EMEP Sakarya'daki iş cinayetiyle ilgili eylem yaptı: Devlet neden önlem almadı?

Emek Partisi (EMEP) İstanbul ve Kocaeli'de, Sakarya’nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında yaşanan patlamaya dair eylem gerçekleştirdi: İş cinayetleri son bulsun.

04 Temmuz 2020 15:38
Son Güncellenme Tarihi: 04 Temmuz 2020 18:08
Paylaş

Emek Partisi İstanbul İl Örgütü, Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın ardından Kadıköy Rıhtım’da basın açıklaması gerçekleştirdi. 4 işçinin hayatını kaybettiği patlamayı protesto eden Emek Partisi, sorumluların yargılanmasını talep etti. Ölen işçilerin ailelerine de başsağlığı diledi. “Sakarya’daki patlama kaza değil cinayet. Sorumlular hesap verecek” pankartı açan parti üyeleri, “Çarklar dönüyor, işçiler ölüyor”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz”, “Soma, Ermenek, Hendek kaza değil, cinayet” dövizler taşıdı.

Kitle adına açıklamayı Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros okudu. "Yine bir iş cinayeti ve yine sorumluların pişkince açıklama yaptığı günleri yaşıyoruz" diyen Barbaros, her patlama ve cinayet sonrasında fabrikanın adının değiştirdiğine ve faaliyetlerine devam ettiğini hatırlattı. Barbaros, "AKP iktidarı döneminde yaşanan bu patlama ve can kayıpları sonrasında fabrikanın sahibi cezalandırılmadığı gibi MÜSİAD başkanlığı görevine getirilmiştir. Ayrıca 2007 yılından bugüne defalarca tekrar eden bu cinayetler serisinde hiçbir bakan, hiçbir yetkili de ne istifa etmiş ne de cezalandırılmıştır” diye konuştu.

İŞÇİLER UYARDI, İŞVEREN DİNLEMEDİ!

3 Temmuz 2020 Cuma günü yaşanan katliamdan saatler önce işçilerin, üretim müdürünü uyardığını aktaran Barbaros, “Fabrika son günlerde üretim kapasitesinin üstüne çıkarılmış ve işçiler müdüre çıkarak “biz fitil kesiyoruz makineler ısındı en ufak bir kıvılcımda patlama olur” demiştir. Aldıkları yanıt ise daha evvel kilerde olduğu gibi “çalışın, istemeyen kapı orda” şeklinde olmuştur. Bölgedeki köylerden gelen işçilerin çoğu günlük yevmiye ile sigortasız çalıştırılıyor. Üstelik bu kayıt dışı gerçeği çalışma ve aile bakanlığı tarafından biliniyor. Biliniyor çünkü her patlama sonrası bu gerçek ortaya çıkmış, ayrıca birçok kez işçiler kaçak çalıştırıldıkları ile ilgili şikayetlerde bulunmuşlar. Üstelik patlayıcı madde üretilen bu yapılar bir patlama anında koruyucu, yani gerekli yönetmeliklere uygun yapılmadığı ortadadır” ifadelerini kullandı.

“NEDEN YARGILANMADILAR?”

“Neden her patlama sonrasında gerekli tedbirler alınmadan üretime izin verildi? Neden bu firmaya gerekli onayları veren Sakarya Belediyesi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı yetkilileri istifa etmemiş ve yargılanmamıştır?” diyen Barbaros bu soruların yetkililerin cevaplamasını talep etti.

“GERÇEK SORUMLULAR YARGI KARŞISINA ÇIKARILMALI”

Barbaros son olarak şunları söyledi: “Şimdi timsah gözyaşı dökenler, hastaneleri dolaşanlar, “üzgünüz” diyenler, yani iktidar yetkilileri derhal istifa etmeli ve gerçek sorumlular yargı karşısına çıkarılmalıdır. Bu çürümüşlüğün son bulması için işçi ve emekçileri insanca yaşam ve çalışma koşulları için birlik olmaya mücadele etmeye çağırıyoruz. Bugün kayıt dışı çalışmaya ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadan üretim yapılmasına izin veren iktidar yetkilileri bu olaylarla ilgili tedbir almak yerine işçilerin "Kıdem" hakkına göz dikerek çalışma koşullarını daha da ağırlaştırmayı ve kuralsız çalışmanın daha da derinleşmesine hizmet edecek adımlar atmaktadır. Kıdem hakkı, iş güvenliği hakkı, işçilerin can güvenliği hakkı yani insanca yaşam ve çalışma koşulları için bu çürümüşlüğe dur demenin zamanı gelmiştir. Partimiz ölen işçilerin ailelerine başsağlığı dilemektedir ve Hendek cinayetinin üstünün örtülmesine izin vermeyecektir. İş cinayetleri son bulsun, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın” (İstanbul/EVRENSEL)


EMEP KOCAELİ'DE EYLEM YAPTI

Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Örgütü, Sakarya’nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında yaşanan patlamaya dair eylem gerçekleştirdi.

İzmit Belediye İşhanı önünde toplanan EMEP üyelerinin, “Kaza değil bu bir cinayet”, “İş yaşam özgürlük” ve “Çalışırken ölmek istemiyoruz” sloganları attığı eyleme CHP, Halkevleri, DİSK, KESK, TMMOB üyeleri destek verdi.

Şu ana kadar açıklanan rakamlara göre 4 işçinin yaşamını yitirdiği, 108 işçinin yaralandığı ve 3 işçiye halen ulaşılamadığı Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikasında, ihmallerin cinayete neden olduğunun söylendiği açıklamayı EMEP İl Yöneticisi Gözde Korkmaz okudu. Korkmaz, MÜSİAD Sakarya Şube Başkan Yaşar Coşkun’un sahibi olduğu Büyük Coşkunlar şirketine ait fabrikalar yıllardır değişik isimlerle farklı şehirlerde faaliyet yürüttüğünü vurguladı.

İş cinayeti sicilinin hayli kabarık olduğu fabrikada daha önce yaşanan iş cinayetlerine de değinen Korkmaz, “Adeta işçilerin canı pahasına yükselen bu firmanın işletmelerinde bunca patlama yaşanmış olmasına karşın nasıl oluyor da bu firma farklı adlar altında, farklı illerde faaliyet sürdürmeye devam edebiliyor? Kim ya da kimler bu duruma göz yumdu? Devlet bugüne kadar neden önlem almadı? Nasıl oluyor da bu fabrikalar yıllardır işçilerin sağlığını ve yaşamını yok sayarak, o bölgede yaşayan halkın can güvenliğini hiçe sayarak ve hiçbir yaptırım görmeden üretime devam edebiliyor? Yaşanan bunca ölümden sorumlu tutulan, ceza alan kaç kişi var?” dedi.

“İŞÇİLERİN CANININ KIYMETİ YOK!”

“Şimdi soruyoruz, göz göre göre gelen bu cinayete kurban giden işçiler hiçbir hesap verilmeden unutulmaya mı bırakılacak?” diyen Korkmaz, fabrikanın Genel Müdürü Yaşar Coşkun için MÜSİAD Genel Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyelerinin destek amaçlı yemek düzenlediğini hatırlattı. “Hayatını kaybeden işçilerin cenazesi daha kaldırılmamışken sermaye ve onun temsilcileri için işçilerin canının hiçbir kıymeti olmadığını bir kere daha görüyoruz” diyen Korkmaz, son olarak şunları söyledi:

“Salgın döneminde bile üretimin son gaz devam ettiği bu fabrikada yaşanan iş cinayetlerinin sorumluları önlemleri almayan patronlar ve denetimleri gerçekleştirmeyen devlet yetkilileridir. Sermayedarlar, iktidar yetkilileri, bürokratlar her iş cinayeti sonrasında ağız birliği ederek ‘bu işin fıtratında ölüm var’ iddiasında bulundular ve iş cinayetlerini normalleştirmeye, sorumluluğu üzerlerinden atmaya çalıştılar.

İnsanca çalışma ve insan onuruna yaraşır yaşam koşulları sağlanmadığı sürece de bu tür iş cinayetleri devem edecektir. Hendek’teki patlama da kaza değil bir iş cinayetidir. Sorumluları derhal ortaya çıkarılmalı, hak ettikleri cezalar verilmelidir. Partimiz ölen işçilerin ailelerine başsağlığı dilemektedir ve Hendek cinayetinin üstünün örtülmesine izin vermeyecektir. İş cinayetleri son bulsun, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın!”

EMEP GEBZE İLÇE ÖRGÜTÜ İŞ CİNAYETİNİ PROTESTO ETTİ

Emek Partisi Gebze İlçe Örgütü de kent meydanında düzenlediği basın açıklaması ile fabrikada yaşanan patlamayı protesto etti, hayatını kaybeden işçi yakınlarına başsağlığı diledi. EMEP Gebze İlçe Başkanı Hasan Atik, aynı fabnrikada daha önce de yaşanan patlamaları hatırlatarak ölümlere önlemsizliğin neden olduğunu vurguladı. Atik, konuşmasında önlem almayan patron kadar denetim görevini yerine getirmeyen hükümetin de ölümlerden sorumlu olduğunu ifade etti. (Kocaeli/EVRENSEL)

{{408604}}

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Film Festivali’nde ulusal yarışma heyecanı 

SONRAKİ HABER

“Dersim yaylaları hoyratça kullanılıyor”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa