ÇMO Sakarya'daki patlamanın ardından oluşan gazlarla ilgili uyardı
Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, Sakarya'da havai fişek fabrikasındaki patlama sonucu oluşan gazların çevreye ve insan sağlığına zararlarına ve alınması gereken önlemlere dair açıklama yaptı.
Fotoğraf: DHA
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Kocaeli Şube Yönetim Kurulu Sakarya'nın Hendek İlçesinde bulunan Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda yaşanan patlamaya ilişkin açıklama yaptı.
"YANMA SONUCU ÇIKACAK GAZLARIN TESPİTİ YAPILMALI"
Patlama sonucu çıkan yangının çevre ve insan sağlığı açısından oldukça büyük bir risk yarattığı, toksik özellikleri sebebiyle bölgede ve çevre illerde yaşayan halkın uyarılması ve tedbir alınmalısı gerektiği belirtilen açıklamada bu tür endüstriyel kazalar sonrasında tesis üretiminde kullanılan maddelerin belirlenmesi ve yanma sonucunda çıkacak gazların tespitinin yapılmasının önemi vurgulanarak şöyle devam edildi:
"Havai fişek yapımında kullanılan temel bileşen siyah baruttur. Havai fişeklerde yukarı doğru ilk itme hareketini sağlayan siyah barut haricinde, renkleri üretmek için bakır, baryum, sodyum, stronsiyum gibi elementlerin yanında magnezyum, alüminyum ve titanyum gibi elementler de kıvılcım-parıltı amacıyla kullanılabiliyor. Bunun haricinde havai fişek yapısı içerisinde oksitleme bileşikleri olarak da nitrat, klorat veya perklorat’a yer verildiği bilinmektedir. Normal bir havai fişek patlatma işleminde oksitleme görevini gören elementlerin ve kimyasal reaksiyonların sonucu nispeten kontrollü bir son nihai ürün oluşumu gözlenirken, kaza sonucu üretim tesisinde tüm bu kimyasalların alev alması ve/veya patlaması ile açığa çıkan gazlar kontrolsüz olarak salınır ve mukozal yapıya, gözlere, solunum sistemlerine zararlı etkiye sahiptir. Örneğin Klorat molekülleri organik bileşikleri kolayca oksitleyen özelliği sebebiyle kimyasal olarak zararlı bileşenlerden biridir. Gözlerde tahriş, nefes almada zorluk, boğulma hissi, nefes darlığı gibi etkileri maruz kalınan dozaja göre değişir ve artış gösterebilir.
"ESKİŞEHİR KÜTAHYA İSTİKAMETİNE DOĞRU BİR YAYILIM BEKLENMEKTEDİR"
Endüstriyel kazalarda yanan maddenin bileşikleri dışında bir diğer önemli hususta rüzgar yönüdür. Emisyonun yayılması ve o güzergahtaki çevre, insan sağlığı açısından değerlendirmelerde göz önüne alınmalıdır. Meteorolojik şartlar da göz önüne alındığında tahmini rüzgar yönünün Eskişehir, Kütahya istikametine doğru yayılım olması beklenmektedir."
ÇMO, Patlama ve yangın sırasında oluşan emisyon ve atıklar dışında söndürme işlemi için kullanılan su sebebiyle zeminde ve toprak alanda toksik kalıntılar oluşmasının da göz önüne alınması gerektiği belirtildi.
"DIŞARI ÇIKILMAMALI"
Çevre Mühendisleri Odası, "Tesisin yakınında ve o bölgede yaşayan halkımız için dışarı çıkmamaları ve kapı, pencerelerini kapatmalarını öneriyoruz. Hatta ıslak bez ya da havlu ile açıklıkları kapatabilirler, kapı ve pencere altlarını destekleyebilirler" dedi. (HABER MERKEZİ)