidere’nin ıslahı için bir çalışma yapılıyor. Kanalizasyon sularıyla yağmur suyunu ayrıştırmak için çalışma yapılıyor. Dere yalnızca yağmur suyu alacak şekilde dizayn edilecek. Fakat bazı binalar dere kotunun altında. Bunlarla ilgili de önlemler almaya çalışıyoruz.

VALİLİK: 3 SURİYELİ ÇOCUK KURTARILDI

İstanbul Valiliğinden ilk yapılan açıklamada, yağış sonrası oluşan dere taşması nedeniyle Pınar Mahallesi Ahmet Arif Caddesi 1272. Sokak'ta bulunan binanın zemin katında su baskını sonucu mahsur kalan Suriyeli 2, 3 ve 5 yaşlarındaki 3 çocuğun kurtarıldığı açıklandı.

Öte yandan sel baskını sırasında bir kadın suyu kapıldı. Sürüklenen kadın çevredekiler tarafından kurtarıldı.

MİNİBÜS ÜSTÜNDE MAHSUR KALDILAR

Bazı sokaklarda Haramidere'den taşan sular, önlerine kattıkları araçları sürükledi. Bir sokakta hızla yükselen suların arasında mahsur kalan bir minibüsün içindekiler aracın üstüne çıkarak bekledi.

İMAMOĞLU ESENYURT'TA İNCELEMELERDE BULUNDU

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Esenyurt Belediyesiyle iş birliği içinde selin etkili olduğu bölgelerdeki tamir ve tadilat işlerini hızla çözüme kavuşturacaklarını söyledi.

İmamoğlu, selin meydana geldiği Esenyurt ilçesindeki incelemelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, selin etkili olduğu bazı bölgelerde geçmişten bugüne yaşanan bazı altyapı sorunları olduğuna dikkati çekti.

Yağışların iki, üç gün daha süreceğini de hatırlatan İmamoğlu, vatandaşları uyardıklarını, bazı özel noktalarda yardım araçlarını hazır tuttuklarını bildirdi. İmamoğlu, "Bir yandan da İstanbul'un bütün, bu nevi baskın sorunu yaşayan alanlarını da kalıcı olarak çözmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Burada da çalışmalarımızı en kısa zamanda inşallah sizlerle paylaşırız. Hızlıca yaraları saracağız, birkaç gün içinde burayı bambaşka bir halde görürsünüz umarım." ifadelerini kullandı.

İSTANBUL VALİLİĞİ: KONAKLAMA İMKANI SAĞLANDI

İstanbul Valiliği de Esenyurt'ta evlerinde konaklayamayacaklar için konaklama imkanı sağlandığını ve hasar tespit çalışmalarına başlandığını söyledi. 

ÇATALCA'YI HORTUM VURDU

Çatalca'da da bazı ev ve iş yerlerinde su baskınları yaşandı. İlçede oluşan hortum nedeniyle bazı binalarda hasar meydana geldi. Çatalca yolundaki bir dubleks evin çatısının uçtuğu, bahçesindeki ağaçların koptuğu, bahçe çitlerinin devrildiği gözlendi. Ayrıca, şiddetli rüzgar nedeniyle evin önündeki elektrik direği de devrildi.

Öte yandan, Silivri Selimpaşa'da yolda oluşan su birikintisi nedeniyle sürücüler zor anlar yaşadı.

Çatalca Yolu Caddesi üzerinde bulunan bir plastik fabrikasında, hortum nedeniyle büyük hasar meydana geldi. Fabrikanın imalathanesi, deposu, sergi ve idari bölümlerinin büyük bölümü hortum nedeniyle kullanılamaz hale geldi. İmalathanenin çatısı dağılırken, bazı üretim makinelerinin yolun karşı tarafına uçtuğu görüldü.

İSTANBUL'UN DİĞER İLÇELERİNDE DURUM

İstanbul'un bazı ilçelerinde şiddetli yağış nedeniyle yollar göle dönerken bazı yerlerde dolu yağışı etkili oldu.

Boğaz'ın üstünü karabulutların kaplamasını ardından Anadolu Yakası'nda başlayan yağış bir süre sonra Avrupa Yakası'nda da etkisini gösterdi.

Taksim Meydanı'nda yağış nedeniyle vatandaşlar zor anlar yaşadı.

Beşiktaş Meydanı ve Beşiktaş iskelesinde aniden bastıran sağanak nedeniyle vatandaşlar çatı altlarına sığındı.

Üsküdar ve Beşiktaş'ta yollar da göle döndü. Trafikte araçlar ilerlemekte güçlük çekti. Rögarlardan sular taştı.

Sultangazi'de de yollar göle döndü, işyerlerini su bastı.

Sağanak nedeniyle Fındıklı-Bağcılar arasında yapılan T1 Kabataş-Bağcılar tramvay hattındaki seferler bir süre aksadı.  Metro İstanbul'un Twitter hesabından yapılan duyuruda, "T1 Kabataş-Bağcılar tramvay hattında seferlerimiz normale dönmüştür" ifadeleri kullanıldı.


Yağış diğer illerde de hasara neden oldu. Yaşananlardan öne çıkanlar şöyle:

BOLU'DA SAĞANAK SU BASKINLARINA NEDEN OLDU

Kent merkezinde öğleden sonra etkili olan sağanak, hayatı olumsuz etkiledi. Aniden başlayan sağanakta, rögar kapaklarının tıkalı olması nedeniyle Sümer Mahallesi'ndeki bazı evleri su bastı. Vatandaşlar evlerine dolan suları kendi imkanlarıyla tahliye etmeye çalıştı.

Kısa süreli etkili olan yağmurun dinmesiyle mazgallar temizlendi, sular çekildi.

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de de günlük yaşamı olumsuz etkilendi. Trafikte araçlar ilerlemekte güçlük çekerken bazı cadde ve sokaklarda yağmur suları birikti. Vatandaşlar kendi imkanlarıyla tıkanan rögar kapaklarını temizlemeye çalıştı.

Hava sıcaklığının 17 dereceye düştüğü kentte, yağmura hazırlıksız yakalananlar kapalı alanlara ve duraklara sığındı.

Eskişehir-Ankara çevre yolunun bazı kesimlerinde yoğun sular nedeniyle trafikte aksamalar meydana geldi.

Belediye ekipleri de yağışın ardından tıkanan kanalizasyon kapaklarını açmak için çalışma başlattı.

ÇANAKKALE

Çanakkale’de, dün Bayramiç ilçesindeki köyleri vuran sağanak ve dolu, bugün de Biga ilçesindeki tarım alanlarında zarara neden oldu.

İlde bu sabahtan itibaren etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Biga ilçesinde ise sağanak ile birlikte yağan ceviz büyüklüğündeki dolu, tarım alanlarında zarara yol açtı.

Sığırcık, Degirmencik ve Bozlar köylerinde etkili olan dolu nedeniyle domates, kivi, elma, erik ve karpuz bahçelerinde maddi zarar oluştu.

Bozlar köyünde açıklama yapan Biga Kaymakamı Mustafa Can, "İlçemizde dolu afeti yaşandı. Yaklaşık 5 köyümüzde maalesef tarımsal üretime zarar verdi. Ama hamdolsun, herhangi bir can kaybı yok. Özellikle domates, buğday, arpa gibi ürünlerin yanı sıra meyve ağaçlarında zarar görüküyor. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerimiz, şu anda arazide hasar tespit çalışmalarına başladı. Biz de vatandaşlarımıza ziyarette bulunup, geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Allah bizi böyle felaketlerden korusun. İnşallah devletimiz de çiftçimizin her türlü zararını karşılayacak" dedi.

Bozlar köyü Muhtarı Mehmet Diken de "Köyümüzde 2 bin 500 dönüm domates, kivi, karpuz, erik tarlaları ve bahçeleri zarar gördü. Yetkililerden yardım bekliyoruz" diye konuştu.

Domates tarlası zarar gören Nurettin Aygün ise "Bu sene ektiğimiz domatesler tamamen zarar gördü. Çok üzgünüm. Devletimizin yardımını bekliyoruz" dedi.

İZMİR

İzmir'de kent merkezi ve ilçelerde etkili olan sağanak ve dolu nedeniyle bazı yerlerde taşkınlar oluştu.

Özellikle Gaziemir ve Karabağlar ilçelerinde etkili olan dolu nedeniyle vatandaşlar zorluk yaşarken, bazı dereler taştı.

Bazı yollarda oluşan su birikintileri nedeniyle araçlar ilerlemekte güçlük çekti.

MUĞLA

Muğla'nın Marmaris ve Bodrum ilçelerinde sağanak etkili oldu.

Metrekareye 12,2 kilogram yağışın düştüğü Marmaris'te cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu, yayalarla sürücüler ilerlemekte güçlük çekti.

Derelerden gelen çamurlu suyun döküldüğü bölgelerde, denizin rengi kahverengiye döndü.

Bodrum ilçesinde de yağışın ardından cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.

Ortakent-Yahşi Mahallesi'nde dere sularının getirdiği atıklar, denizde ve sahilde kirliliğe neden oldu. Bazı denizciler, teknelerinin etrafındaki çöpleri kendi imkanlarıyla temizlemeye çalıştı.

Yağmur sularının erozyonla yüksek kesimlerden getirdiği çamur dolayısıyla bazı bölgelerde denizin rengi değişti. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ın "Kaç kez söyledim, nasıl yıkmazsınız" dediği binaların yıkımı durdu mu?

SONRAKİ HABER

Almanya’nın silah satışındaki en iyi müşterisi Türkiye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa