CHP'li Veli Ağbaba: Kıdem hakkı işçilerin geleceği için teminat altına alınsın
Kıdem tazminatı tartışmalarını "pandemi krizi fırsatçılığı" olarak niteleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, kıdem tazminatına dokunulmadan Aile Destekleri Sigortası'na geçilmesini önerdi.
Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, kıdem tazminatında fon veya bireysel hesap türü sistemlerin asla hayata geçirilmemesi gerektiğini belirterek, kıdem hakkının işçilerin geleceği için teminat altına alınması gerektiğini söyledi.
Kıdem tazminatlarının kaldırılmasına ve Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine karşı kıdem tazminatına dokunulmadığı Aile Destekleri Sigortası önerisinde bulunan Ağbaba, ADS modeline geçilmesi durumunda emekli yurttaşların yaşlılık aylıklarının artacağını, 30 milyon kişinin yoksulluktan kurtulacağını ve kıdem tazminatını yok etme gerekçesinin ortadan kalkacağını ifade etti. Ağbaba, ADS modelinin, yoksulluk eşiğinin altında gelir kazanan her yurttaşa, belli bir miktar sosyal destek vadettiğini söyledi.
"BUNUN YOLU KIDEM TAZMİNATINI KALDIRMAK DEĞİL"
Kıdem tazminatı tartışmalarını "pandemi krizi fırsatçılığı" olarak niteleyen Ağbaba, Aile Destekleri Sigortası (ADS) önerisi hakkında, "Amaç gerçekten düşük olan yaşlılık aylıklarını artırmaksa bunun yolu kıdem tazminatını ortadan kaldırmak değildir. Kıdem tazminatı hakkına dokunmadan da yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları kolaylaştırılabilir, yaşlılık aylıkları, yani emekli maaşları bir düzenlemeyle kolaylıkla artırılabilir. Ancak gerçek amacın yaşlılık aylıklarını artırmak değil, kendilerine rahatça kullanabilecekleri İşsizlik Fonu gibi yeni ve devasa bir kaynak yaratmak olduğunu tüm sendikalar görüp net tavrını ortaya koydu. Madem konu ülke gündemine geldi. Biz TES yerine ADS yani Aile Destekleri Sigortası modelini öneriyoruz." dedi.
Kıdem tazminatında fon veya bireysel hesap türü sistemlerin asla hayata geçirilmemesi gerektiğini belirten Ağbaba, kıdem hakkının işçilerin geleceği için teminat altına alınması gerektiğini söyledi. Ağbaba, kıdem tazminatında 1 yıl şartının kaldırılması, tazminata hak kazanmayı engelleyen koşulların ortadan kaldırılması, her türlü işten ayrılmaya tazminat ödenmesi, iş akdini tek taraflı feshetmek zorunda kalan işçilerin de kıdem tazminatını almaları, işverenin iflası halinde işçinin kıdemini güvenceye alacak ILO sözleşmeleri onaylanlanması taleplerini sıraladı. (Ankara/EVRENSEL)