1 Temmuz 2020 13:42

TYS ve PEN'den Madımak açıklaması: Yaktıkları ateş toplumu her köşesinden yakıyor

Türkiye Yazarlar Sendikası,  “2 Temmuz Sivas Katliamı bitmiyor, acısı dinmiyor”, Pen Türkiye “27 yıldır yanıyoruz, kanıyoruz, utanıyoruz!” diyerek katliamı bir kez daha kınadı, yaşamını yitiren aydınları özlemle andı ve sorumluların yargılanmasını talep etti. 

TYS: YANGIN SÜRÜYOR

Türkiye Yazarlar Sendikası açıklamasında “Sivas’ta yaşadıklarımızı, ‘Kışkırtılmış bir grup vahşinin yarattığı vahşet’ olarak gelecek kuşakların belleğine kazınmasını isteyenlere karşı, ‘Gerçekte ne olduğunu’ anlatmayı sürdüreceğiz. Dedik ve diyoruz ki ‘Siyasi iktidar ile din ilişkileri, iktidarın sürdürülmesi için araçsallaştırıldığında o toplumu geliştirecek düşünce özgürlüğünün önüne her türlü engel çıkarılır.’ Bu ülkede düşünce özgürlüğünün her gün yakıldığına tanık olduk, oluyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Katliamın eylemsel ve düşünsel destekçilerinin davranışları ve sözlerinin, yangını sürdürmeye devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada “2 Temmuz 1993’te o ışığı topluma anlatmaya çalışan insanlarımızı ellerindeki meşalelerle yakanlar, bugün okullarımızda her gün, ‘Annelerinin diz kapağının evlatlarına haram olduğunu çocuklarımıza’ anlatıp duruyor. Kadın ve erkeklerin bir ve eşit olamayacaklarını anlatıp duruyor; insanların, dinlerine göre aşağıda ve yukarıda, diye bölündüğünü anlatıp duruyor. İnsanları; mezheplerine, sınıflarına, servetlerine, göre ayrıldığını vazedip duruyor. 2 Temmuz 1993’te yaktıkları ateş, tüm toplumu kıyım kıyım her köşesinden yakıyor” denildi.

PEN TÜRKİYE: BİZ YANIYORUZ, KANIYORUZ HÂLÂ

Pen Türkiye açıklamasında ise  “Yaşasalardı ‘klasik’ olacaklardı, yaktınız ‘efsane’ oldular. Ama siz mazlumsunuz, mağdursunuz, her zaman haksızlığa uğrayansınız. Ee onlar da ‘Salyangoz satmayacaktı!’, milletin değerlerine saygısızlık etmeyecekti! Siz her zaman doğruyu söylersiniz, söz söyleyen yoktur sözünüz üstüne, baş göz üstüne. Güzel Anadolu’muza gelip, burayı karıştırmayacak, milletin sinirleriyle oynamayacaklardı! Elhak, eyvallah, nereye gidilecek, ne söylenecek, ne söylenmeyecek hepsini siz bilirsiniz. Biz bilemedik, 2 Temmuz 1993 şehitlerimiz de bilemedi, işledik bir kusur işte! İşledik de bunun karşılığı cinayet miydi, oteli ateşe verip insanları yakmak mıydı? 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35…’ Sayılara vurdular bizi haydi kalk!’ Hadi uyan, bak 35 canı yaktılar! 2 Temmuz 1993’de, Madımak Otelinde, Sivas’ta! 27 yıldır yanıyor hâlâ, kanıyor hâlâ, bir parça merhameti olan utanıyor hâlâ! Sizi bilmiyoruz ama, biz yanıyoruz, kanıyoruz, utanıyoruz hâlâ!” ifadelerine yer verildi.

BEZİRCİ VE ILGAZ MEZARI BAŞINDA ANILACAK

Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren Edebiyat Eleştirmeni Asım Bezirci ve bu katliama dayanamayıp hayatını kaybeden ve hemen yanına defnedilen Şair ve Yazar Rıfat Ilgaz Zincirlikuyu’daki mezarı başında anılacak. TYS, Manos Kitap ve Kor Kitap tarafından düzenlenen anma saat 11.00’de başlayacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et