Türkiye'de koronavirüs salgınına dair öne çıkan gelişmeler (24 Haziran Çarşamba)

Son 24 saatte 24 kişinin daha hayatını kaybettiği Türkiye'de salgına dair gün içinde öne çıkan gelişmeler...

.
01:17

Paylaş

URFA'DA 1 MAHALLE İLE 77 EV KARANTİNAYA ALINDI

Urfa'da Kovid-19 tedbirleri kapsamında 1 mahalle ile 77 evde karantina uygulaması başlatıldı. Valilikten yapılan açıklamaya göre, kent merkezi ve ilçelerinde yaşayan bazı vatandaşların Kovid-19 test sonuçları pozitif çıktı. Bunun üzerine İl Hıfzıssıhha Kurulunca salgınla mücadele kapsamında yeni kararlar alındı. Bu kapsamda, Ceylanpınar ilçesinin Alaca Mahallesi ile kent genelindeki 77 evde 14 gün karantina tedbiri uygulanmasına karar verildi. Öte yandan, kentteki 27 binadaki karantina ise sona erdirildi. (AA)

 

 

19:50

Paylaş

BAKAN KOCA: MASKE KULLANMAMAK KİŞİSEL HUKUKUN İHLALİDİR 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısının ardından koronavirüs ile ilgili son gelişmeler ve yeni tedbirlere ilişkin basın açıklaması yapıyor.

  • Maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir.
  • Virüsün yayılma hızında azalma olmamıştır. Virüsün hasta etme gücünde azalma olduğu konusunda ise bilimsel bir kanıt yoktur.
  • Mevcut şartlarda büyüklerimiz ve kronik hastalığı olanlar, virüse karşı halen risk grubundadır.
  • Vaka sayısı 1492, yaşamını yitirenlerin sayısı 24, iyileşen vaka sayısı 138, yoğun bakımda olan hasta sayısı 914.
  • (Kovid-19 nedeniyle) Vefat edenlerin yaş ortalamasının yükseldiğini görüyoruz. 16 Mayıs'tan önce ortalama vefat yaşı 71 iken 74'e kadar çıktı.

19:47

Paylaş

CHP'Lİ YILDIRIM KAYA: YKS'Yİ ERTELEYİN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, hafta sonu yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) ilişkin, "Yeterli tedbirler alınamıyorsa, gençlerimizin can güvenliği sağlanamayacaksa gelin bu ısrarınızdan vazgeçin. YKS'yi daha uygun bir tarihe erteleyin" dedi.

19:07

Paylaş

DÜĞÜN TÖRENLERİNDE UYGULANACAK TEDBİRLER BELİRLENDİ

İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine düğün törenlerinde uygulanacak tedbirlerle ilgili genelge gönderdi. Genelgeye göre, düğünler, bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün olduğunca kısa sürede ve açık havada yapılacak. Karşılama, uğurlama ve takı merasimi sırasında tokalaşılmayacak, toplu fotoğraf çekimi yapılmayacak, takılar toplama kutusuna konulacak.

 

17:20

Paylaş

"VAKALAR ARTIYOR, ETKİLİ YÖNETSEL ÖNLEMLER ALINMALI"

Türk Tabipleri Birliği Kovid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, 1 Haziran'dan sonra Kovid-19'lu vaka sayısının artış gösterdiğine dikkat çekerek, "Birinci dalgayı sönümlendiremeden, yeni dalgalanmalar yaşanmaya başladı. Pandemiye karşı etkili yönetsel önlemler alınmalı" değerlendirmesinde bulundu.

17:05

Paylaş

SALGIN YÖNETİMİ VE ÇALIŞMA REHBERİ GÜNCELLENDİ

Sağlık Bakanlığınca, “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi” güncellenerek, yeni başlıklar eklendi.

Buna göre,

• Sinema, tiyatro ve diğer kültürel etkinliklerde biletleme işlemleri online ortamda yapılacak.
• Salon kapasitesi yüzde 60’ı aşmayacak.
• Kulis ziyaretleri yapılmayacak.
• Salon klimaları çalıştırılmayacak.
• Sinema, tiyatro ve diğer kültürel etkinliklerin yapıldığı yerlerin girişine Kovid-19 önlemleri ile ilgili afişler asılacak.
• Girişlerde ve içeride el antiseptiği bulundurulacak.
• Online biletlerin etkinlik yerinin girişlerinde teması engellemeye yönelik barkod veya karekodlu olmasına önem verilecek.
• Seyirci koltuklarında kişiler arası her yönden bir koltuk boşluk bırakılarak salon kapasitesi yüzde 60’ı aşmamak kaydıyla fiziksel mesafe planına uygun oturum düzeni sağlanacak.

