06 Temmuz 2020 00:47

Meslek liseli sömürüsüne 200 TL’lik teşvik

Gaziantep Valisi'nin meslek liselilere 200 TL'lik burs açıklamasını öğrencilerle konuştuk.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Berfin TÜRKMEN
Ebal ORUNCAK
Antep

Gaziantep Valisi Davut Gül, Twitter hesabından “Meslek lisesini tercih edecek 1000 öğrencimize aylık 200 TL burs vermeye karar verdik” açıklaması yaptı. Gül daha önce de okulları gezerek, öğrencileri ikna etmek için uğraşmıştı. Valinin açıklamasına ilişkin Evrensel’e konuşan öğrenciler, alınan kararın patronlara ucuz iş gücü oluşturmak olduğunu ifade etti. Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı ise, eğitimin niteliğinin artırılması gerektiğini söyledi.

BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Sağlık Meslek Lisesi Mezunu Deniz Altunses, “Meslek lisesi çoğu öğrenci için avantaj gibi gözükse de tamamen bir hayal kırıklığı. Meslek liseli öğrencilerin en önemli ihtiyacı maddi destek değil, daha verimli ve daha çok işlerine yarayacak dersler görmek” dedi. Altunses, meslek lisesine çok büyük umutla başladığını fakat okuduğu süre boyunca diğer liselerin gerisinde kalmanın kendisini pişman ettiğini söyledi. Ailesinin meslek lisesinde okumasından memnun olduğunu söyleyen Altunses, “Ailem ilerde yapmayı düşündüğüm meslek için bir avantaj olduğunu düşünüyor. Hayata çabuk atıldığımı ve bunun yararıma olacağını söylüyor ama ben üniversite okumak istiyorum” dedi.

ÜNİVERSİTE İÇİN EĞİTİM VERİLMİYOR

Gül’ün açıklamasını olumlu bulan Ticaret Meslek Lisesi Mezunu Burak ise, “Meslek lisesinin sadece gerçekten çalışıp meslek öğrenmek isteyen öğrenciler için faydalı olacağını düşünüyorum” dedi. Meslek lisesinde okumaktan memnun olmadığını söyleyen Burak, “Ama üniversite sınavına yönelik yeterli eğitim verilmediği ve son yılımı staj yoğunluğuyla geçirdiğim için okulu bitirdikten sonra 1 yıl daha kalıp sınava kendim hazırlandım. Meslek liselilerin üniversiteye gitmek için yapabileceği ancak bu kadar” dedi.

STAJDA HİÇ PARA ALMAYAN VAR

Alınan kararın tamamen patronlar için olduğunu söyleyen Meslek Liseli Mahmut Ferem, bu bursun patronun staj döneminde sömürdüğü öğrenci emeğinin yanında hiçbir şey olmadığını vurguladı. Ferem, “Staj döneminde öğrencileri köle gibi çalıştırıyorlar ve öğrencilerin aldıkları para kesinlikle emeklerinin karşılığı değil. Bunun yanında stajdan hiç para alamayan pek çok öğrenci de var. Öğrenci işçiler patrona daha ucuza mal oluyor ve tüm bu çalışmalar sadece bu yüzden yapılıyor” dedi. Meslek lisesine geçinebileceği bir meslek edinmek için giden Ferem, yetersiz eğitim müfredatı ve materyal eksikliğiyle birlikte verimsiz geçen dersler yüzünden mesleği öğrenemediğini ve sınava yönelik eğitim alamadığından üniversiteye gitmesinin zor olduğundan yakındı.

EĞİTİM SEN: EĞİTİMİN NİTELİĞİ ARTIRILMALI

Gaziantep Eğitim Sen Şube Başkanı Ömer Parlakçı, Vali Gül’ün daha önce de meslek liseli öğrencilerin sayısını arttırmak için okulları gezdiğini hatırlattı. Amaçlarının öğrencilere fırsat sağlamak veya yol göstermek olmadığını söyleyen Parlakçı, “Türkiye’de meslek liseleri, sermayenin ve patronların ara eleman ihtiyacını karşılamaya çalıştığı ve patronların diğer işçilerden çok daha az para vererek staj adı altına öğrencilerin iş gücünün sömürüldüğü bir yer halinde. Meslek liselerinde verilen eğitim yeterli değil ve verimsiz. Bu liselerde okuyup meslekten haberi olmayan pek çok öğrenci var” dedi. Parlakçı, öğrencilerin gideceği liselerin ilkokuldan başlayarak öğretmenlerin çocuğun ilgi alanı ve yeteneği dahilinde yapılan bir değerlendirme sonucunda belirlenmesi gerektiğini söyledi. Öğrencileri bursla veya sınava girmemekle değil meslek liselerindeki eğitimin niteliğini ve  verimliliğini arttırarak ikna etmeleri gerektiğini dile getiren Parlakçı, “Meslek lisesinde okumanın, okulu bitirince elinde mesleğinin olması ve kolaylıkla bir iş bulabilmek gibi avantajları olduğunu düşünen öğrenciler var, ancak pek çok meslek lisesinde mesleki eğitimler de yetersiz. Öğrencilere staj döneminde mesleğe yönelik işler değil temizlik, çay ocağı gibi işler verilebiliyor. Bu durumda öğrenciler mesleğini öğrenemiyor ve yetersizliklerinden dolayı işsiz kalıyorlar. Mesleğini öğrenmiş olmasına rağmen iş bulamayan ya da çok kötü şartlarda çalışan mezunların sayısı hayli fazla” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

HDK: Başbağlar Katliamı üzerindeki "sis perdesini" kaldırın

SONRAKİ HABER

Sur'da yıkım ve tahribata uyacak bir kılıf yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa