4 köyün ortak kullandığı mera özel şirkete kiralandı, köylüler isyanda
Dersim Ovacık’ta yıllardır köylüler tarafından ortak kullanılan mera arazileri özel şirkete kiralandı. Bölgede hayvan otlatmak için meraları kullanan köylüler tahsisin iptalini istiyor.
Fotoğraf: MA
Dersim’in Ovacık ilçesinde yıllardır ortak kullanılan mera arazilerinin özel bir şirkete kiralanması, geçimlerini tarım ve hayvancılık yaparak sağlayan ilçenin Koyungölü, Köseler, Çakmaklı ve Paşadüzü köylerinde yaşayan halkı mağdur etti. Köseler Köyü sınırları içerisinde bulunan ve 4 köyün ortak kullandığı 508 ve 510 parsel numaralı 2 milyon 297 bin 700 metrekarelik alan, irtifak hakkı verilmek suretiyle bir şirkete 49 yıllığına tahsis edildi.
Koyungölü köylüleri, mera olarak kullandıkları bu alanların özel şirkete tahsis edilmesiyle nasıl hayvancılık yapacakları kaygısı içerisinde. Şirketin bölgede suni gübre kullanarak tarım yapacağını, bu durumundan organik tarım yapan çiftçilerin etkileneceğini belirten köylüler, hayvanlarını otlatacakları yer bulamamaları halinde köylerden göçlerin yaşanacağını dile getirdi.
Hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Koyungölü köyü sakinlerinden Sevda Kayır, 200 küçükbaş, 4 de büyükbaş hayvanının olduğunu, sahip oldukları mandırada çökelek, peynir, süt gibi ürünler ürettiklerini dile getirdi.
'KÖYLÜLER NE YAPACAK?'
Mera olarak kullandıkları arazilerin kiralanmasından işlerinin olumsuz etkileneceğini söyleyen Kayır, “Köylüler ne yapacak, buralarda hiç düşünüyorlar mı? Hayvancılık olduğu için biz buralarda yaşıyoruz. Fabrika yok, iş olanakları yok. Arazilerimiz de devlete geçse köyden tamamen göç başlayacak. Nerede bir avuç toprak varsa satıyorlar. Bir de diyorlar ki biz çiftçimizin, halkımızın destekçiyiz. Hani nerde destek? Köylü milletin efendisi değil, kölesi oldu. Üreten köylü, eziyet çeken köylü. Üstüne üretim alanlarımız elimizden alınmaya çalışılıyor. Buralara dokundukları zaman hepimiz yok oluruz” dedi.
MERALAR YAŞAM KAYNAKLARI
Doğduğundan bu yana ektikleri ve biçtikleri toprakların bir şirkete tahsis edilmesini kabul etmediğini söyleyen Hayriye Durmuş ise tepkisini “Geçimimizi meralarımızdan sağlıyoruz. Peynir, çökelek, kengel sakızı üretiyoruz. Meralarımız bizim yaşam kaynaklarımız. Elimizden almasınlar, köylüyü artık rahat bıraksınlar” sözleriyle dile getirdi.
‘DOĞAYA ZARAR VERECEKLER’
Köy sakinlerinden İnan Kayır da arazilerin büyük şirketlere kiralanması ile tarımsal üretimlerinin zarar göreceğini dile getirdi. Bu zamana kadar ürettikleri ürünlerin tamamen doğal olduğunu ve kimyasal gübre yada ilaç kullanmadıklarını söyleyen Kayır, özel şirketlerin ise kimyasal gübre kullanacağını ve doğalarının bundan zarar göreceği yönündeki endişelerini ifade etti.
Bu şirketlerin nasıl bir politika yürüteceklerinin belli olmadığını kaydeden Kayır, “Bundan en büyük zararı hayvancılıkla uğraşanlar görecek. Tarım arazilerinin satılmasına karşıyız” diye konuştu.
Alınan karardan dönülmesini isteyen köylüler, tahsisin iptali için imza kampanyası başlattı. (Dersim/MA)