26 Haziran 2020 17:32

Ceyhan depreminin 22’nci yıl dönümü: Güvenli yaşama ve odalarımıza sahip çıkacağız

Adana-Ceyhan depreminin 22’nci yıl dönümünde düzenlenen anma töreninde “İktidara karşı odalarımıza, depreme karşı güvenli yaşama sahip çıkmaya devam edeceğiz” denildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Adana'da 1998 yılında meydana gelen Adana-Ceyhan depreminin 22’inci yıl dönümünde anma töreni düzenledi. Ceyhan Belediyesi ve İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Ceyhan'da bulunan Deprem Anıtı önünde depremin yıkıcı etkilerini yansıtan fotoğraflar eşliğinde yapılan etkinlikte katılımcılar anıta çiçek bıraktı ve “Deprem Olurken Nasıl Davranılmalı” broşürü Ceyhanlılara dağıttı.

İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, depremleri afetlere dönüştürenin mühendislik hizmeti almamış yapılar olduğunu belirterek hükümetin meslek odalarını hedef haline getirmesini de eleştirdi. Odalarına sahip çıktıklarını ifade eden Aksungur, “Biz inşaat mühendisleri, bir yandan meslek odamıza sahip çıkarken, diğer yandan da güvenli yapı, güvenli yaşam ısrarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

İMAR AFFI YENİ ZAFİYETLERE SEBEBİYET VERMİŞTİR

Ülkedeki 20 milyon mertebesinde olduğu bilinen yapı stokunun büyük çoğunluğu deprem kuşaklarında olup önemli bir kısmının depreme karşı güvenli olmadığını ifade eden Aksungur, şunları söyledi: “ Yapılması gereken, bilim, bilgi, deprem yönetmeliği ve mühendislik ilkeleri dikkate alınarak bu yapıların depreme karşı güvenli hale getirilmesidir. Ancak bugüne kadar ülkenin yapılaşma ve imar sisteminde sorunları giderecek, ihtiyaca cevap verecek adımlar atılmamıştır. İnşaat sektörü vahşi piyasa koşullarının eline adeta teslim edilmiştir. Bilimsel olarak yapı stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesi mümkünken ve 1999 yılından beri halktan toplanan deprem vergileriyle sorunlu yapı stokunun iyileştirmesinde kullanılabilecek önemli bir mali kaynak olmasına rağmen, bu kaynak amacı doğrultusunda kullanılmamıştır. Yine seçim öncesi oy ve rant kaygılarıyla çıkarılan imar barışı adı altındaki imar affı ile yeni zafiyetlere sebebiyet verilmiştir.”

“CEYHAN BELEDİYESİ OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ”

Hasan Aksungur’un ardından  konuşan Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem; Ceyhan depreminin ardından tam 22 yıl geçtiğini ama tam 22 yıldır kayıpların acısı, onların yokluğunun verdiği hüznün  bir an bile geçmediğini, dinmediğini belirterek “Bizler 22 yıl önce çok büyük bir acı yaşayan insanlar olarak afet öncesi sorumluluklarımızın boyutunda neredeyiz? Bunu sorgulamamız gerekiyor.İmar Kanununun, yerel yönetimlere verdiği plan yapma ve onama konusundaki önemli yetkileri ve yapılan planların denetimi yeterli değildir. Bu denetimin sadece belediyeler üzerinde bırakılması sorunu çözmeye yetmemektedir. Biz buna rağmen Ceyhan Belediyesi olarak yine de elimizden geleni yapıyoruz.  Depremlerde ölümlerin yaşanmaması için üzerimize düşeni yapacağız” dedi.  (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erzincan Konarlı Köyü'ndeki Krom Ocağı Madenciliği Projesi iptal edildi

SONRAKİ HABER

İngiltere’nin en büyük çöplüğü Türkiye, 160 bin ton çöp Adana'ya gönderildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa