23 Haziran 2020 12:17

Diyarbakır Omly Tekstilde Kovid-19 testi yapılmasını isteyen 8 işçi işten çıkarıldı

Diyarbakır'da, Omly Tekstilde 4 işçide koronavirüs tespit edilince işçiler bütün işçilere test yapılmasını talep etti. Fabrika kabul etmedi, iş bırakarak test yaptırmaya giden 8 işçiyi ise işten attı.

Fotoğraf: Fırat Topal / Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) faaliyet gösteren Omly Tekstilde geçen hafta 4 işçide koronavirüs (Kovid-19) tespit edildi. 100’e yakın işçinin çalıştığı fabrikada tedirgin olan işçiler, bütün işçilere test yapılmasını istedi. Ancak olumsuz cevap verildi. Bunun üzerine işçiler önceki gün iş bırakarak, hastaneye gitti. Fabrika ise hastaneye izinsiz giden işçilerden 8’sini işten çıkardı. İşten çıkarmanın yasakladığı pandemi döneminde işçilerin, “İşçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih” anlamına gelen 29’uncu maddeden çıkarıldığı öğrenildi. İşten çıkarılan işçiler, haklarını aramak için avukata vekalet verirken, Evrensel’e konuştu.

“POZİTİF ÇIKANLA 40 KİŞİNİN TEMASI VAR”

3 yıldır Omly Tekstilde çalışan Selçuk Sesigüzel’in 2 çocuğu var. Sesigüzel, “Korona vakası çıktı. Test yapın dedik. ‘Kendiniz gidin’ dediler. Pozitif çıkan biriyle temasta bulunan yaklaşık 40 kişi. Bu 40 kişi test talebinde bulundu. İşyeri kabul etmedi. Biz hastaneye gideceğiz dedik ve biz hastaneye gittikten sonra işten çıkarıldık” dedi.

“VAKA ÇIKANA KADAR ÖNLEM YOKTU”

2,5 yıldır çalışan Ramazan Filiz’in 2 çocuğu var. Filiz, “Çalıştığımız yerde hijyen hiç yoktu. Dezenfektan ve maske yoktu. Geçen hafta vaka çıktıktan sonra dezenfektan yapılmaya başlandı. Pozitif çıkan işçinin test sonucu beklenmeden çalıştırılmaya devam edildi. Kovid-19 çıkınca haklı olarak test talep ettik. Onlar da kabul etmedi. Şimdi gelinen noktada buradayız. Halkımızı arayacağız” diyerek süreci anlattı.

“TEST TALEP ETTİK, KABUL ETMEDİLER”

3 aydır çalışan Şeyhmus Çağlar, “4 vaka çıkmış bize söylemediler. Böyle bir şey yok diye durumu kapattılar. Test talep ettik kabul etmediler. ‘Kendiniz gidin dediler. Her işyerinin doktoru var buranın neden yok. Test talep ettiğimiz için kapıyı yüzümüze kapattılar fabrikaya girmeyelim diye. Bizi hastaneye dahi bırakmadılar, yol kenarında bıraktılar. Şimdi arıyoruz işyerini bize bile cevap vermiyorlar. Fabrika açık hala çalışan arkadaşlarımız var. Evliyim durumum yok ortada kaldık” dedi.

Söz konusu yaşananlar üzerine defalarca aradığımız fabrikanın telefonu ise meşgul çalıyordu.

ÖNCEKİ HABER

Bakırtepe altın madeninin kapasite artırmasına köylüler tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Maaşları ödenmeyen işçiler Atlasglobal önünde eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa