26 Haziran 2020 07:32

Liverpool, her sezon çok iyidi, bu sezon bir başka iyi

Premier Lig tarihi boyunca hiç şampiyon olamayan Liverpool ilk şampiyonluğunu kazandı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’de 1992 yılında kurulan Premier Lig tarihi boyunca hiç şampiyon olamayan Liverpool ilk şampiyonluğunu kazandı. Bir çok sezon kıl payı şampiyonluğu kaybeden Liverpool, tam tarihin en erken şampiyonluğunu kazanmak üzereyken pandemi buna engel oldu.
1992 yılından önce 1. Lig olarak faaliyet yürüten İngiltere’nin en üst liginde Liverpool 18 defa şampiyon olmuştu. Bu şampiyonluğu da eklenince, 20 şampiyonlukla önde giden Manchester United’ı yakalamaya bir kalıyor. Liverpool en son 1 Mayıs 1990 tarihinde şampiyon olmuştu.

EN ERKEN OLACAKKEN GEÇ OLDU

Avrupa Ligleri tarihinde bir malubiyet ve bir beraberlikle Mart ayı sonunda şampiyonluğunu garantilemesi beklenirken, pandemiden dolayı ertelenen maçlar  nedeniyle, İngiltere’de bugüne kadar en geç şampiyon olan takım oldu. Avrupa futbol tarihinde Mart ayında şampiyon olan olmamıştı.

Ligin 31. haftasında şampiyon olan Liverpool, Premier Lig’de ilk kez 7 maç kala şampiyon olmayı başaran takım oldu. Bundan sonraki maçlarını kazanması durumunda ise 107 puanla bir sezonda en çok puan alarak şampiyon olmuş olacak. Daha önce Machester City 100 puanla şampiyon olmasını başarmış ve bu rekor bu yıl Liverpool tarafından kırılması bekleniyor.

30 YILDIR ALAMAMIŞTI

Liverpool, her yıl şampiyonluğa oynayan bir takım. Kadrosunda oldukça genç oyuncular bulunduruyor ve ülkede en çok oyuncu yetiştiren klüplerden biri. Son 30 yılda 10. sıranın gerisine düşmezken, 19 sezonu ilk dörde girerek kapattı.

Bu 30 yıl içinde alınabilecek her kupayı aldı. Şampiyonlar Ligi, UEFA, Federasyon Kupası, Lig Kupası, Toplum Kupası, Dünya Klüpler Kupası, Süper Kupa. Bir tek Premier Lig şampiyonu olamamıştı. Bu yıl onu da gerçekleştirdi.

Liverpool bugüne kadar, İngiltere’nin en çok Avrupa’da kupa kazanan takımı oldu. 6 Şampiyonlar Ligi Kupası, 3 UEFA Kupası, 4 Süper Kupa ve bir de Dünya Klüpler Kupası kazanadı. 15 Toplum Kupası ve 8 Lig Kupası ile de İngiltere’de bu kupaları en çok alan takım oldu. 19 lig şampiyonluğunun yanı sıra, 7 Federasyon Kupası da bulunan Liverpool, bu yıl oynadığı oyunla bir çok yorumcunun “dünyanın en iyi takımı” yorumunu yapmasına neden oldu.

SHANKLY RUHU

1892 yılında, Liverpool şehrinin tek takımı olan Everton’dan ayrılarak kurulan Liverpool FC, bir çok başarıya imza atarken, 1959-74 yılları arasında klüp teknik direktörlüğü yapan Bill (William) Shankly yılları ayrı bir yere sahiptir. “Shankly ruhu” olarak ifade edilen ve takım oyununu kasteden bu deyim hala Liverpool’da kullanılır. Hatta Anfield Stadyumu’nun bir türübünün adı da Shankly’dir. 

İskoçyalı teknik direktörün, takım oyunu anlayışı ve dayanışma içerikli mesajları, oyunu da buna göre planlaması, onu bugüne kadar en başarılı teknik direktörler arasına koymasına neden oldu. Shankly, bir işçi sınıfı ailenin çocuğu olduğunu ve işçiler için futbol oynarken, onların da oynamasına olanaklar sağlamanın önemini her fırsatta dile getirmesi ile bilinir.

Bugüne kadar en başarılı teknik direktör olarak Shankly gösterilirken, son yıllardaki performansı ve oyun anlaşının başarısı göz önünde bulundurulduğunda, Jürgen Klopp da en başarılılar arasında girmeyi başardı.

Pandemi döneminde, başta kaptan Jorgan Henderson olmak üzere bir çok futbolcu çeşitli yardım kuruluşlarına bağışlarda bulunarak ve bizzat yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırarak dayanışmada bulundular.

FOWLER VE LİMAN İŞÇİLERİ

25 Eylül 1995 yılında, işten atılan arkadaşlarının tekrar işe alınması için direnişe geçen 500 liman işçisine de Liverpool’lu futbolcuların destek vermesi hala akıllarda. O dönem takımın en iyi iki oyuncusu Robbie Fowler ve Steve McManaman, “İşten atılan 500 liman işçisini destekle” yazılı tişörtü formalarının altına giymiş ve kendi aralarında bir anlaşma yapmışlardı. Kim gol atarsa o formasını çıkartıp seyirciye gösterecekti.

O hafta oynanan UEFA Kupası maçında gol atan Fowler formasını çıkartarak alta giydiği liman işçilerini desteleme çağrısı yapan tişörtü seyirciye gösterdi. Federasyon, “Spora politika karıştırılamaz” gerekçesi ile Fowler’a 9 bin sterlin ceza vermişti. Fowler de, “Pişman değilim, gerekirse yine yaparım” cevabını vermişti.

ÖNCEKİ HABER

Almanya, Fransa ve İtalya’dan Libya’daki taraflara "çatışmaları durdurma" çağrısı

SONRAKİ HABER

Market işçisi: Oyumla başa gelenlere hakkımı helal etmiyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa