Saros Gönüllüleri: BOTAŞ FSRU Limanı'na verilen ÇED olumlu kararı hukuksuzdur
Saros Gönüllüleri, Keşan’da BOTAŞ’ın yapmak istediği doğal gaz taşıma ve yükleme limanı gemi iskelesine verilen ÇED olumlu kararına karşı dava açacak.
Fotoğraf: Deniz Çil/Evrensel
Saros Gönüllüleri, Edirne Keşan’da BOTAŞ’ın yapmak istediği doğal gaz taşıma ve yükleme limanı gemi iskelesine verilen ÇED olumlu kararını eleştirerek 30 gün içerisinde ÇED iptal davası açacaklarını duyurdu.
Gökçetepe ve Sazlıdere köyleri arasına yapılmak istenen projeye karşı Keşan Kent Konseyi binasında basın açıklaması yapan Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönüllüleri Dayanışması temsilcileri mücadelenin süreceğini vurguladı.
KARAGÖZ: MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ
Açıklamada konuşan Hasan Karagöz, Bakanlığın projeye 25 Haziran'da ÇED olumlu kararı verdiğini hatırlatarak “Bakanlık, yangından mal kaçırırcasına ve yargı kararının arkasından dolanarak, ikinci ÇED sürecini başlattı. Hızlı bir şekilde kurum görüşlerini birleştirerek, halkın da görüşlerinin alındığı iddia ederek ÇED olumlu kararı açıkladı. Bununla ilgili Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönüllüleri Dayanışması ortak mücadelesini sürdürdü. Bundan sonraki süreçte de, mücadelesini sürdürecek" dedi.
Yargıya güvendiklerini ve inandıklarını belirten Karagöz, "Alınan kararı geri döndüreceğimize inanıyorum. Yaşananları ve yaşanabilecek olumsuzlukları her defa dile getirdik. Bunu sağır sultan bile duydu ama bizi temsil noktasında olanların haberi yok” ifadelerini kullandı.
ÇOBAN: ÇED OLUMLU KARARI, RAPORU VE MAHKEME KARARINI TANIMAMAKTIR
Karagöz’den sonra konuşan Saros Gönüllüleri Dayanışması Sözcüsü Mürşide Ertürk Çoban, "10 farklı disiplinden mahkeme keşfine gelen bilim insanları, 113 sayfalık raporlarında 90 civarındaki hukuksuzluğu oy birliğiyle, tarihi bir karar vererek, 'Projenin bu alana yapılması bilime ve hukuka aykırıdır' dediler. Bilirkişi raporuna göre de Edirne İdare Mahkemesince 14 ayrı hukuksuzluğu hüküm altına alarak, BOTAŞ'ın ÇED raporu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ÇED Olumlu kararı iptal edilmiştir. Bugün gelinen sonuç ‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla, hukuku ve bilimi yok saymak, bilimsel raporu ve mahkeme kararını tanımamaktır” diye konuştu.
“İMAR PLANLARININ İPTALİ İÇİN DAVAMIZI AÇTIK”
Proje alanının endüstriyel veya sanayi iskele alanı olmadığını vurgulatan Mürşide Ertürk Çoban, "1. derece yüksek tehlikeli deprem bölgesinin üzerine ve aktif fay hattının yakına bu yatırımı yapmak, kamu zararına yol açmak ve bölgede faciaya davetiye çıkarmaktır" dedi.
Saros Gönüllüleri olarak alt ölçekli planların iptali için CİMER’e ve Kültür ve Turizm Bakanlığına verdikleri itiraz dilekçelerinin reddedilmesi üzerine Edirne İdare Mahkemesine alt ölçekli nazım imar planlarının iptali için de dava açtıklarını söyledi.
17 km boru hattı için 10 bine yakın ağaç kesileceğini, ormanlık alandaki canlıların ve ekosistemin yok olacağını vurgulayan Mürşide Ertürk Çoban, "Boru hattının geçeceği yerin kanunen anayasal güvence altında olan Sazlıdere büyük yangın bölgesinin içerisinde kaldığını belirttik. Gene orman yangılarının en önemli çevresel tehdit oluşturmasına rağmen, proje alanında yangın söndürme altyapılarının olmadığını ve müdahalenin ne şekilde yapılacağına dair raporda bir değerlendirmeye rastlanılmadığını anlattık" ifadelerini kullandı.
“ÇED İPTAL DAVAMIZI AÇACAĞIZ”
30 gün içinde gönüllülerle hep birlikte, ÇED iptal davasını açacaklarını bildiren Ertürk Çoban, “Dayanışmamız her geçen gün çoğalmaktadır. Denizimizi, ormanlarımızı korumak için dayanışmamızı ve haklı bilimsel mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz. Ülkesini ve yaşadığı gezegeni seven ve korumak isteyen insanlar olarak tek isteğimiz; denizimize, tarım arazilerine ve toprağa, ormanlık alana, Saros Körfezi’ne, turizme, deniz biyolojisine, balıkçılığa, kuş türlerine, bölgenin flora ve faunasına sahip çıkmaktır. Önceki nesillerden ödünç aldığımız bu mirası geleceğe koruyarak taşımak ve birlikte yaşadığımız tüm canlı türlerinin yaşam hakkını korumaktır” dedi. (Edirne/EVRENSEL)