26 Haziran 2020 07:15

Polisin aşırı güç kullanmasını yasaklayan tasarı ABD Temsilciler Meclisinde onaylandı

ABD'de polisin aşırı güç kullanmasını yasaklayan "George Floyd için Adalet ve Polislik Yasası" adlı tasarı, Temsilciler Meclisinden geçti.

Fotoğraf: Tayfun Coşkun/AA

Paylaş

ABD Temsilciler Meclisi, siyah George Floyd'un ırkçı beyaz polisler tarafından öldürülmesiyle gündeme gelen ve emniyet güçlerinin aşırı güç kullanılmasını yasaklayan tasarıyı onayladı.

Demokrat vekillerce oylamaya sunulan "George Floyd için Adalet ve Polislik Yasası" adlı tasarı, 181 "Hayır" oyuna karşı 236 "Evet" oyu aldı.

Cumhuriyetçi Parti üyelerinin karşı çıktığı tasarıya, 3 Cumhuriyetçi vekilin destek vermesi dikkati çekti.

Tasarıda ülke genelinde polis teşkilatının yeniden düzenlenmesi, her türlü boğucu müdahalenin yasaklanması, ani ev baskınlarının sonlandırılması ve görevini kötüye kullanan polislerin deşifre edilmesi öngörülüyor.

Senatoda oylanması gereken tasarının, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olması nedeniyle geçmesinin zor olduğu düşünülüyor ve Cumhuriyetçi Senatörlerin kendi hazırladıkları tasarıyı sunması bekleniyor.

Anadolu Ajansının haberine göre tasarının Cumhuriyetçi versiyonunda, polis teşkilatında ırkçılık ve şiddetin sonlandırılmasının hedeflendiği ancak polislerin "kendi güvenliğine tehdit" durumunda gerekli müdahaleleri yapabilmesi gerektiği belirtiliyor.

NE OLMUŞTU?

ABD'de 46 yaşındaki George Floyd adlı siyah yurttaş, 25 Mayıs'ta dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken polis memuru Derek Chauvin tarafından boğularak öldürülmüştü. Floyd'un "Nefes alamıyorum" feryadı görgü tanıklarının çektikleri videolara yansımıştı.

Olayla ilgili görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı. Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve protestolar, olayların başladığı Minneapolis'ten ülke geneline yayılmıştı.

Derek Chauvin, olaydan 4 gün sonra gözaltına alınmış ve hakkında 2. dereceden cinayet suçuyla dava açılmıştı.

George Floyd'un öldürülmesi hâlâ dünyanın pek çok ülkesinde protesto ediliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mehmet Zırığ: Kürtler olunca FETÖ'cülerin açtığı davalar meşru görülüyor

SONRAKİ HABER

Almanya, Fransa ve İtalya’dan Libya’daki taraflara "çatışmaları durdurma" çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa