25 Haziran 2020 08:36
Son Güncellenme Tarihi: 25 Haziran 2020 14:42

Çorlu Tren Katliamı davası: İhmaller ortada, bize bunun hesabını verecekler

Çorlu'da 25 kişinin yaşamını yitirdiği 340 kişinin yaralandığı, ihmaller zinciriyle örülü tren faciasına ilişkin açılan davada 4 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşma 4 Kasım'a ertelendi.

Fotoğraf: Hakan Mehmet Şahin/AA

Paylaş

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018'de ihmaller sonucu meydana gelen ve 25 kişinin hayatını kaybetmesi, 340 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan tren kazasına ilişkin haklarında kamu davası açılan 4 sanığın yargılanması devam etti. Yakınlarını kaybedenlerin duruşma öncesi yaptıkları açıklamada "İhmaller ortada. O facia, o katliam göz göre göre oldu. Bize bunun hesabına verecekler" denildi. Duruşma 4 Kasım'a ertelendi. 

Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesince Çorlu Halk Eğitim Merkezi salonundaki duruşmaya, tutuksuz sanıklar TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Halkalı 14. Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, köprüler şefi Çetin Yıldırım ve hat bakım onarım memuru Celaleddin Çabuk, kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananlar ile tarafların avukatları katıldı.

Duruşma öncesi salona giren kişilerin ateşleri ölçüldü, maskesi olmayan kişilere maske verildi, salonda mesafeye kuralına uygun şekilde yer almaları sağlandı.

Mahkemeye ulaşan bilgi ve belgelerin okunmasıyla başlayan duruşma, müşteki avukatlarının beyanlarının dinlenmesiyle devam etti.

"VAGON GÖREVLİSİ KALABALIKTAN BİLET KESEMİYORDU"

Müşteki beyanlarında yer alan "Trende 360 koltuk var deniliyor. 360 kiii uzerinden hesap yapılıyor. Trene ayakta yolcu alınmış. Yaralı ve ölü sayısı toplam sayıyı vermiyor" ifadeleri dikkat çekti.

Olay günü trende bulunan bir yurttaş da duruşmada "Trene uzun köprüden bindim. Tren koltukları doluydu. Her vagonda ayakta 5-6 kişi vardı. Alpullu'dan alınan yolcularla birlikye ayaktaki kişi sayısı 15 oldu. Lüleburgaz'da 30-40 kişi oldu ayaktaki kişi sayısı. Tren doluydu ve bilet kesemiyordu vagon görevlisi kalabalıktan. Çoğu kişi biletsiz öldü" ifadelerini kullandı.

MAHKEME ARA KARARINI AÇIKLADI

Aranın ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Buna göre, 15 Temmuz'da keşif yapılmasına ve duruşmanın 4 Kasım'a ertelenmesine karar verildi. Kararda, müşteki avukatlarının taleplerinin tamamı reddedilirken, 7 kişilik bilirkişi heyeti oluşturuldu.

DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMA: HESAP VERECEKLER

Duruşma öncesi Bulvar Yolu Santral Işıklar mevkisinde toplanan aileler,  ellerindeki dövizlerle slogan atarak Çorlu Halk Eğitim Merkezi önüne geldi.

Bulvar Yolu Santral Işıklar mevkisinde toplanan gurup, "Hak, hukuk adalet; kaza değil cinayet" sloganlarıyla davanın görüldüğü Çorlu Halk Eğitim Merkezi önüne geldi.

Tren kazasında kızı, kardeşi ve yeğenini kaybeden Zeliha Bilgin, burada yaptığı açıklamada, olayla ilgili sorumlulukları bulunanların cezalandırılmalarını istediklerini söyledi.

Açıklamada gerçek sorumluların mahkemede olmamasına tepki gösterildi. Bilgin, "Biz 718 gündür acılar içinde yatıyoruz. Gerçek sorumlular neden korunuyor anlamıyoruz. Kimse sorumlu gelsin. Bunca insandan daha mı değerli bunlar" ifadelerini dile getirdi.

Bilgin, "İhmaller ortada. O facia, o katliam göz göre göre oldu. Bize bunun hesabına verecekler. Vermek zorundalar. Burası adaletli bir ülkeyse bu adaletin beni bulması gerekiyor" dedi.

NE OLMUŞTU?

Uzunköprü-İstanbul seferini yapan yolcu treninin 8 Temmuz 2018'de Çorlu yakınlarında vagonlarından bazılarının devrilmesi sonucu 25 kişi yaşamını yitirmiş, 340 kişi yaralanmıştı.

İddianamede “kazanın meydana gelmesinde asli kusurlu” bulundukları gerekçesiyle sanıklar Turgut Kurt, Özkan Polat, Çetin Yıldırım ve Celaleddin Çabuk'un “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak” suçundan 2 ile 15 yıl arasında hapisle cezalandırılması istenmişti. (Tekirdağ/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

6 gazetecinin yargılandığı Redhack davası 15 Aralık’a ertelendi 

SONRAKİ HABER

Van'da 5.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa