Belediye İşçileri: Tazminat için alanlarda olmaya devam edeceğiz
Kartal Belediyesi işçileri, ellerindeki en önemli hak olan kıdem tazminatının devredilmesine karşı mücadeleyi büyütmekte kararlı.
Yasemin TİRYAKİ
İstanbul
Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Kadıköy, Ataşehir ve Kartal Belediyesi işçileri yaptıkları eylemlerle kıdem tazminatının fona devredilmesini protesto etti. Temsilciler kurulunda aldıkları kararları hayata geçiren işçiler, ellerindeki en önemli hakkın devredilmesine karşı mücadeleyi büyütmekte kararlı.
Kartal’da yapılan eylemin ardından konuştuğumuz Kartal Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü Baştemsilcisi ve Şube Denetim Kurulu Üyesi Raşit Arıkboğa, alanda eylem yapma kararını geçtiğimiz hafta yapılan temsilciler kurulunda aldıklarını söyledi. Bu eylemlerin başka şube ve bölgelere yayılacağını söyleyen Arıkboğa, “Hükümet geri adım atmadığı taktirde konfederasyon bazında Türkiye genelinde buna benzer basın açıklamalarımız ve yürüyüşlerimiz olacaktır. Kıdem tazminatımızın gasbedilmesine teşebbüs bile edemezler” dedi.
“TAZMİNAT GELECEK GARANTİSİDİR”
Kartal Belediyesi İdari Teknik Büro ve Şoförler İşçi Temsilcisi ve Hukuk İşleri Çalışanı Fatma Yasemin Mersin, kitlesel bir açıklama yaptıklarını, yürüyüş yapmalarının ise salgın gerekçesiyle valilik tarafından engellendiğini dile getirdi. Mersin “Bizim için önemli olan işçinin hakkını savunmak. Kıdem tazminatı birçok insanın gelecek garantisi. Bizler bu hakkımızı gasbettirmeyeceğiz ve alanlarda olmaya devam edeceğiz” dedi.
Kartal Belediyesi Temsilcisi Özcan İldan, mücadelelerini sürdürmeye devam edeceklerini belirterek “Biz yıllardan beri gelen sendikal tüm haklarımızı koruyacağız. Bu kararlılığımızı duyurmak için eylemlere devam edeceğiz” dedi.
“KABUL ETMEYECEĞİZ”
Kartal Belediyesi Park Bahçeler İşçi Temsilcisi Serdar Kayhan da şunları söyledi: “Kıdem tazminatı biz işçilerin ve çocuklarımızın geleceğidir. Alnımızın teri olan bu hakkın gasbedilmesine izin vermeyeceğiz. Yeri geliyor bir çoğumuz çocuğumuzun düğününü veya başımızı sokacak bir ev alabilmenin hayalini bile bu kıdem tazminatına bağlıyoruz. Kıdem tazminatının fona devrini kabullenmemiz mümkün değildir.”
Kartal Belediyesi Dijital Arşiv Çalışanı Rıza Aydoğan ise “Ben de diğer işçi arkadaşlarımız gibi toplumsal duyarlılık gösterip haklarımızın gasbedilmemesi için buradayım. Bu yasa geçerse kazanılmış olan hakkımızı kaybetmiş olacağız” diye konuştu.
“TÜM ÜLKEDE HAYATI DURDURMALIYIZ”
Şube Mali Sekreteri Murat Aktemur, kıdem tazminatına sahip çıkmak için eylemlere Kadıköy, Ataşehir ve Kartal Belediyesi şantiyelerinde ve alanlarda başladıklarını dile getirdi. Aktemur şu çağrıyı yaptı: “Tabii ki sadece basın açıklamaları yapmak yeterli değil. Bu sadece DİSK’in değil tüm işçi ve emekçilerin sorumluluğunu taşıyan Türk-İş ve Hak-İş’in de boyunun borcudur. Hakkımızın elimizden alınmaması için birleşip hep beraber alanlarda olmalıyız ve tüm ülkede örgütlü olduğumuz işyerlerinde hayatı durdurup şartelleri indirmemiz şart.”
