İsveç’te “namus ve töre” gerekçesiyle işlenen suçlara yönelik cezalar artırıldı
Bugün itibariyle İsveç’te yeni yasaların yürürlüğe girmesiyle birlikte namus ve töreden kaynaklı suçlara verilen cezalar artırıldı.
Fotoğraf: Pixabay
Murat KUSEYRİ
Stockholm
İsveç’te bugünden itibaren yeni yasalar yürürlüğe girdi. “Namus ve töre” gerekçesiyle işlenen suçlara verilen cezalar artırılıyor. İsveç Sosyal İşler Kurulu, evlilik ve sünnete zorlandığından şüphelendiği çocuklar için de yurt dışına çıkma yasağı koyabilecek.
Hükümet partileri; Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Çevre Partisi Yeşiller’le muhalefetteki Merkez Partisi ve Liberal Parti hükümet kurma aşamasında yapılan görüşmelerde bu yasa konusunda uzlaşmaya varmıştı.
Liberal Parti Sekreteri Juno Blom yeni yasaların yürürlüğe girmesi dolayısıyla “Bu belirleyici bir yasa değişikliği. Çocukların velayetinden sorumlu yetişkinler için çocukları evliğe teşvik etmek veya izin vermek suçtur. Velayeti olanların çocukları evlilikten koruma hükümlülükleri vardır” değerlendirmesini yaptı.
GEÇEN YIL 200 ÇOCUK İSVEÇ DIŞINA ÇIKARILDI
“Namus ve töre” gerekçesiyle şiddet ve baskılara karşı bir rapor yayınlayan uzmanlardan Matilda Eriksson, geçtiğimiz yıl 200 civarında çocuğun İsveç’ten dışarıya çırarıldığından şüphelendiğini ve bunlardan onlarcasının zorla evlendirildiğini yazdı.
Gerçek rakamın çok daha fazla olabileceğini söyleyen Eriksson, polise az sayıda bildirim yapıldığını ve çocuk evliliğine zorlama suçundan az sayıda kişinin ceza aldığına dikkat çekti.
Yeni yasaların yürürlüğe girmesiyle polise yapılacak bildirimlerin de artması bekleniyor. Çünkü çocuk evliliğine izin veren ebeveynlere ceza verilmesi için artık zorlamaya başvurmaları şartı aranmıyor.
Yeni yasaların etkili olacağına ve daha fazla mahkumiyetlerle sonuçlanacağına inandığını söyleyen Juno Blom, “Hâlâ tamamlanması gereken şeyler var ama yeni yasaların beli bir farklılık yaratacağına inanıyorum” dedi.
Blom, yeni yasaların hukuk kurumlarının mahkemelerde dava açma yeteneklerini artıracağını, çocukların korunması için sosyal işler kurumu, okullar ve polis arasındaki koordinasyona katkıda bulunacağını söyledi.
1 Temmuz tarihi itibariyle sosyal işler kurulları, zorla evlendirilebileceği veya sünnnet edilebileceğinden şühelendiği çocukların pasaportları geri alma hakkına sahip olacak. Yasaya aykırı olarak çoçukları yurt dışına çıkaran ebeveynleri veya yakınlarını 2 yıla hapis cezasına çarptırılabilecek.