Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Koronavirüsün yayılma hızında azalma olmadı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından kamuoyuna açıklamada bulundu. Bakan Koca, virüsün yayılma hızının düşmediğini ve tedbirlerin sürmesi gerektiğini vurguladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından kamuoyuna açıklamada bulundu.
Bakan Koca, koronavirüsün yayılma hızının hâlâ yüksek olduğunu vurguladı ve tedbirler konusunda ısrarcı olunması gerektiğini belirtti.
Fahrettin Koca'nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
Koronavirüsün oldukça zor, pek çok bilinmezi beraberinde getirdiği bir dönemini aştığımız konusunda bir iyimserlik içindeyiz.
Kovid-19'la mücadelede tedbire daha az ihtiyaç duyulacak dönemi, şimdi uyguladığımız tedbirlerle hazırlıyoruz.
Maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir.
Virüsün yayılma hızında azalma olmamıştır. Virüsün hasta etme gücünde azalma olduğu konusunda ise bilimsel bir kanıt yoktur.
Mevcut şartlarda büyüklerimiz ve kronik hastalığı olanlar, virüse karşı halen risk grubundadır.
Sonbaharda dünyadaki risk beklentisi bizi tedbirlerin sürekliliği konusunda uyarıyor.
Sıcaklara yenilir, önlemlerden taviz verirsek vaka sayıları artışa geçer.
Hafta sonu yapılacak YKS'de yığılmanın daha az olacağını umuyoruz. Ailelerin sınav merkezinin uzağında beklemelerini, gruplar oluşturmamalarını rica ediyoruz.
Sınavın ertelenmesi halinde risk daha da büyüyebilirdi. Dünya Sağlık Örgütü'nün sonbahar aylarına dair yaptığı uyarıyı da dikkate aldığımızda bu kararın yerinde olduğu görülüyor.
Sınavın, ne getireceği meçhul bir zamandansa şimdi yapılmasına ilgili kurullar tarafından karar verilmesi doğru görünmektedir.
Tüm hayatın yeniden sağlık kazanması, eski temposuna yaklaşması, vaka sayılarının kontrol altında tutulmasına bağlıdır.
Ülkemizde son 24 saatte 1492 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 24 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 191 bin 657, can kaybı 5 bin 25 oldu.
Koronavirüs salgınında İkinci dalgayı yaşamadığımızı rahat söyleyebiliriz. Birinci dalganın etkilerini görüyoruz.
Eskiye göre hastane yükümüz daha az. Yoğun bakıma giren, entübe olan, entübe hastanın vefat etme oranı giderek düşüyor.
Kovid-19 nedeniyle vefat edenlerin yaş ortalamasının yükseldiğini görüyoruz. 16 Mayıs'tan önce ortalama vefat yaşı 71 iken şu anda 74'e kadar çıktı. Koronavirüs vakalarındaki yaş ortalaması ise 41'den 32'ye düştü
Gençlerimiz kendilerini rahat hissetmemeliler. Riskli olan büyüklerimize ve kronik hastalığı olanlara bulaştırma potansiyeli taşıyorlar.
Toplum bağışıklığı oranımız yüzde 0,81. Sürü bağışıklığından bahsedebilmemiz için bu oranın yüzde 60'lar 70'ler seviyesinde olması gerekiyor.
Şu an taranan kişi sayısı 118 bin oldu. Bunun içinde PCR taraması ile pozitif bulduğumuz oran binde 2.8, son derece düşük.
Virüsün mutasyona uğradığına dair elimizde somut ve bilimsel bir veri şu anda yok.,
Önümüzdeki dönemde yeni bir kısıtlama uygulamayı Bilim Kurulu'nda gündemimize almadık ve şu an düşünmüyoruz. İller, ilçeler, köyler bazında birtakım kısıtlamaları il hıfzıssıhha kurulları alabilir.
Kovid-19 aşısı ile ilgili devam eden çalışmalarda sonuçlar iyi ama klinik çalışmalara eylül-ekimden önce geçmek zor görünüyor.
Aşı ile ilgili Rusya ve Çin'le klinik çalışmayı birlikte yapma noktasında genel bir yaklaşım içindeyiz. Rusya ile daha ilerideyiz.
Bugün için hastane yükü beklentimiz doğrultusunda ama vaka sayılarının aynı beklenti doğrultusunda olmadığını söyleyebilirim.
(HABER MERKEZİ)