Hacettepe Üniversitesi öğrencileri: İşçiler için de ses çıkarmalıyız
Salgın sebebiyle kısa çalışma ödeneğine başvurulmasına rağmen, Hacettepe Üniversitesinde çalışan işçiler 3 aydır ücret de ödenek de alamıyor.
Fotoğraf: Google Maps
Uğur DÜZGÜN
Ankara
Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü Sağlık Kültür ve Spor Dairesine bağlı çalışan işçiler 3 aydan uzun süredir kısa çalışma ödeneğini alamıyor. Rektörlük kısa çalışma ödeneğinin 60 gün içinde sonuçlanacağını söylese de 60 günün üzerinden geçen bir ayda da hiçbir olumlu sonuç alınamadı. Hacettepe Üniversitesi Beytepe Erkek Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler, kendi sorunları için yaptıkları gibi işçilerin maaşlarını alabilmesi için de destek olarak ses çıkarılması gerektiğini söyledi.
"BABAM DA SALGINDA İKİ AY MAAŞ ALAMADI"
Özel Eğitim Bölümü öğrencisi Doğukan Uysal, fabrikada çalışan babasının da salgın sürecinde iki ay ücret alamadığını söyleyerek, “Bu olayın öncesinde maaş alamamasını özel sektörde çalışmasına bağlamıştım. Halbuki Hacettepe bir devlet üniversitesi ve böyle bu durumun devlet, özel sektör fark etmediğini tüm işçiler için bir tehdit halinde olduğunu anladım” dedi.
Durumu Evrensel’den öğrendiğini söyleyen Felsefe Bölümü Öğrencisi Ömer Faruk Gökmen ise “İşçilere biz öğrencilerin onların yanında olduğumuzu göstermemiz gerekir” dedi. Pandemi süreci ile birlikte onlarca ailenin ekonomik açıdan çözümsüzlük içerisinde bulunduğunu, Hacettepe Üniversitesinin devletten aldığı 1 milyon 600 bin TL’lik ödeneğin neye kullanıldığının işçiler ve öğrenciler tarafından sorgulanması gerektiğini belirten Gökmen, “Üniversitemizin yetkililerinin, bu pandemi döneminde kendilerini ekonomik olarak mağdur bırakan hiçbir durum olmamasına karşın göz göre göre okulumuzda çalışan emekçilerin aylardır mağdur bırakılmasına daha fazla göz yummamasını istiyoruz. Öğrenciler olarak Hacettepe işçilerinin yanındayız” diye konuştu.
Eğitim Fakültesi Öğrencisi Hüseyin Mert ise SKS’nin öğrencilerden eşyalarını almalarını istemesine eleştirdi. Öğrenciler olarak tepki gösterince bu kararı erteletebildiklerini belirten Mert, ancak işçilerin yurtlarda temizlik konusunda özel çaba sarf ettiğini söyledi. Mert, “Sorunlar ortak derken, yurt öğrencileri sağlıkları ve pahalı yol fiyatları karşında ses çıkardıysa işçilerin böylesi bir dönemde maaş alabilmeleri için de ses çıkarabilmeli” diye konuştu.
İNTERNET OLMADIĞI İÇİN YURTTA KALIYOR
Evinde internet altyapısı olmadığı ve derslere devam devam edebilmek için yurtta kaldığını belirten Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğrencisi, Kovid-19’un herkes gibi kendisini de ekonomik açıdan çok etkilediğini söyledi. Yurtta kaldığı için marketten günü birlik alışveriş yapmak zorunda kaldığını anlattı, bu nedenle tüm ürünlerdeki fiyat artışının görebildiğini dile getirdi. Çoğu işçinin bu dönemde çalışamadığını söyleyen öğrenci, “Yemekhanede porsiyonlar küçüldü, sabah kahvaltısı verilmemeye başladı. Yemekhaneden yemek yiyemiyor, çok daha fazla para harcıyorum. Ailemden para istemek zorunda kalıyorum. Yıllardır bu koca kampüsü öğrencilere kullanıma hazırlayan işçilerdir. Ailemden dahi para isterken nasıl zora sokuyorum diye düşünüyorsam Hacettepe işçilerinin de ailelerini düşünüyorum. Bu yüzden Kovid-19 gibi bir süreçte nasıl maaş alamazlar diye sormak zorundayım” dedi.