Cizre ve Diyarbakır’da koronavirüs vakaları için yatak kalmadı
Şırnak ve Diyarbakır'da Tabip Odası başkanları bölgede vaka sayısında ciddi artış olduğunu, çok sayıda evin karantinaya alındığını, hastanelerin Koivd-19'lu hastalarla dolduğunu belirtti.
Fotoğraf: Evrensel
Fırat TOPAL
Diyarbakır
Şırnak Tabip Odası Başkanı Serdar Kuni, koronavirüs salgınından dolayı Cizre’de hemen hemen her mahallede karantinaya alınan ev olduğunu ve hastanelerin vakayla dolu olduğunu belirtti. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir ise, kentte günlük testi pozitif çıkanların 100’ün üzerinde olduğunu ve hastanelerde yatak sorunu olduğunu söyledi. Başkanlar, "normalleşme" süreciyle durumunun kötüleştiğine dikkat çekti.
"200’ÜN ÜZERİNDE KARANTİNAYA ALINAN EV VAR"
Şırnak Tabip Odası Başkanı Serdar Kuni, önlemlerin gevşetilmesi ile birlikte vaka sayılarında ciddi bir artışın olduğu ve Cizre’de durumun giderek kötüleştiğini söyledi. Kuni, “Bu durum şunu Cizre başta olmak vaka sayısının arttığı il ve ilçelerde 2 haftalık bir yasağın uygulanmasını zorunlu kılıyor” dedi. Kuni, Bakanlık ve İl Pandemi İl Kurulunun süreci şeffaf yönetmediğini ve kendilerine durumla ilgili bilgi verilmediği için sağlık çalışanları üzerinden bilgiye ulaştıklarını ifade ederek “Şu an Cizre’de hemen hemen her mahallede karantinaya alınmış evler var. 200’ün üzerinde karantinaye alınan ev var. Hastaneler dolmuş ve yer kalmadığına dair bilgiler geliyor” dedi.
"İNSANLAR TEDİRGİN"
Testlerin yetersiz olduğunun yanı sıra İl Pandemi Kurulu’nun vaka sayısına ilişkin bilgi vermediğini ve hastanelerin dolmasıyla birlikte yurttaşlarda karantinaya alınan hastalara herhangi bir tedavi uygulanmadığını da ekleyen Kuni, “ Bayramdan sonra 65 yaş ve üstü ölümlerin yaşanması dikkat çekiyor. Bu insanlarda tedirginlik yaratıyor. Yurtlarda karantinaya alınan hastalara herhangi bir tedavi uygulanmıyor. Sadece karantinaya alınıyor. Ne kadar test yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz. Şırnak Tabip Odası olarak İl Sağlık Müdürlüğü ile iletişime geçmeye çalıştık ve randevularımıza olumlu yanıt verilmedi. İl Pandemi Kurulu’yla birlikte çalışmak istedik ama orada da yer verilmedi. Düşünün Sanayi ve Ticaret Odasından, Esnaf ve Sanatkarlar Odasının, Diyanetten kişilerin olduğu bir pandemi kurulu mevcut ve Şırnak Tabip Odası bunun içinde yer almıyor. Gerekçelerinin ne olduğunu bilmiyoruz. Türkiye’nin birçok yerinde de alınmadı pandemi kurullarına Tabip odaları. Bunun yanı sıra yeterli test yapılmıyor, test sonuçları geç çıkıyor. Burada halk kendi imkanlarıyla tedbir almaya çalışıyor. Buna karşın yetkililer görmezden geliyor bu durumu. Yetkililer bu konuda halka karşı şeffaf bir süreç yürütmeli” diye konuştu.
DEMİR: GÜNLÜK TESTİ POZİTİF ÇIKAN SAYISI 100’ÜN ÜZERİNDE
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, "Normalleşme" süreci ve bayram sonrasında kentte vaka sayısında ciddi bir artış olduğunu söyledi. Sürecin bakanlık tarafından şeffaf yürütülmemesi ve oda olarak İl Pandemi Kurulunda temsil edilmediklerinden dolayı ancak hastanelerdeki meslektaşlarından bilgi edinebildiklerini anlatan Demir “Bu bilgilere göre son 2-3 haftadır Kovid-19 nedeniyle hastanede günlük ortalama takip edilen hasta sayısı 250 civarında. Hasta sirkülasyonu çok fazla olduğu pandemi hastanelerinde her gün onlarca hasta taburcu edildiği halde onların yeri yeni hastalarla dolmakta. Diyarbakır’da günlük ortalama doğrulanmış vaka, yani PCR testi pozitif gelen sayısı 100’ün üzerinde. Aynı zamanda test negatif olup da klinikte ve radyolojik bulguları pozitif olanlar da hesaba katıldığında virüs ile enfekte hastalar ifade edilenden çok daha fazla sayıdadır” dedi.
VAKA SAYILARI GİZLENİYOR
Diyarbakır’da vakaların hastanelerde en yüksek sayıya ulaştığını ifade eden Demir, Bakanlık ve Valiliğin açıklamalarının aksine hastanelerde Kovid-19 hastaları için yatak olmadığını belirtti. Bakanlık tarafından test sonucu pozitif çıkan kişilere yakın temasta bulunmasına rağmen hastalık belirtileri göstermeyenlere test yapılmaması kararının ciddi sorunlara yol açacağına dikkat çeken Demir, “Diyarbakır’da hastanelerde takip edilen en yüksek hasta sayılarına ulaşıldı. Her ne kadar valilik ve bakanlık tarafından vakalardaki 'artışa rağmen' yatak doluluk oranında sıkıntı olmadığını dile getirilse Diyarbakır'da 112 aracılığıyla yatırılması gereken Kovid-19 hastaları için yatak olmadığı bilgisi paylaşılmaktadır” dedi. İlçelerdeki hastaların hastanelere sevkinde sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Demir “Çok sayıda hasta pandemi olarak ilan edilen özel hastanelere yönlendirilmekte. Toplumda vaka sayılarının önemli oranda arttığı bir dönemde Sağlık Bakanlığın PCR testi pozitif kişilerle yakın temas gösterse de hastalık belirtilerini göstermeyenlere test yapılmaması kararı alması ciddi sıkıntılara yol açacaktır. Vakalarla temas etmiş kişilere yapılan PCR testinin yapılmasının yasaklanması ile daha az vakanın bulunması amaçlanmaktadır” diye konuştu.
ENFEKTE SAĞLIK ÇALIŞANI SAYISI 150’NİN ÜZERİNDE
Demir, Diyarbakır’da son 3 haftada enfekte olan sağlık çalışanlarının sayısında da ciddi bir artışın olduğunu söyleyerek “Bakanlık algoritmaların da önerilen cerrahi ameliyatlar öncesi hastadan test istenmesi kuralı uygulanmamakta ve kısıtlama olduğuna dair meslektaşlarımızdan geri bildirim almaktayız. Diyarbakır’daki test çalışma kapasitesi yetersiz kalmakta. Diyarbakır’daki iki laboratuvardaki sağlık çalışanları gece gündüz maksimum düzeyde test çalışmasına rağmen oluşan yoğunluktan kaynaklı testlerin 2-3 gün sonraya çıkabilmektedir. Son 20 gündeki vaka artışlarıyla birlikte enfekte sağlık çalışanı sayısı da hızlı bir şekilde artmaktadır. Bizim tespit edebildiğimiz kadar 150’nin üzerinde sağlık çalışanının Kovid-19 testi pozitif raporlanmıştır. Diyarbakır’daki mevcut test kapasitesinin artırılması gerekir” değerlendirmesinde bulundu.