27 Haziran 2020 17:39

Türkiye Yayıncılık Kurultayı sona erdi: "İfade özgürlüğünü savunmak görevimiz"

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Türkiye Yayıncılık Kurultayı sona erdi. Kurultayda yayımlama ve ifade özgürlüğünü savunmanın, yayıncıların en önemli görevleri arasında olduğu vurgulandı.

Türkiye Yayıncılık Kurultayı sona erdi: "İfade özgürlüğünü savunmak görevimiz"

Fotoğraf: Türkiye Yayıncılar Birliği

Türkiye Yayıncılar Birliğinin iki yılda bir düzenlediği Türkiye Yayıncılık Kurultayının dokuzuncusu, 25-26 Haziran tarihlerinde online olarak gerçekleştirildi.

Kurultayda, yayıncılığın geleceği ve dijital seçenekler, telif haklarındaki olası gelişmeler, kitapta sabit fiyat sistemini oluşturmanın, korumanın önemi ve Türkiye’de okuma kültürünün yeri konuşuldu.

2 gün boyunca kurultayda 6 oturumda yurt dışından 12, Türkiye’den 46 olmak üzere toplam 58 konuşmacı yer aldı. İlk kez online olarak gerçekleştirilen kurultayı iki günde 500 kişi izledi.

TELİF HAKLARI İHLALLERİ MASAYA YATIRILDI

Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Başkanı Kenan Kocatürk, yayıncılığın temeli olan telif haklarında yaşanan ihlallerin bu dönemde had safhaya vardığını ve yayıncıların telif haklarını özellikle bugünlerde savunmak zorunda olduğunu vurguladı. Kocatürk, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesiyle güvence altına alınmış yayımlama ve ifade özgürlüğünü de savunmanın, yayıncıların en önemli görevleri arasında olduğuna dikkat çekti.

Zeynep Oral konuşmasında PEN Türkiye’nin, Türkiye Yayıncılar Birliği ve Türkiye Yazarlar Sendikasıyla birçok barış eyleminde, düşünce ve ifade özgürlüğü konularında omuz omuza, dayanışma içinde mücadele ettiğini ve bu mücadeleyi sürdürmekteki kararlılığını ifade etti.

Hakkı Zariç ise  kurumlar arası iletişimle dayanışmayı hep birlikte sürdüreceklerini ve geleceğe dair umudu ve direnç gücünü diri tuttuklarını ifade ederek kurultayı selamladı.

Kurultayın kapanış konuşmasını gerçekleştiren Şair ve Yazar Murathan Mungan ise içinden geçilmekte olunan kriz karşısında sahip olunması gereken şeyin, gerçek bir “her şeye rağmencilik”, bir “iç güç” olması gerektiğini; herkesin iyi yaptığı işleri ödün vermeden daha da iyi yapmaya çalışması gerektiğini vurguladı.

SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANACAK

Türkiye’den ve dünyadan uzman yayıncıları ve yayıncılık paydaşlarını internet üzerinden bir araya getirerek yayıncılık sektörünün geleceğine ışık tutmayı hedefleyen kurultay programında yer alan oturumlar, sektörün geçirdiği bu olağanüstü dönemde ortak sorunları, ihtiyaçları ve eğilimleri üretken bir diyalog zemininde gündeme taşıdı. Kurultayın sonuç bildirgesi ilerleyen günlerde kamuoyuyla paylaşılacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et