29 Haziran 2020 11:20

Adana’da risk ve ihmalleri gündeme getiren sağlıkçılara soruşturma tehdidi

Adana’da TTB ve SES, Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ndeki yetersizlikleri dile getiren sağlıkçılara yönelik soruşturma tehdidine karşı dayanışma çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Adana Tabip Odası ve SES Adana Şubesi, Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde yaşanan Kovid-19 vakalarının ardından hastanenin fiziki olarak yetersizliği ile ilgili hastane önünde açıklama yaptı. Sağlıkçıların yaşadıkları riskler ve ihmalleri gündeme getiren sağlıkçılara soruşturma tehdidinde bulunulduğu belirtilen açıklamada, İl Sağlık İdaresinin hastaneye karşı takındığı ihmalkar ve çözümden uzak yaklaşımlarından rahatsızlık dile getirildi. 

"HEKİMLER MAKAMDAN KOVULDU"

Basın açıklamasını okuyan Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, sorunları hastane yönetimi ile konuşmaya giden hekimlerin, durumu hastane yöneticilerine anlatmaya çalışmalarına rağmen konuşma tamamlanmadan makamdan kovulduklarını aktadı. Hilal, "Hastane idaresinin gözdağı amacı ile hekimler hakkında soruşturma açtığı söylenmektedir. İdarecilerin görevinin meslektaşlarının çalışma şartlarını düzeltmek sorunlarını çözmek olduğunu hatırlatır, haksızlığa uğrayacak meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu ve sürecin takipçisi olacağımızı belirtiriz" dedi. 

"ÇÖZÜLMEYEN SORUNLAR HEKİMLERİ AYRILMAYA ZORLUYOR"

Hastane yönetiminin sorunları çözmedeki yeteneksizliği, ilgisizliği sonucu hekimler ve diğer sağlık çalışanlarının üzüntü, öfke ve çaresizlik içinde çalıştıklarını aktaran Hilal, "Son 3-4 yıl içerisinde 20'ye yakın psikiyatri uzmanı hastanenin bu durumundan dolayı emekliye ayrılmış, istifa etmiş ya da tayin isteyerek başka hastanelere gitmek durumunda kalmıştır. Kalan hekimler ve sağlık çalışanları da hastaneden ayrılmak istemektedirler" dedi. 

Pandemi sürecinde hastanede devam eden sorunların katlanarak arttığını ifade eden Hilal, "Koğuş sistemi olan hastanede hekimlerin önerileri idare tarafından dikkate alınmamıştır. Yatan ona yakın hastada korona testi pozitif çıkmış ve bu hastalar hiçbir hastane tarafından kabul edilmemiştir. Hastane ve ilin sağlık yöneticileri de bu duruma sessiz kalmış hastalar koğuşlarda kalmaya devam etmektedir. Bu durum hem diğer hastalar için hem de sağlık çalışanları için ciddi risk oluşturmaktadır. Yoğun bakımı, bu konuda yetişmiş yeterli sayıda tıbbi personeli hatta tıbbi malzemeleri olmayan bir hastanede bu hastaların nasıl tedavi edileceği bilinmemektedir" dedi. 

"YETERSİZLİKLER VE PLANSIZLIKLAR SORUNLARI BÜYÜTÜYOR"

Hastanenin fiziki şartları ve hasta yatak kapasitesinin, hasta ve çalışan sağlığı düşünülmeden planlandığını ifade eden Hilal, şunları söyledi: "Koğuş sisteminin olması erkek servislerinde 50 ve üzeri hastaya, kadın servislerinde 40 ve üzeri hastaya, nöbetlerde 2 ya da 3 hemşirenin hizmet vermesi tedavinin doğru düzgün yapılamamasına, sağlık emekçilerinin kendini korona enfeksiyonundan koruyamamasına, güvenlik açısından sıkıntılar yaşanmasına, çalışanların tükenmişliğine neden olmuştur. Bu hastanede yatan hastalar birçok şehirden gönderilen, ağır ruhsal bozuklukları olan, kendisine ve çevresine zarar verme riski yüksek olan hastalardır. Olması istenmemesine rağmen önüne geçmenin tıbben mümkün olmadığı durumlar vardır. Hastanedeki tüm sağlık çalışanları özverili şekilde çalışarak bu durumların önüne geçmeye çalışmaktadır."

"YAŞANACAK OLUMSUZLUKLAR ÇALIŞANLARA YÜKLENMEYE ÇALIŞILIYOR"

Hastanede yakın zamanda meydana gelen, iki hemşire bir doktorun açığa alınmasıyla sonuçlanan olaydan sonra hastane yönetiminin hemşirelerin serviste yatan 50’yi aşkın hastayı her 15 dakikada bir kontrol etmelerini, kamera gözlemlemeleri yapmalarının istendiğini aktaran Hilal, "Bunun yapılmasının fiziken mümkün olmadığı yöneticiler tarafından da bilinmektedir. Bunun amacı, olası bir kötü durumda tüm sorumluluğu çalışanlara yüklemek olduğu açıktır" dedi.   

TEHDİTLERE RAĞMEN EMEKÇİLER ALANDA 

SES Adana Şube Başkanı Enis Akyüz, basın açıklamasına katılmak isteyenlere de soruşturma baskısı yapıldığını belirterek "Ben yaptım oldu mantığıyla hareket edilince sorunlar dağ gibi büyüyor. Ama görüyoruz ki korku dağsa korku sel olup onu aşar. Buradan idarecilere tavsiyemiz; bir sorun olduğunda burada çalışan hekiminden güvenlikçisine burada çalışanlar kalifiye insanlar, bir karar alınacağı zaman onlara danışsınlar. Biz SES ve Tabip Odası olarak arkadaşlarımız sorun yaşadığında elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz" dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İSİG: 6 yılda emeklilik yaşında 1925 işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

İran, Süleymani suikastıyla ilgili Trump hakkında yakalama kararı çıkardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa