24 Haziran 2020 13:01

Sağlık Bakanlığı, ‘salgın yönetimi ve çalışma rehberi’ni güncelledi

Sağlık Bakanlığınca, “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi” güncellendi. Sinema, tiyatro ve diğer kültürel etkinliklerde salon kapasitesinin yüzde 60’ı aşmayacağı belirtildi.

Pealpx

Paylaş

Sağlık Bakanlığınca, “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi” güncellenerek, yeni başlıklar eklendi. Buna göre, sinema, tiyatro ve diğer kültürel etkinliklerde biletleme işlemlerinin online ortamda yapılacağı, salon kapasitesinin yüzde 60’ı aşmayacağı, kulis ziyaretlerinin yapılmayacağı, salon klimalarının çalıştırılmayacağı belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi” güncellenerek, “Kovid-19 kapsamında sinema, tiyatro ve diğer kültürel etkinliklerle ilgili alınması gereken önlemler”, “Kovid-19 kapsamında ilkyardım eğitimlerinde alınması gereken önlemler”, “Kovid-19 kapsamında ölçme/değerlendirme amaçlı yapılan sözlü sınavlarda/mülakatlarda alınması gereken önlemler”, “Kovid-19 kapsamında kurum ve kuruluşlar tarafından ölçme/değerlendirme amaçlı yapılan yazılı sınavlarda (ulusal sınavlar hariç) alınması gereken önlemler”, “Kovid-19 kapsamında plazalar ile ilgili alınması gereken önlemler” başlıkları eklendi.

BİLETLEME ONLİNE ORTAMDA YAPILABİLECEK

Buna göre, sinema, tiyatro ve diğer kültürel etkinliklerin yapıldığı yerlerin girişine Kovid-19 önlemleri ile ilgili afişler asılacak. Girişlerde ve içeride el antiseptiği bulundurulacak. Biletleme işlemlerinin tüm aşamaları mümkün olduğunca online ortamda yapılabilecek şekilde düzenlenecek. Online biletlerin etkinlik yerinin girişlerinde teması engellemeye yönelik barkod veya karekodlu olmasına önem verilecek. Gişe sırasında kalabalık oluşmasını engellemek için, şeritlerle tek kişilik sıralar oluşturularak, her sıra arasına da en az 1 metre mesafe koyulacak. Giriş ve çıkışlar kişilerin birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde düzenlenecek.

FİZİKSEL MESAFEYE UYGUN OTURUM DÜZENİ

Rehbere göre, girişlerde sosyal mesafe, maske takma, el hijyeni, izleyici alanlarının düzenlenmesi ve gösteri alanlarının boşaltılması konularında anonslar yapılacak. Birden fazla salon bulunan sinemalarda kalabalığı önlemek için seans başlangıç ve bitişleri ile film araları birbirinden farklı zamanlarda olacak şekilde planlanacak. Sinema, tiyatro ve diğer kültürel etkinliklerin yapıldığı yerlere maske takılarak girilecek, içeride de takılması sürdürülecek. 2 yaş üstü çocukların da kendilerine uygun maske takmaları sağlanacak. Seyirci koltuklarında kişiler arası her yönden bir koltuk boşluk bırakılarak salon kapasitesi yüzde 60’ı aşmamak kaydıyla fiziksel mesafe planına uygun oturum düzeni sağlanacak.

KULİS ZİYARETİ OLMAYACAK

Kulislere ziyaretçi ya da hediye kabul edilmeyecek. Zorunlu haller dışında sanatçı ve görevlilerin maske takması sağlanacak. İzleyiciler alana girerken maske takacak ve gösterim süresince maskelerini çıkarmayacak. İzleyicilerin sanatçıyla fotoğraf çekilmeleri yasaklanacak, bu durum bilet satışı esnasında ilan edilecek, gösteri başlarken ve gösteri sonunda sosyal mesafenin ihlaline sebep olacak davranışlardan kaçınılacak. Ortamların temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin temizliğine dikkat edilecek. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan iş yerlerinin havalandırması doğal hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenecek. Salon klimaları ve vantilatörler kullanılmayacak.

İBB’DEN SANATA PANDEMİ DESTEĞİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı, koronavirüs salgından etkilenen kültür sanat sektörüne destek olmak amacıyla yeni bir çalışmaya imza attı. İBB’nin destek programına, pandemi nedeniyle faaliyetlerini ertelemek veya iptal etmek zorunda kalan tiyatrolar, sinemalar ve bağımsız sanatçılar alındı.  Hazırlanan destek programıyla, kültür sanat sektörünün güç kaybetmesinin önlenmesi ve İstanbulluların daha fazla sayıda kültür sanat faaliyetiyle buluşması sağlanacak.

Destek programı kapsamında, Yenikapı’da dev ekran ve sahne kurulacak. Yaz sezonu süresince, İstanbullular film ve tiyatro gösterimlerini arabalarından izleyebilecekler. Tiyatro oyunlarının daha düşük ücretler ödenerek izlenmesini sağlamak ve özel tiyatrolara destek olmak amacıyla, özel tiyatroların mevcut arşivlerindeki oyunlarının, açık hava ya da dijital platformlardan yayınlanması sağlanacak.

Ayrıca özel tiyatroların oyun arşivlerinin oluşturmalarına destek olmak amacıyla, ücretsiz sahne verilerek, seyircisiz oynanacak oyunların çekimlerinin yapılmasına imkan sunulacak. İhtiyaç duyulduğu takdirde, oyunların kayda alınması, belirlenen usul ve şartlarda, İBB tarafından gerçekleştirilecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Madımak Katliamının yıl dönümündeki törene koronavirüs bahanesiyle yasak ve sınırlama

SONRAKİ HABER

Yenice’de madenciler aylardır kıdem tazminatlarını alamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa