İTÜ’de online sınavlarda son dakika değişiklikleri öğrencileri mağdur ediyor
İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri online sınavlarda yaşatılan mağduriyetlere tepki gösterdi.
Fotoğraf: Pixabay
Metin Berk SÜER
İTÜ
İstanbul Teknik Üniversitesinin (İTÜ) yaptığı ilk online sınavlarda alınan son dakika kararları öğrencileri mağdur etti. İlk olarak online sınavda kamera ve mikrofon zorunluluğu olduğu bir gün önceden haber verildi birçok öğrenci 24 saatte kamera ve mikrofon bulmaya çalıştı. İkinci olarak da öğrenciler sınav sonrası, finalde kaldığı dersten final döneminden sonra açılacak olan Ek-1 ve Ek-2 adlı sınavların kaldırıldığını öğrendi. Öğrenciler online sınavlarda yaşanan son dakika değişikliklerine tepkili.
İstanbul Teknik Üniversitesi de Türkiye ve dünyadaki birçok üniversitesi gibi online eğitim sürecinin sonunda sınavların da online yapılacağının kararını almıştı fakat okulda final dönemi yoğunlaşmamasına rağmen daha yapılan ilk sınavlarda öğrencileri mağdur edecek birçok gelişme yaşandı. Üniversite yönetimi başlayacak online sınavlar sürecinde öğrencileri sınav sırasında gözetim altında tutabilmek için kullanılacak olan kamera ve mikrofonun açık olarak sınava girme zorunluluğunu akademisyenlerin inisiyatifine bırakmıştı. Birçok akademisyen ise bu bireysel tercihi öğrencileri aynı teknik yeterliliğe sahip görerek kamera ve mikrofon açık sınav yapma zorunluluğunu kullanma kararı aldı. Bunun yanı sıra yüz yüze yapılırken çok daha fazla süreye yayılan sınav sürelerinin soru başına bir dakika düşecek ölçüde azaltıldığı dersler de oldu. Okul sınav yönetmeliğinde kamera ve mikrofon gibi sistemlerin kullanılacağı belirlenen sınavların bir hafta önceden öğrenciye duyurusunun yapılmasını açıklayarak teknik yetersizlikten kaynaklı olarak sınava girişlerinde sorun yaşayacak öğrencilere bir hafta da süre vermişti. Fakat bu yönetmelik maddesine rağmen 24 Haziran’da yapılacak olan okuldaki bilgisayar programlarının öğretildiği BIL100E dersinin online sınavında kamera ve mikrofon zorunluluğu olduğu önceki duyurularda tam tersi olarak belirtilmesine rağmen bir gün önceden öğrencilere haber verildi. Evinde kamerası, mikrofonu ve stabil bir internet sağlayıcısı olmayan öğrenciler sınava girebilmek için bir gecede kamera ve mikrofon bulmaları gereken bir süreci yaşamaya başladılar. Bunun üzerine yaşanan karışıklıkla ilgili içlerini rahatlatmak için akademisyenlere mail atan öğrencilere bu belirsizlik ortamı içerisinde 2 saat sonra dönüş yapıldı ve bunun rektörlüğün kararı olduğu, değişmeyeceği açıklandı. Sınavdan bir gün önce bu haberi alan ve teyit edebilmek adına 2 saat kaybeden öğrencilerin yapabileceği tek şey seslerini duyurmak adına farklı öğretim görevlilerine mail atmak olmasına rağmen kararda herhangi bir değişiklik yaşanmadı.
SON DAKİKA KARARLARI DEVAM ETTİ
24 Haziran günü saat 10:00’dan 14:30’a kadar aralıklı olarak süren oturumlarla yapılan sınav sırasında da birçok ses, odaklanma sorunu yaşanırken öğrencilerin sınavdan sonra aldıkları yine bir son dakika değişikliği sınava giren ve sınavı kötü geçen öğrencilere bir şok daha yaşattı. Okulda bir dersin finalinden kalan öğrencilerin o dersin finaline bir daha girebilmesini sağlayan bir değişiklik yapılmıştı. Bu değişikliğe göre bir finalden kalan öğrenciler o dersin final döneminden sonra açılacak olan Ek-1 ve Ek-2 adlı sınavlara girerek kalmadan o dersi geçmek için iki şansa daha sahip olacaklardı. Yapılan bu ek sınav değişikliğinin BIL100E dersini kapsadığı ve ek sınavların yapılacağı geçen günkü duyuruda açıklanmışken akademisyenler sınavdan sonra duyuruları kaldırarak yapılan BIL100E sınavının final sınavı olmadığını, onun için ek sınavların da yapılmayacağını açıkladı. Yani sınavı kötü geçse bile bir daha finale girebileceği şeklinde kendini rahatlatan bir düşünce ile sınava giren bir öğrenci bir anda bu dersi diğer dönem tekrar almak zorunda kaldığını sınavdan sonra öğrenmiş oldu. Bu da yetmezmiş gibi yaşanan bunca mağduriyete rağmen sınavdan önce bilgilendirme yapan akademisyenler kendilerinin online sınava sonuna kadar hazır olduklarını ve bazı aksaklıkların yaşanabileceğini çünkü ilk defa bunları yaptıklarını açıklayarak adeta öğrencilerin içinde bulundukları durumu normal olarak gösterdi. Biz de yaşanan bunca karmaşıklığı ve öğrenci mağduriyetini sınava giren İTÜ öğrencileri ile konuştuk.
PANDEMİYİ ÖĞRENCİLER Mİ YARATTI?
Kimya bölümünden 2. sınıf öğrencisi daha önce 30 dakika denilen sınavın 25 dakika olacağının açıklandığını belirterek; “Bundan haberimiz yoktu, bunun yanı sıra sınav esnasında bir de mikrofonu açık tutma şartı geldi. BIL100E gibi bir programlama dersinin İTÜ gibi teknik bir üniversitede bu kadar yararsız bir müfredatla verilmesi karşısında sınavın bu kadar zor olmasından utanç duydum” dedi. Bölüm derslerinde genel olarak sürecin havuz derslerine oranla daha öğrenci yanlısı yürütüldüğünü ancak en önemli kırılma noktasının sınavlar ve notlandırma kısmında yaşandığını vurgulayarak şunları söyledi; “Bazı hocalar ve okul bu süreçte alınan kararlarda sanki pandemiyi biz öğrenciler yaratmışız gibi davrandı. Öğrenciler birçok konuda mağdur edildi.”
“MAĞDURİYETLERİN ÖNÜ AÇILDI”
Yine İTÜ Kimya Bölümünden bir başka öğrenci ise son dakika verilen kararların öğrencilerin mağdur olmasına sebebiyet verecek kararlar olduğunu ve online sınav sürecinde öğrenciler olarak zor durumlarla karşılaştıklarını belirterek “BIL100E dersinde alınan kararlar, her öğrencinin aynı koşullarda olduğu düşünülerek alınan kararlardandı bence. Zaten kameranın sınavda olma konusu tartışılıyordu fakat bu sınavda kameranın olacağı son bir saat içinde söylendi ve okul senatosunun verdiği karara göre bunun en geç 1 hafta kala söylenmesi gerekiyordu öğrencilere ki oluşabilecek mağduriyetler engellensin, imkanı olmayanlar MEB okullarına gidebilsin diye” şeklinde konuştu. Kendisinde kamera olduğunu ama herkesin aynı koşullarda olmadığını ekleyen öğrenci, aynı zamanda bu dersin verimliliğinin de ayrı tartışılabilecek bir konu olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Pandemi öncesi yüz yüze alabildiğimiz 4 teorik dersi slaytlar üzerinden işlemiştik ama programlama dersi olan bu derse çalışabilmek adına sisteme yüklenen dosyaları sadece bir programa seslendirip önümüze koymaları bizim açımızdan öğrenciler olarak önemsenmediğimizi hissettirdi.” Söylediklerinin aslında okulun genel olarak online sınav dönemini nasıl yürüttüğü ile ilgili olduğunu söyleyen öğrenci, sosyal medyada çoğu kez mağdur olmamak adına okula önerilerde bulunmaya çalıştıklarını ama sürecin sonunda ne yazık ki bu tarz son dakika kararlarıyla karşılaştıklarını dile getirdi.
“SİSTEM HAYAL KIRIKLIĞI VE MAĞDURİYET YARATIYOR”
Aynı sınava giren bir başka öğrenci ise sınava 24 saatten az kala yapılan “kamera ve mikrofon zorunludur” açıklamasının hiçbir açıdan etik olmadığını belirterek pandemi sürecinde sınavlar konusunda okulda çok fazla mağduriyet yaşandığını ve finallerin dönem sonuna etkisinin yüzde 100 olduğu bir noktada öğrenci ile empati kurulmadan verilen kararların öğrencileri oldukça yorduğunu ifade etti. Öğrenci “Üstelik her öğrenci maddi anlamda eşit olanaklara sahip değilken; BIL100E sınavı için kamera duyurusu sınava saatler kala yapılmamalıydı. Online sınav süreci pek verimli geçmiyor öğrenciler açısından, isteklerimizin çoğu reddediliyor. Laboratuvar veya uygulama dersleri haricinde online eğitim fena gitmiyordu fakat sınavlar şimdilik sistem açısından hayal kırıklığı yaratıyor. Her şeyin yanında okulda bazı akademisyenlerin yaptıkları duyurularda sınav anında elektrik kesintisi, internet kesintisi sonucu yarım kalacak sınavların sorumlusu olarak öğrencilerin gösterilmesi de bu hayal kırıklığını artırıyor” diyerek sözlerini noktaladı.