Şube Yöneticisi Tahsin Aydın da “Biz şube olarak bu konunun hassasiyetinin farkındayız ve alanlardayız. İşçilerin alın teri dökerek yıllarca çalışıp hak ettiği haklarından feragat edilmesi isteniyor. Buna izin vermeyeceğiz” dedi.
“KİM EMEĞİMİZE GÖZ DİKİYORSA YAKASINA YAPIŞACAĞIZ”
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) içerisinde yer alan DİSK/Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube üyesi Kartal Belediyesi işçileri, tazminat hakkına sahip çıkmak için kitlesel bir eylem yaptı. Kartal Meydanı’nda önceki gün bir araya gelen 500 kadar işçi sık sık “Kıdem tazminatımız alın terimizdir”, “Kıdem tazminatımıza dokunma”, “Kıdeme uzanan eller kırılır”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “İş, ekmek, özgürlük” sloganlarını attı. Eyleme İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, Liman-İş İstanbul Bölge Başkanı Sinan Ceviz, Emekli Sen Kartal’dan Ali Söğüt ile Emek Partisi Kartal İlçe Örgütü de katıldı.
Burada konuşan Genel-İş Şube Başkanı Ahmet Arıkan “Hiçbir güç kıdemle alakalı bir tasarrufta bulunamaz, bunun önündeki en büyük engel, tüm değerleri ve yaşamı üreten işçilerdir, bu hakkın sahibi sizlersiniz” dedi. Başta Kadıköy, Ataşehir ve Kartal Belediye çalışanları olmak üzere İstanbul ve Türkiye’deki tüm işçiler ve emekçilerle birlikte bu mücadeleyi büyüteceklerini dile getiren Arıkan, “Ekmeğimizde gözü olanların gözleri kör olacak, kıdeme dokunamayacaklar” dedi. Tazminat hakkının gasbının sermayenin ve iktidarlarının, IMF’nin 45 yıllık düşü olduğunu söyleyen Arıkan, “IMF’nin tüm raporlarından da biliyoruz ki Türkiye’deki patronlara diyorlar ki ‘Bizi dinleyin; işçinin emeğini çalın, alım gücünü düşürün. Türkiye’de ucuz iş gücü yaratırsanız dünya sermayeleriyle boy ölçüşebilirsiniz. Sizin kendinize ait AR-GE, teknoloji ve ham maddeniz yok fakat insan gücünüz var, bunları ucuza kullanın.’ Peki biz buna müsaade edecek miyiz? Hayır!” diye konuştu. Kıdem tazminatının işçilerin sinir ucu olduğuna vurgu yapan Arıkan, “Kimse işçinin sinir uçlarıyla oynamaya kalkmasın. Kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya dönük her türlü girişim ve ayak oyunu direniş ile karşılık bulacaktır” uyarısında bulundu.
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformunun bileşeni olduklarını aktaran Arıkan, “Bu platformda Türk-İş’ten ve Hak-İş’ten şubeler var. Yan yana gelip bu mücadeleyi birlikte yürütmeyi biliyoruz. Mühim olan işçiyi birleştirecek, örgütlü mücadeleyi yukarılara taşıyacak, kim bizim emeğimize göz dikiyorsa, kim yanlış yapıyorsa onun yakasına yapışacak iradeyi ortaya koymalıyız” dedi. Arıkan’ın konuşması işçiler tarafından sık sık “Kıdeme uzanan eller kırılsın”, “İş, ekmek, özgürlük”, “ Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganlarıyla desteklendi.
YETKİ BELGESİ COŞKUYLA KARŞILANDI
Belediye çalışanlarının salgın döneminde sağlık çalışanları kadar risk altında çalıştığına dikkat çeken Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Arıkan, KHK ile taşerondan belediye şirketlerine geçen işçilerin salgın gerekçesiyle toplu sözleşme haklarının 3 ay boyunca ertelenmesine tepki gösterdi. Kartal Belediyesinde yapılacak sözleşme için yetki belgesinin 3 ay gecikmeli de olsa geldiği bilgisini paylaşan Arıkan’ın açıklaması işçiler tarafından coşkuyla karşılandı.