06 Temmuz 2020 13:13
Son Güncellenme Tarihi: 06 Temmuz 2020 13:45

Bursa ve Edirne'de eylem: "Avukatlık Kanunu tek bir kişi için değiştiriliyor!"

Edirne ve Bursa'da avukatlar "çoklu baro" teklifine karşı eylem yaptı. Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Metin Feyzioğlu'nu kastederek "Değişiklik bir tek kişiye yarıyor" dedi.

Fotoğraf: Ali Can Zeray/DHA

Paylaş

Avukatlık Kanunu’nda değişiklik öngören ve "çoklu baro" sistemi getiren yasa teklifin baro başkanlarının 4 gün süren eylemli nöbetine karşın TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilmesi protesto edildi. Edirne'de avukatlar yürüyüyüş düzenlerken Bursa Barosu da eylem gerçekleştirdi. Eylemde konuşan Bursa Barosu Başkanı Avukat Gürkan Altun, değişikliğin, 80 baro başkanının itirazına rağmen Türkiye Barolar Briliği Başkanı (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nu tekrar o makama seçtirmek için yazılan bir kanun metni olduğunu belirtti.

EDİRNE'DE YÜRÜYÜŞ

Edirne'de, kanun teklifinin TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilmesinin ardından Edirne Barosu Başkanı Alper Pınar'ın da aralarında bulunduğu avukatlar yürüyüş düzenledi.

Trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi'nde toplanan avukatlar, üzerlerinde cübbeleri ve ellerinde "Çoklu baroya hayır" yazılı dövizlerle, yaklaşık 1 kilometre mesafedeki Atatürk Anıtı'na yürüdü.

Edirne Barosu Başkanı Alper Pınar, burada yaptığı açıklamada avukatlık kanun teklifinin bugün saat 3.00 sıralarında TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildiğini söyledi.

Pınar, "Artık, teklifin bu hafta çarşamba ya da perşembe günü itibarıyla Meclis Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor. Burada şunu açıkça ifade etmek isterim. Bu teklif tam da bizi ilgilendirmekte, hukuk sistemimizi, yargıyı ve savunmayı doğrudan etkilemektedir. Sürecin başından bu yana da itirazlarımızı dile getiriyoruz. Bir önemli hususta başka hiçbir meslek örgütüne verilmeyen, hukukun üstünlüğü ile insan haklarını savunmak ve korumak yetki ve görevidir. Meseleye bu bakış açısı ile bakıldığında, yapılmak istenen değişikliklerin daha dikkatle değerlendirilmesi gerekmektedir” dedi.

Alper Pınar, kanun teklifinin yasalaşması halinde geri dönüşü olmayan sorunlarla karşı karşıya kalınacağını vurguladı.

BURSA'DA EYLEM

Bursa'da düzenlenen eylemde konuşan Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun da değişikliğin, Metin Feyzioğlu’nu tekrar o makama seçtirmek için yazılan bir kanun metni olduğunu belirterek “Ama buna rağmen onun bu koşullarda dahi o koltukta devam edebilme şansı yok” dedi.

Altun, değişikliğin kendi içinde çeliştiğini, Avukatlık Kanunu’nun sistematiğine aykırı olmakla birlikte Anayasa’nın en az 7 maddesini doğrudan ihlal ettiğini vurguladı.

 

Avukatlık Kanunu’nda değişiklik öngören yasanın olgunlaştırılmasında hiçbir baronun en ufak bir dahli olmadığını söyleyen Altun, “Ama henüz her şey bitmedi" dedi.

Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, şöyle konuştu:

"DEĞİŞİKLİK BAROLARIN OYLARIYLA O MAKAMI İŞGAL EDİLEN KİŞİYE YARIYOR"

“Her kanunun bir kenar süsü olur. Her kanunda güzel şeyler vardır, tehlikeli tuzak maddelerin yanında. Bu kanun öyle bir kanun ki, bu öyle bir değişiklik ki, hiç kimseye yaramıyor. Ne Zonguldak Barosu’na, ne Diyarbakır Barosu’na, ne Bursa Barosu’na, ne de bu barolara mensup meslektaşlara… Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde belki bir tek kişiye yarıyor. Tek bir kişiye. O da maalesef bizim yanımızda durmayan baroların oylarıyla o makamı işgal eden kişiye. Sadece onun için yapılmış bir kanun. Onu seçtirmek için düzenlenmiş bir kanun. Ama buna rağmen onun bu koşullarda dahi o koltukta devam edebilme şansı yok. 80 baronun da bu şekilde bir iradesi yok. Orada sanki bir arabulucu gibi, bizimle Meclis arasında bir köprü kurmaya çalıştı. Oysa Avukatlık Kanunu ona bir görev yüklemiş. Avukatlık Kanunu, Türkiye Barolar Birliği’nin, baroların çoğunluk görüşünü savunmasını zorunlu kılmış. Yapması gereken bizim görüşümüzü orada dillendirmekti. Aracılık, arabuluculuk yapmak değil. Ve yalanların arkasına sığınmak değil."

"KANUN DEĞİŞİKLİKLERİNDE TBB'NİN 2 TEMSİLCİ BULUNDURMA HAKKI VAR"

"TBB’nin normal süreçte kanun değişikliklerinde Anayasa ve yasalardan kaynaklanan 2 temsilci bulundurma hakkı var. Zaman zaman danışmanlarla 3 kişi oluyor. Pandemi döneminde bire düşürülmesine rağmen pazartesi günü Bursa Barosu’nun da bulunduğu 11 baro başkanınca kaleme alınan ve TBB’ye gönderdiğimiz talep yazısında bu temsilcinin baro başkanlarından herhangi birisi olmasını talep ettik. Reddettiler. TBB’de kadrolu memur meslektaşımızı gönderdiler. Avukat arkadaşımız eline ne verildiyse komisyonda onu sundu. 2 dakikalık karşı görüş sözlü açıklaması oldu. Sadece 2 dakika."

"BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANININ ÇOĞUNLUK GÖRÜŞÜNÜ SAVUNMASI GEREKİRDİ"

"Barolar Birliği’nin çoklu baroya neden karşı durduğunu anlatıyor, il ve ilçelerde adli yardım bürolarının çoklu baro olması halinde nasıl düzenleneceğine dair önerileri oluyor sözlü olarak. Yani çoklu baroyu içselleştirmişler, kabul etmişler. İllerde adli yardım temsilciliğinin bir numaralı baroya mı, iki numaralı baroya mı verileceğini, yani ileride yazılacak yönetmelik maddelerini bile orada tartışır hale gelmişler. Eğer baro başkanlarından bir heyet oluşturamadıysa, birini oraya göndermediyse, birlik başkanının bizzat kendisinin Meclis’e gidip çoğunluk görüşünü orada savunması gerekirdi. Orada oturmasının yegane sebebi budur. Başka bir sebeple orada bulunmuyor. Orası ona bahşedilmiş, birileri tarafından burası artık senin makamın denmiş atama makamı değildir. 140 bin avukatı temsil etmesi gerektiğini düşünüyorduk, gördük ki tek bir avukatı bile temsil etmekten acziyet içerisindedir. Bu süreçte bize, avukatlara ait olan Barolar Birliği Merkezi’ne Litai Otel’e dahi gitmedik, gidemedik, ayaklarımız geri gitti. Böyle bir süreçte insan bir duş almaya, nefes almaya evine gider değil mi? Orası bizim evimiz ama öyle bir hale getirdi ki, kendi evimize bile giremez kıldı.”

"AVCILIKLA BAĞLANTILI KANUN TEKLİFİ GÖRÜŞÜLÜRKEN BARO BAŞKANINI DİNLEMEKTEN KAÇINDILAR"

Avukat Gürkan Altun, baro başkanları olarak söylediklerinin, anlattıklarının tutanaklarla sabit olduğunu, Meclis'e ve TBB’ye verdikleri dilekçelerin evrak kayıt numaraları ile belli olduğunu anlattı.

“Hiçbir talebimiz karşılanmadı. Bir hafta evvel hayvan haklarıyla ilgili avcılıkla bağlantılı bir kanun teklifi görüşülürken hem Avcılık Federasyonu, hem hayvan hakları derneği saatlerce dinlenmiş. 140 bin kişiyi temsil eden barolardan sadece birinin başkanını dinlemekten kaçındılar” diyen Altun, şöyle devam etti: 

"GENEL KURUL SÜRECİNDE DE ORADA OLACAĞIZ"

“İstanbul’u, Diyarbakır’ı, Bursa’yı dinlemeyin ama Kilis’i dinleyin, Rize’yi, Çorum’u, Çankırı’yı dinleyin dedik. Hangisini dinlerseniz dinleyin. Herkes size bu kanun tasarısının ne kadar yıkıcı olduğunu, paralel baro yaratmanın, paralel yargıya nasıl zemin oluşturacağını, tek savunulacak kale olan baroların, özgür savunmanın temsilcisi olan, yurttaşın hak arama mücadelesinin önderi olan baroların ne hale getirileceğini anlatmaya çalıştık. Ama sokakta ve kaldırımlardaydık. Biz kendi meclisimize sokulmadık. Meclisin önünde 4 gün geçirmek zorunda kaldık. Genel Kurul sürecinde de orada olacağız. Bütün meslektaşlarımızı da oraya davet edeceğiz. Genel Kurul iradesinin farklı bir şekilde tecelli etmesi için uğraşacağız. Her halükarda sağduyunun galip gelmesini istiyoruz.”

AVUKATLIK YEMİNİ EDİLDİ

Altun son olarak, TBMM Adalet Komisyonu’ndaki hukukçu milletvekillerine gönderdikleri, avukat cübbesi, dikiş seti ve düğmelerle avukatlık yemin metni bulunan hediye paketinin bir benzerini de meslektaşlarına gösterdi.

Altun ve avukatlar hep bir ağızdan avukatlık yeminini tekrarladı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Fatma Elarslan’ın babası: 13 yaşındaki bir çocuk silah kullanabilir mi?

SONRAKİ HABER

Ev eksenli çalışanların mücadelesi sonuç verdi: Sendika yargı kararıyla tanındı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa