İsveç’te salgın dönemine uygun olmayan çalışma koşullarını 'iyileştirme’ vaadi
Sağlık ve inşaat gibi sektörlerdeki çalışma koşullarının salgın dönemi için uygun olmadığına dönük tepkiler üzerine İsveç İş Çevresi Kurumu, koşullarda düzeltmeye gideceklerini açıkladı.
Pixabay
Murat KUSEYRİ
Stockholm
İş Çevresi Kurumu, İsveç’te işyerlerinde çalışma kurallarının yeniden belirleneceği yeni düzenlemelere gidileceğini ve çalışma koşullarında iyileştirmeler yapılacağını açıkladı.
Koronavirüs pandemisinin yaygınlaşmasından sonra sağlık ve inşaat sektöründe emekçilerin dar alanlarda güç koşullar altında çalıştırmaları eleştiri ve tepkilere neden olmuştu.
Yazılı bir açıklama yapan İş Çevresi Kurumu’nun kurallardan sorumlu Şefi Christina Jonsson, İş Çevresi Yasaları’nda işyerlerinin biçimlendirilmesindeki kuralları sertleştirme kararı aldıklarını duyurdu.
Jonsson, “Biz başlangıçta doğru yapılmasını istiyoruz. İnşa edilmiş bir işyerini değiştirmek mümkün olsa da çok pahalıya mal oluyor” dedi.
İş Çevresi Kurumu’nun daha proje aşamasındayken inşaat şirketleri, mimar ve proje yöneticilerinden emekçilerin çalışma koşullarını göz önüne alarak işyerlerini biçimlendirmesini talep edecek.
Yeni işyerleri inşa edilirken fiziki engellilerin de işyerlerine ulaşımları göz önüne alınacak. Kapılar daha geniş olacak. Tehlikeli bir durum ortaya çıktığında çalışanların tahliyesi için ayrılan alanlar genişletilecek.
İş Çevresi Kurumu’nun yeni yönetmenlikleri çalışma kurallarını daha belirgin hale getiriyor. Emekçilerin çalışırken hareket edebilecekleri alan rahatça dönecek, çömelecek veya ileriye doğru eğilebilecekleri genişlikte olacak.
Sağlık kurumlarında emekçilerin çalışırken en az 0,8 metre serbest alanları olması tavsiye edilmesine rağmen Arbetet (İş) gazetesi, korona pandemisinden sonra sağlık kurumlarında buna uyulmadığına dikkat çekmişti. Kuralları bilinçli olarak ihlal eden bir çok hastane ve sağlık kuruluşu yüksek meblağlarda para cezalarına çarptırılmıştı.
İş Çevresi Kurumu, yeni kuralların araba bakım istasyonları ve depolarda da uygulanacağını açıkladı.
Jonsson, “İnsanın dönmesi, eğilmesi veya çömelmesi gerektiğinde alan darsa bu sakatlıklara neden olabilir. Personelin ergonomik olarak doğru biçimde çalışabilmesi önemli” dedi.