25 Haziran 2020 14:21

İzmir'deki hastanelerde yoğunluk, sağlıkçılarda tedirginlik artıyor

"Normalleşme" süreci ile yükselen koronavirüs vaka artışlarını ve hastanelerdeki durumu SES İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Hülya Ulaşoğlu ile konuştuk.

Hülya Ulaşoğlu | Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Reklam

Eda AKTAŞ
İzmir

Koronavirüsle mücadelede "normalleşme" süreci sonrası İzmir’de de vaka artışları var. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Hülya Ulaşoğlu ile hastanelerdeki durumu konuştuk.

İzmir’de artık ayrı bir pandemi hastanesi olmadığını ve her hastanede Kovid-19 tanılı hasta olduğu bilgisini veren Ulaşoğlu, pandemi nedeniyle hastaneye gelemeyenlerin biriktiğini hatırlatarak “Hastaneler bu biriken hastalarla birlikte daha yoğun hale geldi. 20 dakikada bir muayene yapılıyor ve her hasta arasında muayene odasını dezenfekte etmenin yanında hastane girişlerinde ateş ölçülüyor. Ancak büyük hastanelerde bunların uygulanması çok zor. Tabii sadece ateş ölçmenin de neye faydası var bu da tartışılır” değerlendirmesinde bulundu.  

"HER HASTANEDE KOVİD-19’LU HASTA VAR"

Sendika olarak İzmir Sağlık İl Müdürlüğüne yazdıkları yazıya "İzmir’de özellikle bir pandemi hastanesi bulunmuyor. Her hastanede Kovid-19’lu hastalara bakılıyor" cevabının verildiğini anlatan Ulaşoğlu “İlk zamanlarda pandemi hastanesi olarak belirlenen Türkan Özilhan Devlet Hastanesinde şu anda en az 100 hasta olduğunu biliyoruz. Diğer birçok hastanede de yoğun bakım ve enfeksiyon bölümlerinde Kovid-19’lu hastalar hâlâ tedavi ediliyor. Bunların yanı sıra hastanelerde en az iki klinik Kovid-19 servisi olarak hazır durumda ve sayıların artacağı tahmin ediliyor” diye konuştu.

"KİMİ POZİTİF VAKALAR EVE GÖNDERİLİYOR"

Filyasyon ekiplerinin dağıtılması ve yapılan test sayılarının azalmasıyla birlikte tam vaka sayısının net olmadığına işaret eden Ulaşoğlu, “Eskiden pozitif vaka çıkan bir kişi hastanede tedavi altına alıyordu. Şimdi kendine bakabilecek durumda olan herkesi, sağlık çalışanı da dahil pozitif çıktığında evine gönderiyorlar. Daha önce bir kişide pozitif vaka görüldüğünde onunla temaslı olanlara da test uygulanıyordu. Ancak yeni gönderilen bir yazıyla artık 'Pozitif vakayla temaslı olanlarda semptom görülmüyorsa test yapılmasına gerek yoktur' dendi. Test istekleri azaldıkça kimde vaka olduğunu ve sayının artışını takip edemiyoruz” dedi. Son olarak Menderes’e bağlı 2600 nüfuslu Küner köyünün artan vakalar nedeniyle karantinaya alındığını belirten Ulaşoğlu, kendine bakabilecek hastaların evine gönderildiğini söyledi.

"SAĞLIKÇILARIN İŞ YÜKÜ ARTTI"

Polikliniklerin normal şekilde hizmet vermeye başlamasıyla birlikte sağlık çalışanlarının hem iş yükünün hem de tedirginliğinin arttığına vurgu yapan Ulaşoğlu, hasta sayısındaki artışa rağmen sağlık emekçilerinin tam korumalı ekipman kullanamadıklarını dile getirdiğine dikkat çekti.  80 milyonluk ülkede toplam test sayısının henüz 3 milyonu yeni geçtiğini hatırlatan Ulaşoğlu, bir yandan pozitif vakayla temaslılara test yapılması engellenirken diğer yandan da Dünya Bankası’ndan alınan borçla prevalans çalışması yapılmasını eleştirdi.

Öte yandan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, koronavirüs tedbirleri kapsamında il genelinde maske takmanın zorunlu hale getirildiğini açıkladı.

Reklam