2 Temmuz 2020 02:18

“Çoklu Baro” teklifi bugün komisyona geliyor: Savunmanın sesi yasa geçmeden kısılıyor

Baroların seçim sistemini değiştirmeyi öngören “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” bugün Adalet Komisyonunda görüşülecek. HDP ve CHP teklifi değerlendirdi.

“Çoklu Baro” teklifi bugün komisyona geliyor: Savunmanın sesi yasa geçmeden kısılıyor

Fotoğraf: Evrensel

Baroların seçim sistemini değiştirmeyi ve bir ilde birden fazla baro kurulmasını öngören “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” bugün Adalet Komisyonuna gelecek. Kapalı kapılar ardında hazırlanan teklif baro başkanlarına gösterilmeden Meclise sunuldu, avukatların protestolarına çeşitli engeller çıkarıldı, son olarak da baro başkanlarının Meclis Komisyonuna gelmesine izin verilmedi. Adalet Komisyonunda yer alan CHP ve HDP milletvekilleri, iktidarın asıl niyetinin baroları ele geçiremediği için yandaşlar barolar kurmak olduğunu vurguladı. 

Bütün baroların uzun süredir devam eden tepkilerine rağmen sunulan yasa teklifi, baro başkanlarına gösterilmeden Meclise sunuldu. Baroların yaptığı eylemlere kulak tıkayan iktidar, baro başkanlarının komisyona gelmesine dahi tahammül edemedi. CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen; teklif görüşmelerine İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, Kayseri Barosu Başkanı Cavit Dursun, Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez, Kocaeli Barosu Başkanı Bahar Gültekin Candemir ve Düzce Barosu Başkanı Azade Ay’ın da katılması için Adalet Komisyonuna başvuru yaptı. Ancak Antmen’in başvurusu AKP’li Hakkı Köylü’nün başkanı olduğu komisyon tarafından reddedildi.

"İKTİDARIN GEREKÇELERİYLE UYUMSUZ"

Bugün görüşülecek teklife ilişkin Adalet Komisyonunun CHP ve HDP’li üyeleri  sorularımızı yanıtladı. CHP İstanbul Miletvekili Zeynel Emre, mantıksız bir teklifle karşı karşıya olduklarını söyledi. Teklifte metin ve gerekçenin birbiriyle uyumsuz olduğunu belirten Emre, “Baroların çok kalabalık olması, seçim esnasında yeterli oy kullanılmaması gibi gerekçeler öne sürülüyor. Oysa oy kullanıp kullanmamak hem avukatın tercihidir hem de katılım oranı düşük değil. İkincisi baroların verdiği hizmetlerle ilgili gerekçeler öne sürülüyor ama gerek stajyerlerin gerek avukatların baroların işleyişine ve hizmetlerine yönelik bir şikayeti yok” dedi.

Zeynel Emre

Fotoğraf: Zeynel Emre

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidarının muhalif basın ve kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerini ele geçiremediğini belirten Emre, şimdi böyle bir düzenlemeyle yapmaya çalışıyorlar. İktidarın sürekli milli değerlerden bahsetmesine rağmen asıl bölücülüğün baroları bölmek olduğunu ifade eden Emre, böyle düzenlemenin geçmesine izin vermeyeceklerini ifade etti.

"ADALET BAKANI DÜZENLEME YOK DİYORDU"

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün bu süreçteki tavrını sorduğumuzda Emre, “Adalet Bakanı daha önce böyle bir düzenleme olmadığını söylemişti. Düzenleme geldiğine göre demek ki Adalet Bakanı’nın da çok fonksiyonu yok. Otoriter rejimlerde bakanlar zaten ara eleman haline gelir. Cumhurbaşkanı ‘Yarın sunacağız’ dedi ve hemen sunuldu. Bakanın bundan bile haberi olduğunu sanmıyorum” dedi.

"YANDAŞ BAROLAR YARATMAK İSTİYORLAR"

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, baroların tamamının bu düzenlemeye karşı olduğunu söyledi. İktidarın uzun süredir baro seçimlerinde kaybettiğini ve bu yüzden baroları ele geçirmek için böyle bir düzenlemeyi gündeme getirdiğini belirten Gülüm, “Yargının tek direnen, emekçileri savunan, kadınların yanında olan, karakollarda işkenceye karşı mücadele eden, katliam davalarında taraf olan baroların sesini kesmek istiyorlar. Meslektaşlarımız ve baroları iktidar baskılarına ve yargının bağımsız olmamasına karşı uzun süredir önemli bir direniş sergiliyor. İktidar bundan çok ciddi rahatsızlık duyuyor. Bu nedenle kendilerine bir yandaş barolar yaratmak istiyorlar” dedi.

Züleyha Gülüm. Fotoğraf: HDP Kadın Meclisi

"HAKLARIN SAVUNULMASINDA GERİLEMEYE YOL AÇAR"

Aynı şehirde birden fazla baro olmasının baroları kutuplaştıracağını, siyasi görüşleriyle ayrıştıracağını belirten Gülüm, daha önce de yandaş sendikalar yaratılarak işçilerin haklarının nasıl tırpanlandığını bildiklerini söyledi. Gülüm, “Üstelik burada yargı bağımsızlığının en önemli unsurlarından biri olan avukatlardan söz ediyoruz. Bu kadına yönelik saldırılarda, çocukların korunmasında ve birçok hakkın savunulmasında gerilemeye yol açacak” dedi.

Baroların seçim sisteminde yapılmak istenen değişikliği de eleştiren Gülüm, bu yasaya göre her baro başkanıyla beraber birlik genel kuruluna 4 delege verebilecek.5 bin kişi için ise bir delege verilecek. Bu barolarda temsilde adaleti etkisiz hale getiriyor. Çünkü iktidar baroların yönetimini ele geçirmeye çalışıyor. Biz avukatların uzun süredir gösterdiği iradenin görülmesini, seslerine kulak verilmesini istiyoruz” dedi.

AVUKATLAR ANITTEPE’DE MİTİNG YAPACAK

Baro başkanları Ankara girişinde bir gün süren direnişleri ve pek çok şehirde adliye önlerindeki kitlesel eylemlerine rağmen yasa teklifinin Meclise sunulması nedeniyle 3 Temmuz Cuma günü Ankara’da kitlesel bir miting yapacak. “Büyük Savunma Mitingi” çağrısıyla Türkiye’nin birçok kentinden Ankara’ya gelecek olan avukatlar, saat 14.00’te Anıttepe’de toplanacak. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et