27 Haziran 2020 11:19
Son Güncellenme Tarihi: 28 Haziran 2020 13:11

İTÜ’de online sınav belirsizliği sürüyor, öğrenciler tepkili

Online eğitime geçen İstanbul Teknik Üniversitesinin, sınavları da online yapma kararının ardından tartışmalar sürüyor. Öğrenciler belirsizlikten dolayı tepkili.

Fotoğraf: Google Streetview

Paylaş

6 Nisan’dan beri online eğitime geçen İstanbul Teknik Üniversitesi’nin sınavları da online yapma kararının ardından tartışmalar sürüyor.

Kamera ve mikrofonlu sınav yapma kararının akademisyenlere bırakıldığı ve sınav kurallarını açıklayan akademisyenlerin çoğunun teknik açıdan yetersizlikler görmezden gelinerek kamera mikrofon açık şekilde sınav yapma kararı aldığını daha önce haberleştirmiştik. Ancak final başlangıç tarihine 2 gün kalmasına rağmen hala pek çok dersin finalinin nasıl yapılacağı belirsizliğini koruyor ve öğrenciler bu duruma tepkili. 

Tüm bunların yanında İTÜ Matematik bölümü ortak dersler olan havuz dersleri için final sınavı kurallarını açıkladı. Kamera ve mikrofonun açık olmasının yanında sınavın sadece Google Chrome üzerinden Witwiser adlı bir eklentiyle gerçekleştirileceği açıklandı. Witwiser legal bir stalkerware yazılımı. Öğrenciler sınava gireceği esnasında bu yazılımı Google Chrome üzerinden aktifleştirecekler ve yazılım öğrencilerin tarayıcılarındaki şifrelerinden, kredi kartı bilgilerine kadar bütün bilgilerine erişim imkanı sağlayacak. Öğrenciler sosyal medya platformlarında bu yazılımı kullanmak istemediklerini ve kişisel verilerini paylaşmak istemediklerini belirtiyor. 

Twitter’da tepkilerini belirten öğrencilerden bazılarının tepkileri şöyle:

“Sağlığımız güvende olsun diye kişisel verilerimizin güvenliğini hiçe saymak. Bir yandan al öte yandan ver, hayat..”

“Her konuda mahremiyetimizin hiçe sayıldığı bir sistemde sınava gireceğimiz yetmiyormuş gibi herhangi bir teknik problemde öğrenci sorumlu tutuluyor. Üstüne mazeret sınavında yüzlük kağıt bile teslim etsek CC vermekle tehdit eden hocalarımız var. Çağdaş okul!”

“Hocam İTÜ'yü kazanırken girdiğim sınavlarda dahi bu kadar gerilmemiştim, hayatımın en stresli dönemlerinden birini yaşıyorum. tüm pandemi süreci çok belirsiz ve maalesef çok başarısızdı İTÜ adına.”

İSTANBUL BAROSU: HER YERDE ÇEKİM YAPAMAZSINIZ

İTÜ öğrencileri #İTÜmahremiyetistiyor hashtagi ile twitterda sosyal medya eylemi gerçekleştirdi. Hashtag saatlerce TT listesinde kalırken öğrenciler tepkilerini İTÜ ve İTÜ Rektörü Mehmet Karaca’nın hesaplarını etiketleyerek iletmeye çalıştılar.

Sınavlarda Zoom uygulaması üzerinden kamera açılması ve Witwiser eklentisinin kullanılmaya zorlanması ile ilgili İstanbul Barosu Kişisel Verilen Korunması Komisyonu Başkanı Hasan Selçuk Turan sunucuları yurt dışında bulunan bir uygulama olan Zoom üzerinden kamera açık sınav yaptırmanın hukuka aykırı olduğunu belirtti. Sırf sınavda kopya çekme ihtimali var diye kamerayla her yerin çekimini yapamazsınız diyen Turan “Bu tedbir hem orantısızdır hem de amaca ulaşılmasını sağlamaz. Öğrenciden beyan alınması yeterlidir. Yetiştirdiğiniz öğrencinin ahlakına güvenmiyorsanız mezun da etmeyiniz.” Dedi.

"KULLANICI VERİLERİNE ERİŞEN UYGULAMANIN ZORUNLU TUTULMASI ETİK DEĞİL"

Konuyla ilgili Instagram hesaplarından açıklama yapan İTÜ Özgür Yazılım Kulübü ise yıllarca, kampüs içinde ve dışında insanları Özgür Yazılımların önemi ve kişisel verilerin gizliliğinin ihlalinin bireysel ve toplumsal etkileri hakkında bilinçlendirmeye çalıştıklarını bellirttiler. “Türkiye’de bu kavramların gelişme aşamasında İTÜ yol gösterici kurum olmuş, hem mezunları hem akademisyenleri ile Türkiye’de Bilişim Hukukunun inşa edilmesine öncülük etmiştir. Günün şartları göz önünde bulundurularak sınavlardaki güvenilirlik arttırılmaya çalışılıyor ve biz bunu saygıyla karşılıyoruz. Ancak kişisel verilerin gizliliğini bu denli hiçe sayan bir yazılıma öğrencilerin verilerini sunmak, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile örtüşmemektedir. Bu durum birçok hukukçu tarafından da dile getirilmiştir. Kaldı ki bu uygulama için hukuki zemin sağlanmış olsa dahi, öğrencilerin kişisel bilgisayarlarına bu uygulamanın kurulmasını zorunlu tutup öğrenciye kendi verileri hakkında tercih şansı bırakmamanın etik ilkeleri ile uyuşmadığını düşünüyoruz. İstanbul Teknik Üniversitesinde mahremiyet istiyoruz. Üniversitemizin öğrencisine güvenmesini ve söz konusu dayatmalardan vazgeçmesini talep ediyoruz. #İTÜmahremiyetistiyor”

YAZILIMIN SİBER GÜVENLİK TEST RAPORLARI YAYIMLANMAMIŞ

Witwiser yazılımının sitesinde bilgilerin 3.şahıslarla paylaşılmayacağı yazıyor ancak yazılımın siber güvenlik test raporlarının olup olmadığına dair veya yazılımın güvenliğinin yetkili makamlar tarafından onaylanıp onaylanmadığına veya verilerin güvenliği için nasıl bir garanti verileceğine dair ne İTÜ Rektörlüğünün ve Matematik Bölümünün ne de yazılım şirketinin bir açıklaması bulunmuyor. Uzmanlar bu tarz yazılımların yasal olarak kullanılabilir olsa da etik açıdan doğru olmadığını söylüyor. Arizona Üniversitesi’nde de bu tarz başka bir yazılımın kullanılmasının ardından yapılan bir çalışmada öğrencilerin çok daha büyük stres altında sınava girdiklerini tabiri caizse sürekli başlarında dikilen birisi varmış gibi hissettiklerini ve daha kötü sonuçlar elde ettiği belirtiliyor. 

Diğer bir yandan sadece Matematik değil bütün havuz derslerinde geçerli olan çözülen soruya geri dönememe kuralı pek çok öğrenci tarafından tepkiyle karşılandı. Öğrenciler uzun süreceğini düşündüğü, emin olamadıkları soruları sonradan çözmek üzere boş bırakamayacakları için sınavda ekstra gerginlik yaşayacaklarını belirtiyor. 

Havuz dersleri final uygulamalarının değişmesi için öğrenciler sosyal medya grupları içerisinde dilekçeler toplamaya başladı.(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Özgür Özel: AKP’nin barolara yönelik önerileri birbirinden tehlikeli

SONRAKİ HABER

HDP: 3 vekilimizin enfekte olduğu anlaşılmıştır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa