TTB: 6331 Sayılı yasadan sonra iş cinayetleri katliamlara dönüştü
TTB'nin Sakarya'daki havai fişek fabrikasındaki patlamaya dair açıklamasında “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıktığından bu yana, iş cinayetleri toplu katliamlara dönüşmüştür” denildi.
Fotoğraf: DHA
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve TTB İşçi Sağlığı İşyeri Hekimliği Kolu, Sakarya Hendek’te bulunan havai fişek fabrikasında 7 işçinin hayatını kaybettiği, 118 işçinin yaralandığı patlamaya ilişkin açıklama yaptı.
Daha önceki patlamalardan ders çıkarılmadığı vurgulanan açıklamada, “İşçileri koruyamayan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıktığından bu yana, artık iş cinayetleri toplu katliamlara dönüşmüştür” denildi.
MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun’un sahibi olduğu Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda son 11 yılda kayıtlara geçen 7. kaza olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Toplamda 7 işçinin hayatını kaybettiği, 59 işçinin yaralandığı altı kazadan ders alınmamış, yedincisi göstere göstere gelmiştir. Aynı zamanda patlama sonucu çevreye yayılan zehirli gazlar, çevreyi de kirleterek, büyük bir toplum sağlığı sorunu oluşturmaktadır. Bu patlama da Soma, Ermenek, Kozlu gibi ‘geliyorum’ diyen iş cinayetidir. İşçileri koruyamayan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıktığından bu yana, artık iş cinayetleri toplu katliamlara dönüşmüştür. Bu yasaya bağlı çıkartılan yönetmeliklerin uygulanıp uygulanmadığı bile denetlenmemektedir” denildi.
Önceki patlamalar sonucunda işletmeye verilen cezalar ve uyarıların açıklanması çağrısında bulunulan açıklamada, yine önceki kazalar sonucunda üretime başlama izinlerinin kimlerin onayı ile verildiğinin yantlanması istenildi. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıkarıldıktan sonra iş cinayetlerinin artarak devam ettiği belirtilen açıklamada, bu yasa ile işletmelerin, TTB, TMMOB gibi meslek örgütlerinin ve sendikaların denetlemesine olanak tanınmadığı kaydedildi.
YANIT BEKLEYEN SORULAR
TTB açıklamasında yetkililerin şu sorulara yanıt vermesi çağrısında bulunuldu:
- Bu işletmede, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı var mıdır?
- İşçilerin sağlık gözetimleri yapılmakta mıdır?
- Daha önceki kazalardan dolayı nasıl sağlık ve güvenlik tedbirleri alınmıştır?
- Havai fişek üretminde kullanılan kimyasal maddelerin yaratacağı tehlikeler değerlendirilmiş midir?
- Üretilen malzemelerin depolanması için nasıl bir planlama yapılmıştır?
- Üretilen malzemenin depolandığı yerler için, kazaların önlenebilmesi açısından, ne tür tedbirler planlanmıştır?
(Ankara/EVRENSEL)