İzlenmeyen ve dinlenmeyen tınılara milyonlar
Sanatın ve sanatçının bugün durduğu nokta açısından milyonlar harcanan konserler bizlere çoğu şeyi anlatır durumda.
Fotoğraf: Pixabay
Engin Poyraz ERDEM
Ankara
9 Haziran'da başlayan İstanbul Yeditepe Konserleri bütçesi ve sanatçı kadrosu ile kamuoyunda sansasyon yarattı. Başladığı tarihten bu yana Sibel Can, Demet Akalın, Alişan, Hakan Peker gibi sanatçılar yer aldı. Bu ayın sonuna kadar devam edecek olan İstanbul Yeditepe Konserleri, iktidara yakınlığıyla bilinen pek çok sanatçıya daha ev sahipliği yapacak. Medyanın yer alan haberlere göre yaklaşık 30 milyon TL bütçe ayrılan ve izleyici sayısının azlığıyla akıllara durgunluk veren bu etkinlik akıllara şu soruları getirdi : Kimin için müzik? Ne için müzik? Nasıl bir müzik?
HAYATINI MÜZİKLE KAZANANLAR
Ülkemizde ekmek teknesi müzik olan, müzik eğitimine devam eden ve müzik alanında eğitim almak isteyen binlerce genç var. Fakat konserlere ayrılan bu bütçe geleceğin genç ve yetenekli sanatçılarına katkı sağlamak yerine müzik sektöründen bugüne kadar büyük paralar kazanmış şarkıcıların servetlerine servet kattı. Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi dolayısıyla zorlaşan hayat koşulları, eğitime ulaşmakta yaşanan sıkıntı ve geçim kaynağı sanat ve spor olan gençlerin bu kaynakları kaybetmesi gibi durumlar göz ardı edildi. Bu zor dönemde; tiyatro, müzik ve spor alanlarında başlatılan yardım kampanyalarını duymazdan gelerek "Müzik Susturulamaz!" söylemleriyle iktidar, kendini aklamaya çalıştı. Konserler için yayınlanan "Devletimizin sanatın ve sanatçının her zaman yanında olduğunu bir kez daha gösterdiği bu konserler sayesinde, müzisyeninden ses ve ışık teknisyenine, sahne amirinden teknik personele kadar binlerce sektör çalışanı için 3 ay sonra istihdam imkanı doğmuştur"* içeriğine sahip genelgeyle de çarkların sanatı ve çarkların kabul etmediği sanat olarak karşımıza iki sanat çıkmış oldu. İktidara ters düşen sanatçıların önlerine ket vurulurken iktidara yakın sanatçılar her geçen gün servetlerine servet katıyor. Sanatın ve sanatçının her daim susturulmaya çalışıldığı aşikar olsa da yayınlanan genelgede "Nefretleriyle örülü karanlıklarında gerçekleri perdelemeye çalışanlar bilmelidir ki 'Müzik susmaz'." ibareleri kullanıldı.
SANATIN BİR ARAÇ OLARAK KULLANIMI
Bugüne kadar bizlerin taleplerini, hayallerini, kaygılarını yok sayan bu sistem şimdi de sanatı ve sanatçıyı kendi politikaları uğruna kullanmaktan imtina etmemekte. Sanatın içerik ve niteliğini sansürleye sansürleye kuru üzüme çeviren bu politikalar pandemi koşullarında dahi aleyhimizde faaliyet göstermekte.
* T.C.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Genelgesi