26 Haziran 2020 00:30

Korona günlerinde futbol, TFF ve taraftarlar

Profesyonel futbol liglerimizde pastanın ve ekonomik kaybın daha büyük olacağı sebebiyle Süperlig maçları 12 Haziran' da TFF 1. Lig maçları isen 19 Haziran' da tekrar oynatılmaya başlandı.

Korona günlerinde futbol, TFF ve taraftarlar

Fotoğraf: Pixabay

19 Mart 2020 tarihinde koronavirüs pandemisi sebebiyle  hentbol, voleybol, basketbol ve futbol liglerimizin tamamının salgına yönelik alınan tedbirler kapsamında ertelenmesine karar verilmişti. Süreç içerisinde futbol liglerimiz dışındaki tüm branşlarda beyaz sezon ilan edildi ve liglerin bu sezon için iptaline karar verildi. Profesyonel futbol liglerimizde ise pastanın ve ekonomik kaybın daha büyük olacağı sebebiyle Süperlig maçları 12 Haziran' da TFF 1. Lig maçları isen 19 Haziran' da tekrar oynatılmaya başlandı. TFF 2. Lig, TFF 3  Lig ile Bölgesel Amatör Lig maçlarının 18 Temmuz tarihinde oynanmaya başlanacağı duyuruldu. Ülkemizin temmuz ayı sıcaklıkları göz önünde bulundurulup, bu liglerde gece maçı oynanabilecek stadyum sayısının da yeterli olmadığı düşünülünce farklı bir senaryo uygulanmasının gerekliliği ortaya çıkıyor. Kulislerden aldığımız bilgiye göre; bu liglerde sıralamada lider olan takımların bir üst lige doğrudan çıkarılacağı; 2, 3, 4 ve 5. sıradaki takımların playoff müsabakalarına çıkacağı ve bu seneye mahsus lig düşme uygulamasının kaldırılacağı konuşulan olasılıklar arasında yer alıyor. Bölgesel Amatör ligler nasıl tamamlanacağı ise an itibariyle tam bir muamma...

TFF'NİN KADIN FUTBOLU'NA BAKIŞ AÇISI

Erkek liglerinde bu gelişmeler yaşanırken; TFF 17 Haziran tarihinde Kadın Ligleri Kulüp Başkanlıkları'na gönderdiği bir yazıyla Kadınlar 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve Yıldız Kızlar Ligi müsabakalarının devam edilmemesine karar verdiğini duyurdu. Duyurdu duyurmasına da gerek bu kararı ilan ediş şekli, gerekse kararı bildiren yazıdaki özensizlik (gelişim liglerine gönderdikleri yazıyı içindeki ifadeleri değiştirme gereği bile duymadan kopyala yapıştır yaparak kulüplere yollamışlar) bu liglerin yükünü çeken spor emekçileri tarafından haklı olarak tepkiyle karşılandı. Bu liglerde kimin şampiyon olacağı, hangi takımların küme düşüp hangilerinin bir üst lige çıkacağı hala belli değilken, Kadınlar 1. Lig şampiyonunun ülkemizi UEFA Şampiyonlar Ligi'nde temsil edeceği de düşünülünce TFF'nin bu bildirdiği yarım kararı nasıl ve ne şekilde tamamlayacağını büyük bir sabırla beklemek kaldı bizlere de... TFF'nin UEFA'nın baskı ve yaptırımları olmasa kadın liglerini oynatmaya gerek bile duymayacağını bilenler elbette bu baştan savma yönetim şekline şaşırmadı; fakat artık gerçekten şaşırmak istiyoruz.

TARAFTARLAR OYUNUN NERESİNDE

Ülkemizde oynanan futbol liglerine dair genel hatlarıyla resim bu şekildeyken ve maçlar sağlık güvenliği gerekçesiyle taraftarsız oynatılırken "Bu oyun ne için kimin için oynatılıyor?" sorusunu daha kuvvetli bir şekilde sormanın tam zamanı olduğunu düşünüyorum. Tuttuğu takımın maçlarını izleyebilmek için kombine alan taraftarların haklarının iade edilmesi telaffuz etmek bir yana dursun; kulüplerimiz cüzi! bir ücret karşılığı taraftarların yüz fotoğrafının basıldığı karton maketleri boş stadyumlardaki koltuklara monte etme yarışına girdi. Stadyumlarda yayıncı kuruluşun ana görüş açısındaki alanlara bahis şirketlerinin devasa reklamları yerleştirildi. Buna ek olarak yine yayıncı kuruluş evlerinde ya da kamuya açık mekanlarda eşsiz bir maç deneyimi yaşamak isteyen abonelerine bir tuşa basarak, sanal seslerle sanki taraftar oradaymış hissiyatını yaşatacağını duyurdu. Sorumuza geri dönecek olursak taraftarların tribünde olmadığı bir dönemde bu oyunun yayıncı kuruluş, iddia gelirleri ve sadece para için oynandığı bir sır değil. Sistem taraftarı, pardon seyirciyi, pardon pardon müşteriyi hiçbir hak iddia etmeden; maddi manevi bedel ödemeye yükümlü bir unsur olarak görüyor. Oysa ki bu oyunun olmazsa olmaz tek paydaşı olan taraftarların artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı aşikar olan bu futbol düzeninde çözümün bir parçası olarak masada hak ettiği yeri artık alması gerekiyor.

ŞEHİRDEN ŞEHİRE DEĞİŞEN KEYFİ 6222 UYGULAMALARI

Süperlig'de 12 farklı ili temsil eden 18 takım var. TFF 1. Lig' de ise 11 farklı ili temsil eden 18 takım bulunuyor. Bu iki ligin toplamında 20 ili temsil eden 36 takım bulunmakta... İl ve takım sayılarını vermemin sebebi şu; bu takımların 6222 sayılı yasaya göre imza yükümlülüğü olan taraftarları takımlarının maçlarının olduğu saatlerde ilgili karakollara gidip maça girmediğine dair imza atmak zorunda. Düşünün lütfen maçlar zaten taraftarların girişine kapalı fakat bu imza uygulaması bazı illerimizde spor savcılarının inisiyatifine bırakıldığı için devam ettiriliyor. Türkiye eyalet sistemine geçti de bizim mi haberimiz yok! Ankara'da taraftarların imza yükümlülüğü kaldırılmışken örneğin İzmir' de imza uygulaması devam ediyor. Bir başka örnek Denizlispor - Beşiktaş maçında Denizli' de ikamet eden taraftarlar imza atmazken İstanbul'da yaşayan taraftarlar imza atmak zorunda bırakılıyor. Böylesi bir pandemi ortamında İçişleri Bakanlığı tek bir genelge ile binlerce taraftarı karakollara sürüklemeden bulaş riskini sıfırlayabilecekken konuyu keyfe keder uygulamalara bırakmak hangi aklın eseri... Taraftar Hakları Derneği bahsi geçen 20 ilin emniyet müdürlükleri ile yaptığı görüşmeler sonucu ortaya çıkan raporu yakında açıklayacak. O zaman resmin genelini daha net görebileceğimizi düşünüyorum. 

Sağlıklı ve taraftarların tribünlerdeki yerini aldığı futbol günlerine ulaşmak dileğiyle...

Not: Covid-19 testleri pozitif çıkan Akhisarspor spor emekçilerine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Akhisar tribünlerinden dostlarımla yaptığım görüşme sonrasında sağlık durumlarının günden güne iyiye gittiğini öğrenmek beni çok mutlu etti. Kendilerine bu vesileyle tekrar şifa diliyorum. 

Evrensel'i Takip Et