Finlandiya’da göçmen çocuklarının entegrasyonu için yeni proje
“İçeriye Gel2” adlı verilen projede çalışacak görevliler, dışlanan, ayrımcılığa uğrayan veya travma olan göçmen çocuklarına yardım edebilmeleri için eğitimden geçirilecek.
Görsel: Pixabay
Murat KUSEYRİ
Stockholm
Finlandiya’da yetişkin göçmenlerin topluma entegre edilmesi için oldukça bilgi ve tecrübe bulunmasına rağmen çocuklar söz konusu olduğunda aynı şeyin olmadığını değerlendirmesini yapan entegrasyon kurumları, göçmen çocuklara yardım için yeni bir proje başlattı.
“İçeriye Gel2” adlı verilen projede çalışacak görevliler, dışlanan, ayrımcılığa uğrayan veya travma olan göçmen çocuklarına yardım edebilmeleri için eğitimden geçirilecek.
Projenin lideri Linda Ahlbeck, Yle haber ajansına yaptığı açıklamada “Birleşmiş Milletlerin Çocuk Hakları Sözleşmesi geçtiğimiz yıl 30. yılını doldurduğunda çocuklar üzerinde yoğunlaşma kararı aldık. “İçeriye Gel2” projesi kapsamında düzenlediğimiz konferanslarda cephelerde daha fazla şeyler yapmamız gerektiğini anladık” dedi.
“İçeriye Gel2” projesi Abo ve Vasa yerleşim birimlerindeki Yaşam Boyu Eğitim Merkezi, Helsinki-İsveç ve Belediye Yüksek Okulu, Luckan Derneği ve Halk Sağlığı Eğtimi kurumları tarafından işbirliği içinde yaşama geçirilecek.
ÇOCUKLARIN HAKLARI, YETİŞKİNLERİN SORUMLULUKLARI
Üç ayrı bölgede çalışmaların yoğunlaştırılması hedeflendi. Okullar, günlük bakım yerleri ve serbest zamanları değerlendirme merkezlerindeki çalışmalar geliştirilecek. İlk olarak psikolojik olarak travma geçiren çocuk ve gençler belirlenecek. Daha sonra destek çalışmaları başlatılacak.
Travma geçiren yetişkinlerin belirlenmesi ve desteklenmesi konusunda yetenekli olduklarını söyleyen Ahlbeck, “Şimdi aynı şeyi çocuklar için de yapmaya çalışacağız. Çocukları belirlemek ve destek sunmak için neler yapabileceğimizi göreceğiz” dedi.
Çocuklara en iyi şekilde yardım edebilmek için anne ve babalarını da destekleyecekleirini söyleyen Dahlbeck, “Başka bir ülke ve kültürden buraya gelen anne ve babalar ebeveyliğin adaptesinde güçlüklerle karşılaşıyorlar. Hem bizlerin hem de onların ebeveylikleri ‘doğru’ ama buluşmaları için desteğe ihtiyaç var” şeklinde konuştu.
“Mindspring” adını verdikleri bir konsepti yaşama geçirmeye çalışacaklarını söyleyen Dahlbeck, “Düşüncemiz burada bir süre yaşayan ve sistemi bilen kişilerin aynı ülkeden gelen evebeynlere grup konuşmaları gerçekleştirmesidir” dedi.
Proje kapsamında Finlandiya’nın üç büyük bölgesinde 3 temalı ulusal konferanslar düzenlenecek. Devlet, özel sektör, belediyeler ve sivil toplum örgütlerinin işbirliği yapmaları teşvik edilecek. 1 Eylül günü yürürlüğe girecek ve 2 yıl sürecek proje Avrupa Birliği’nin İltica-Göçmen ve Entegrasyon Fonu ile İsveç Kültür Fonu tarafından finanse ediliyor.