16:53

Paylaş

CİZRE VE DİYARBAKIR’DA KORONAVİRÜS VAKALARI İÇİN YATAK KALMADI

Şırnak Tabip Odası Başkanı Serdar Kuni, koronavirüs salgınından dolayı Cizre’de hemen hemen her mahallede karantinaya alınan ev olduğunu ve hastanelerin vakayla dolu olduğunu belirtti. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir ise kentte günlük testi pozitif çıkanların 100’ün üzerinde olduğunu ve hastanelerde yatak sorunu olduğunu söyledi. Başkanlar, "normalleşme" süreciyle durumunun kötüleştiğine dikkat çekti.

14:51

Paylaş

TTB: YKS'Yİ ERTELEMEK İÇİN GEÇ, ÖNLEMLER ARTIRILMALI

Başından beri sınavın ertelenmesi için uyardıklarını ifade eden Türk Tabipleri Birliği (TTB), bu haftasonu yapılacak olan YKS'ye ilişkin yaptığı basın toplantısında, artık sınavın ertelenmesinin olası olmadığına dikkat çekerek önlemlerin artırılmasını istedi. TTB Covid-19 İzleme Grubu üyesi, Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem Kurt Azap, daha fazla önlem alınması, görevlilere de test yapılması ve pozitif çıkan görevlilerin sınavda yer almaması çağrısında bulundu.

ANKARA'DA SON 5 GÜNDE GÜNLÜK 250 VAKA

TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman da 1 Haziran'dan sonra vaka artışlarının başladığını belirterek "Ankara'da son 5 gün içerisinde 250'ye yakın günlük yeni vaka tespit edildi. Bunun sebebi olarak sadece geçen hafta yapılan sınavı göremeyiz. 1 Haziran'dan sonra yaşanan açılım bizi bu hale getirdi. Son iki haftada hem vaka sayılarında hem ölüm sayılarında artış var. Veriler daha net açıklansaydı daha keskin bir tablo çıkartabilirdik ancak haftada 149 kayıp veriyoruz" dedi. 

 

12:18

Paylaş

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İŞÇİLERİ 3 AYDIR EVLERİNE EKMEK GÖTÜREMİYOR

Koronavirüs salgın önlemleri çerçevesinde 4447 sayılı İşsizlik Kanunu’nda yapılan düzenleme ile işverenlere kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunma olanağı tanınırken DİSK/Sosyal-İş Sendikası, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğünün çalışanlara üç aydır ödeme yapmadığını açıkladı

11:18

Paylaş

DİYARBAKIR’DA BİR HEMŞİRE YAŞAMINA SON VERDİ

Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi Hastanesi’nin Hematoloji bölümünde çalışan hemşire Bedia Menteşe (26) sabah saat 5.00 sıralarında 6’ncı kattan atlayarak yaşamına son verdi. Evrensel’e bilgi veren Diyarbakır SES Şube Yöneticisi Mehmet Nur Ulus “Menteşe’nin eşi de hemşire, Kovid-19 testinin pozitif çıkmasından dolayı izolasyondaydı ve bir kız çocuğu var. Bıraktığı notun içeriğini bilmiyoruz şu an savcılıkta, yaşanan olayı altında yatan nedenleri öğrenmek için takip ediyoruz” dedi. 

11:10

Paylaş

DERSİM'DE 4 BELEDİYE BAŞKANI KARANTİNAYA ALINDI

Pülümür, Pertek, Hozat ve Ovacık belediye başkanları, Kovid-19 testi pozitif çıkan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ile temaslı oldukları gerekçesiyle evlerinde karantinaya alındı.

09:20

Paylaş

PROF. DR. YAMANEL: DONDURULMUŞ GIDALARDA VİRÜS YAŞAYABİLİR

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, virüsün eksi 20 derecede uzun süre hayatta kalabildiğini belirterek, "Bu nedenle dondurulmuş gıdalara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra iyi pişirip daha sonra tüketmemiz gerekiyor. Dondurulmuş gıdalarda virüs potansiyel olarak yaşayabilir. Vatandaşlar aldıkları dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra iyice pişirip daha sonra tüketmeleri gerekiyor. Bu nedenle dondurulmuş gıdalara dikkat etmek lazım" ifadelerini kullandı. 

 

09:13

Paylaş

CAMİLERDE CEMAATLE NAMAZ KILINDI

Salgın nedeniyle toplu ibadetlere kapatılan camilerde, "normalleşme" kararının ardından cemaatle ilk sabah namazı kılındı.

Ankara'da Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde sabah namazına gelen kişisel seccadelerini getirdi, sosyal mesafeye uyarak namaz kıldı.(DHA)

DÜN NE OLDU?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 24 saatte 27 kişinin daha hayatını kaybettiğini, 1268 yeni vaka tespit edildiğini açıkladı. Vaka sayısı 190 bini aştı, can kaybı 5001'e yükseldi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, ''Yarın (24 Haziran) itibarıyla maske ve mesafeye dikkat ederek camileri sabah, akşam ve yatsı vakitlerinde de cemaatle namaza açıyoruz" açıklaması yaptı.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa