23 Haziran 2020 13:16

Bakan Akar’dan nükleer santral yanıtı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Akkuyu Nükleer Santrali'nin güvenlik sorunu oluşturabileceği yönündeki soru önergesine tek cümlelik yanıt verdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Doğa Başak ÖZTÜRK
Ankara

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Mersin’de bulunan Akkuyu Nükleer Santrali'nin Doğu Akdeniz’deki sıcak gelişmeler nedeniyle güvenlik sorunu oluşturduğu konusundaki soru önergesine verdiği yanıtta savunma planları bulunduğunu söyledi. Tek cümlelik bu yanıtın tamin edici olmadığını belirten CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Türkiye'nin halihazırda yüksek irtifalı bir hava savunma sistemi yokken yapılan bu açıklamalar yeterli olmadığı gibi, oluşan milli güvenlik tehdidini ortadan kaldıracak ciddiyette de değil” dedi.

“Milli Güvenlik” tehditi gerekçesiyle Sivil Toplum Kuruluşlarının, santralin yapımının durdurulması için açtığı davaya Milli Güvenlik Kurulu (MGK) da dahil oldu. Davanın ilgili bakanlıkları ve MGK’yı etkileyeceğini iddia edildi. Milli Güvenlik tehditi oluşturmasa dahi çevre güvenliği açısından zaten çok riskli olan nükleer santraller, ancak işin içine “milli güvenlik” tehditi girince dava ilerleyebildi. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz TBMM’ye bu konuda bir soru önergesi sundu.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın nükleer santralin milli güvenlik tehditi oluşturması üzerine Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, başka ülkelerden gelebilecek olası saldırılar için Milli Savunma Bakanlığı tarafından ne gibi önlemler alındığı sorusu yöneltildi. Milli Savunma Bakanı Akar ise, Nükleer Santralin bu stratejik durumu Milli Savunma Bakanlığı tarafından kabul edildiği ancak savunma planlarının olduğu ve olası başka durumlarda ise gerekli ihtimalat planların bulunduğu açıklaması yaptı.

YAVUZYILMAZ: TÜRKİYE’NİN YÜKSEK İRTİFA HAVA SAVUNMA SİSTEMİ BULUNMUYOR

Bakan Akar’ın tatmin edici bir yanıt vermediğini belirten Yavuzyılmaz, Doğu Akdeniz'deki sıcak çatışma riskinin devam ettiğini söyledi. Türkiye ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Mısır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan, İsrail, Rusya ve Hafter yanlılarının bölgedeki askeri ve siyasi mücadelesi endişe yarattığını ifade eden Yavuzyılmaz, “Tam bu kaosun ortasına, Akdeniz kıyısındaki Mersin Akkuyu'ya yapılmakta olan nükleer güç santrali ise, Türkiye'nin kucağına atılmış, pimi çekilmiş bir bomba misali büyük bir tehlike oluşturuyor. Santral kurulduğu bölge ve taşıdığı riskler itibariyle, Türkiye için ciddi bir milli güvenlik tehdidi oluşturmaktadır. Hava kuvvetleri ve balistik füze sistemlerine sahip pek çok ülkenin askeri kuvvetlerinin atış menzilinde bulunan Akkuyu nükleer santralini, Türkiye'nin koruyacağı yüksek irtifalı bir hava savunma sistemi bulunmuyor” dedi.

Bakan Akar'dan tatmin edici bir yanıt gelmediğini belirten Yavuzyılmaz, “Santrale yapılabilecek olası saldırıların nasıl bertaraf edileceğine yönelik Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yanıtlaması istemiyle verdiğim soru önergesine gelen yanıtta; nükleer santralin bu stratejik durumu Milli Savunma Bakanlığı tarafından kabul ediliyor. Yanıtın devamında; savunma planlarının olduğu ancak olası başka durumlarda ise gerekli ihtimalat planları bulunuyor denilse de, Türkiye'nin yüksek irtifalı bir hava savunma sistemi halihazırda yokken yapılan bu açıklamalar yeterli olmadığı gibi, oluşan milli güvenlik tehdidini ortadan kaldıracak ciddiyette de değil” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen LGS anketini açıkladı: LGS’de sınıfta kaldınız, YKS için ders alın

SONRAKİ HABER

Barolara destek, engellemeye tepkiler devam ediyor: Barolar yalnız değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa