26 Haziran 2020 00:55

Omly Tekstil’in test talebini reddedip işten çıkardığı işçide Kovid-19 tespit edildi

Omly Tekstil’de 4 vaka tespit edilmesi üzerine işçilerin dile getirdiği test talebini yönetim reddetti. Kendi imkanıyla test yaptırdığı için işten çıkarılan Şaban Duruk’un sonucu pozitif çıktı.

Şaban Duruk | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’da Omly Tekstil’de geçen hafta 4 işçide koronavirüs (Kovid-19) çıkması üzerine işçilerin dile getirdiği test talebi fabrika yönetimi tarafından geri çevrildi. İşçiler geçtiğimiz günlerde kendi çabalarıyla hastaneye giderek test yaptırdı. İşçilerden 8’i işten çıkarılırken, bu işçilerden Şaban Duruk’un (31) testi de pozitif çıktı. Evrensel’e konuşan Duruk, “Önlem alınmış olsaydı bulaşır mıydı?​” diye sordu. Fabrikanın ise üretime ara verdiği öğrenildi.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) 100’e yakın işçinin çalıştığı Omly Tekstil’de geçen hafta 4 işçide koronavirüs (Kovid-19) tespit edildi. İşçiler bütün çalışanlara test yapılmasını istedi. Fabrika yetkilileri olumsuz cevap verince işçiler toplu halde 22 Haziran pazartesi günü Gazi Yaşargil Devlet Hastanesine giderek test yaptırdı.

SUÇ DUYURUSU YAPTILAR

Fabrika ise hastaneye izinsiz giden işçilerden 8’ini ertesi gün işten çıkardı. İşten çıkarmanın yasaklandığı pandemi döneminde işçilerin, “İşçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih” anlamına gelen 29’uncu maddeden çıkarıldığı öğrenildi. Haksız şekilde işten çıkarılan işçiler, işyeri hakkında önceki gün savcılığa suç duyurusu yaparken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden de şikâyette bulundu.

EVDE KARANTİNAYA ALINDI

İşten çıkarılan işçilerden Şaban Duruk’un (31) testinin sonucu da pozitif çıkarken, fabrikada üretime ara verildi. Kullanması için ilaç verilerek, evde karantinaya alınan 3 çocuk babası Duruk, fabrikadaki çalışma koşullarını anlattı.

YEMEKHANE TÜP KUYRUĞU GİBİYDİ

Yaklaşık 3 yıldır fabrikada çalıştığını söyleyen Duruk, pandemi sürecinde temizlik ve hijyen kurallarına uyulmadığını belirterek, “Zaten herkes fabrikada temas halindeydi. Bu yüzden bana da bulaşmış. Önlem alınmış olsaydı bize bulaşır mıydı? Hijyen yoktu, bir maske, bir eldiven görmedim. Hastalıktan sonra sadece bez parçasından kendi diktiğimiz maskeleri kullandık. Sabah fabrikaya girişte ateş ölçüp dezenfektan verilirdi. Akşama kadar herhangi bir kontrol olmazdı” dedi.

Hijyen kurallarının yanı sıra fiziksel mesafe kurallarına da uyulmadığını, bu noktada taleplerinin de dikkate alınmadığını söyleyen Duruk, “Biz yemek saatlerine ilişkin ise hijyen kuralları içerisinde yemekhaneciler tarafından yemeklerin önceden masaya bırakılmasını istedik. Ama yemekhaneye gittiğimizde tüp kuyruğuna girer gibi sıraya giriyorduk, sosyal mesafe yok. Bir kap içerisinde bulunan çatal kaşıklara her çalışanın eli değiyordu. Sonucum pozitif çıktı şimdi evde karantinayım” diye konuştu.  

KENDİ ÇABALARIYLA HASTANEYE GİTTİLER

Yaşadıkları üzerine hukuki süreç başlattıklarını dile getiren Duruk, “İlk vakalar duyulduğunda fabrika test talebimize olumlu yanıt vermedi. Test yaptırma taraftarı değildiler. Kendi çabamızla hastaneye giderek test yaptırdık” dedi.

Üretime ara verdiğini öğrendiğimiz fabrikayı söz konusu durumlar için aradığımızda telefon her defasında meşgul çalıyordu. Fabrikaya ulaşamadık.

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu Gazeteci Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu'nu cezaevinden uğurlama anını yazdı

SONRAKİ HABER

Batman'da AVM'de çıkan yangın kontrol altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa