Kıraathane esnafı: Böyle giderse kepenk indireceğiz
Pandemi sürecinde kapalı kalan kıraathane ve büfe esnafı, kira yardımı, elektrik, su, doğalgaz faturaları ile SGK primleri dahil tüm kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini istiyor.
Fotoğraf: MA
Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu verilerine göre, 400 bini aşkın kıraathane salgın sürecinde 3 ay boyunca kapalı kaldı. Normalleşme adımları kapsamında 1 Haziran’da şartlı açılan işyerlerinin sahipleri, masraflarını karşılayamadıklarını belirterek, kira yardımı, birikmiş elektrik, su, doğalgaz faturaları ile SGK primleri dahil tüm kredi borçlarının yılsonuna kadar faizsiz ertelenmesini istiyor.
Çankaya ilçesinin Konur sokakta 33 yıldır esnaf olan İbrahim Karataş, pandemi sırasında açıklanan ekonomi paketinden küçük esnafın yararlanmadığını söyledi. Karataş, salgın boyunca kapalı olan dükkanına bin 500 TL Stopaj Vergisi, 900 TL SSK bildirimi geldiğini belirterek, bunlarla birlikte 8 bin TL olan kira, faturalar ve çalışanların ücretini cebinden ödediğini dile getirdi.
İşyerinde tavla dahi oymamanın yasak olmasından kaynaklı müşterilerinin gelmediğini belirten Karataş, “10-15 gün daha bekleyeceğiz, sorun giderilmezse kepenk indireceğiz. Kapalı dükkana vergi gönderiyorlar ben burada iş yapamazsam nasıl ödeyeceğim? Normalde burada günde 300-400 tane çay satılıyordu, 33 yıldır buradayım müşteri potansiyelimizde var ama şimdi 50 çay satıyorum. Günlük giderleri cebimden karşıladıktan sonra burayı açık tutmamın bir anlamı kalmaz” diye konuştu.
"BİZE BİR YOL BULSUNLAR"
“Bir pakette bizim için açıklasınlar” diyerek, iktidara seslenen Karataş, “Müşteri olmamasına rağmen her sabah temizlik yapıyoruz, dezenfektanlarımız var. Bize bir yol bulsunlar. Çay bardaklarımız tek kullanımlık karton, başka ne yapmamız gerekiyorsa yapalım, yeter ki bizi duysunlar” dedi.
"BÖYLE DEVAM EDERSE KEPENK İNDİRECEĞİM"
Yüksel Caddesi’nde 25 yıldır esnaflık yapan Raci Kaya ise 3 ayda 60 bin TL zarar ettiğini kaydetti. “Masraflarımızı çıkaramıyoruz. 65 yaşındayım hayatım boyunca bu kadar ekonomik sıkıntı çekmedim. Salgından önce durumumuz iyiydi. Şimdi açtığımız zaman daha çok zarar ediyoruz. Bir sürü giderimiz var. 3 ay daha böyle devam ederse kepenk indirip bu işi bırakacağız” dedi.
"YARDIM ALAMADIK"
Sümer 1 sokak esnaflarından Cihan Han da salgın boyunca yardım almadıklarını ifade etti. Han, pandemi boyunca kapalı olan dükkanının faturalarını ve borçlarını ödemek için kredi çektiğini sözlerine ekledi. Han, devletin küçük esnafın yanında durmadığını vurguladı. “500-600 TL ile yapılacak yardımlar ile sorunlar çözülmez” diyen Han, “Buranın 3 milyar kirası var. Stopajı, elektriği faturası var hiç kazanmadığım halde 5 bin TL cebimden yemek zorundayım” diye konuştu.
Kahvehane ve kıraathanelerin sorunlarına karşı Türkiye Kahveciler Kıraathaneciler Büfeciler Federasyonu ise şu taleplerde bulunuyor:
- "Pandemi nedeniyle ekonomik olarak zarar gören esnafımızın mağduriyetleri en kısa sürede giderilmelidir.
- İşyerlerinin kapalı olduğu süre boyunca esnafımıza kira yardımı yapılmalı.
- Esnafımızın yanında çalışanlarının ekonomik olarak mağduriyetlerinin giderilmeli.
- Birikmiş olan elektrik, su doğalgaz, internet faturalarının yılsonuna kadar ertelenmeli.
- Esnafımızın kapalı kaldığı süre boyunca ödemekle yükümlü olduğu SGK primlerinin ödenmesini ve tüm kredi borçlarının yılsonuna kadar faizsiz olarak ertelenmelidir.” (Ankara/MA)
{{406065}}