İsveç’te genç kadın intiharlarında artış
İsveç’te 25 ila 44 yaş arası genç kadınlar arasındaki intiharlarda artış olduğu tespit edildi. 2018 yılında 102 genç kadın intihar ederken bu rakam geçtiğimiz yıl 137’ye yükseldi.
Stockholm'de yapılan bir kadın eylemi | Fotoğraf: Lindsey LaMont/Unsplash
Murat KUSEYRİ
Stockholm
Sosyal Sağlık Genel Müdürlüğünün yayımladığı son istatistikler İsveç’te intihar eden genç kadınların sayılarında artış olduğunu gösterdi.
İstatistikler geçtiğimiz yıl bin 269 kişinin intihar ederek yaşamına son verdiğini gösteriyor. Ancak 25 ila 44 yaş arası genç kadınlar arasında intiharlarda belirgin bir artış olduğu görülüyor. 2018 yılında 102 genç kadın intihar ederken bu rakam geçtiğimiz yıl 137’ye yükseldi.
Genç kadınlar arasındaki intihar olaylarının artışından sonra Sayıştay (Riksrevisionen), hükümet ve kurumların intiharları engellemek için yaptıkları çalışmaları incelemeye aldı. Araştırmanın önümüzdeki yılın nisan ayında tamamlanması ve kamuoyuna açıklanması planlılıyor.
Sayıştay’ın intiharların araştırılması için karar alması ruh sağlığı uzmanları tarafından memnuniyetle karşılandı.
Sıfır İntihar Derneği Genel Sekreteri Rickard Bracken, Stockholm Karolinska Enstitüsü İntihar Araştırmaları ve Önleme Merkezi Şefi Danuta Wasserman ve Jönköping Bölgesi Başhekimi Elin Fröding, İsveç’in en yüksek tirajlı gazetelerinden Dagens Nyheter’de yayımlanan ortak makalelerinde 2008 yılında parlamentonun aldığı intihara karşı sıfır tolerans kararının başarısızlıkla sonuçlandığı değerlendirmesini yaptı.
Yayımlanan son istatistiklerin 15 ila 24 yaş arası gençler ve 25-44 yaşlarındaki genç kadınlar arasında intiharların artığını gösterdiğini belirten üç uzman, korona pandemisinin durumun daha da kötüleşmesine neden olacağı uyarısında bulundu. Sağlık sisteminde sistematik olarak iyileştirici çalışmaların sürdürülmesinin gerektiğine vurgu yaptı.
İntiharın uzun süredir tartışmasız bir biçimde psikolojik sorun olarak görüldüğüne dikkat çeken üç uzman, “Ama bu doğru değil. Bunun tersine araştırmalar hastaların intihardan hemen önce yardım istediklerini gösteriyor. İntihar edenlerin yüzde 90’ı sağlık sistemiyle birden fazla kez ilişkiye geçti. Yüzde 50’si daha önce intihar girişiminde bulundu ve yüzde 33’ü kapalı hastanede 3 ay gözetim altına alındı ama buna rağmen bunlardan sadece yüzde 9’unun intihar etme riski taşıdığı değerlendirildi. Sağlık sistemiyle defalarca ilişkiye geçmelerine rağmen yüzde 64 oranında intihar olayların gerçekleşeceği öngörülemedi” dedi.
Tüm bu rakamların kurumların intihar konusunda gerekli bilgi ve birikimi olmadığını gösterdiğini belirten uzmanlar, Sayıştay’ın intiharlarla ilgili kurumların çalışmalarını araştırma kararının hükümet ve kurumlar için güçlü bir uyarı sinyali olduğu değerlendirmesini yaptılar.
Üç uzman, İsveç’te intiharların azaltılması için sağlık ve bakım sistemine gerekli olanakların sunulması gerektiğini belirterek “Bigi halihazırda var, şimdi sözden eyleme geçme zamanı” dedi.