03 Temmuz 2020 21:37

Fransa yeni başbakanı Jean Castex oldu

Fransa’da yerel seçimlere katılan mevcut Başbakan Philippe, Le Havre kenti belediye başkanı seçildi. Yerine nisan ayında salgın sürecini yönetmek üzere görevlendirilen Jean Castex atandı.

Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan ırkçılık karşıtı protestolardan bir fotoğraf | Fotoğraf: Geoffroy Van Der Hasselt/AA

Paylaş

Fransa’nın Le Havre kentinde belediye başkanlığı için yarışan ve geçtiğimiz pazar gerçekleştirilen seçimleri kazanan Edouard Philippe başbakanlıktan istifa etti.

Fransa anayasası, başbakan olarak görevde olduğu sürece yerine başka birisini atama olanağı veriyor. Ancak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir görüşme yapan Philippe ardından istifasını açıkladı.

Fransa’da bir süredir hükümette değişiklik yapılması beklentisi vardı. Macron’un kurduğu LREM mayıs'ta parlamentodaki çoğunluğunu kaybetmiş ve Pazar günkü yerel seçimlerde de büyük yenilgi almıştı.

Le Figaro gazetesi ve France Info tarafından yapılan anketler, seçmenlerin dörtte üçünün cumhurbaşkanından siyasi bir değişim beklediğini gösteriyor.

Öte yandan ardından Philippe’in istifasının ardından Başbakanlık görevine Jean Castex atandı. Elize Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Castex’in Başbakan olarak atandığı ve yeni hükümeti kurmakla görevlendirildiği belirtildi.

Castex, yeni tip koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirlerin kaldırılmasına ilişkin süreci yönetmek için nisanda Macron tarafından görevlendirilmişti.

AA’nın haberine göre, 2008’de ülkenin güneyindeki Prades semtinin belediye başkanlığını yapan Castex, Nicolas Sarkozy’nin cumhurbaşkanlığı döneminde 2011 ve 2012’de Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcılığı görevini yürütmüştü.

Elize Sarayı sabah saatlerinde Philippe’in kendisi ve hükümetinin istifasını Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sunduğunu, istifanın kabul edildiğini duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sigara ve alkollü içeceklere ÖTV zammı

SONRAKİ HABER

6 yıl 3 ay hapis verilen Hamit Geylani: Olduğumuz yerdeyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa