Sumiriko Hose işçisi: Hükümete fon üzerine fon olsa yetmeyecek
"Yandaş TV’leriniz, müteahhitleriniz için her gün yeni kaynaklar yaratmaya çalışırsanız size fon üzerine fon olsa yetmeyecek değil mi?”
Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel
Sumiriko Hose fabrikasından bir grup işçi
Kocaeli
Herkesin gündeminde olan kıdem tazminatı fonu meselesini anlamaya çalışıyoruz, ama anlaşılacak bir tarafı yok.
Devletin taşınmazları veya işletim hakkına sahip olduğu birçok işletme varlık fonu altında hazineye aktarıldı. Sebebi, dışardan aldıkları borçlara teminat olarak göstermesi. Örneğin PTT’nin yıllık 1.5 milyar lira kârı varken bir sene sonra 600 milyar zarar gösterilmesi gibi. Her şey bu kadar kaygan zeminde ilerlerken biz de fon dedikleri nedir diye sormalıyız.
Kıdem ilgili henüz net açık bir şey yok ama biz hükümetin politikalarını çok iyi biliyoruz. Hazine garantili yaptırdıkları yolların hastanelerin parası nasıl bizim cebimizden çıkıyorsa yine aynısı olacak. Alın terimiz olan kıdem tazminatımız için sendikalar ile toplantı yapılıyor, toplantıya katılanların kimin için çalıştığı çok açık. İktidar temsilcileri gibi davranan sendikalar bunlar. Türk-İş başkanının sicili belli. 2 bin 600 liranın altını kabul etmem deyip asgari ücret için 2 bin 324 liraya anlaştı. Kamu toplu sözleşmelerinde mikrofon açık kaldığından duyduğumuz bu işi fazla uzatmadan bağladık demesi… Emekçinin hakkını nasıl korumadıklarını biliyoruz, yani o mikrofondan tanırız sizi.
Şimdi bir pandemi süreci geçiriyoruz, halkın 10 lirasına muhtaç kaldılar o da yetmedi işçinin alın terine göz diktiler. Çalışırken bile yaşam şartlarının zorlaştığı bir ülkede kıdeme göz dikiyorlar. Hani diyorlar ya diğer ülkeler bizi kıskanıyor, öyle dedikleri ülkeler halka yardım için 600 700 milyar avro ayırdı benim güzel ülkemin güzel insanından 10 lira istediler.
Deprem vergisi adı altında fon oluşturuldu, burada biriken paranın nereye gittiğini bilen var mı? Halk için harcanmayan fonlar nerede diye sorarken şimdi kıdemi mi fona devrediyorsunuz? Yandaş müteahhitlere yaptığınız yardımlar yetmedi mi diye sorasımız geliyor. Türk Hava Yolları’nda 350 uçak olup 700 tane müdür olursa, yandaş TV’leriniz, müteahhitleriniz için her gün yeni kaynaklar yaratmaya çalışırsanız size fon üzerine fon olsa yetmeyecek değil mi?