Kene ısırması sonucu meydana gelen KKKA vakaları önceki yıllara göre arttı
Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, bu yıl kene ısırması sonucu meydana gelen Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle vaka sayısının arttığını söyledi.
Fotoğraf: Pixabay
Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, bu yıl kene ısırması sonucu meydana gelen Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle vaka sayısının arttığını ve 17 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.
KKKA hastalığına bağlı ölüm vakaları önceki yıllara göre arttı. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, “Bu yıl 480 vaka tespit edildi, bunlardan 17’si hayatını kaybetti. Koronavirüs konuşulduğu için bunlar unutuluyor” diye konuştu.
KKKA hastalığının koronavirüsten daha ölümcül olduğunu dile getiren Köse, şunları söyledi: “Bazı keneler zararsız. Bunları dış görünüşleriyle birbirinden ayırmak için uzman göz gerekiyor. Vatandaşların ‘Bizim bölgede bu yok, bize bir şey yapmaz’ dememesi lazım. Keneler vücuda girdiğinde birkaç saat dolaşır, daha sonra 8-12 saat kan emer ve daha sonra alışverişe başlar, virüsü nakleder. Vatandaşlarımız kene bulaşmaması için pikniğe gittiklerinde ya da mera gezilerinde, paçalarını çoraplara soksun, açık renk kıyafetler giysin. Dönerlerken de vücutlarını kontrol etsinler. Eğer keneyle karşılaşırlarsa en yakın sağlık kuruluşuna gitsinler.” (Adana/DHA)